Πολιτισμός

Το Λαογραφικό Μουσείο Καναλίων Καρδίτσας Δήμου Μουζακίου (1976 – 2024)

Έκλεισαν 50 σχεδόν χρόνια από τότε που ιδρύθηκε το «Ιστορικό και Λαογραφικό» Μουσείο στη γενέτειρα των εις Βόλο Καναλιωτών Καρδίτσας. Ήταν το δεύτερο μεγάλο έργο, με το οποίο ασχολήθηκε ο «Σύλλογος των εν Βόλω Καναλιωτών Καρδίτσας», μετά το πολυσέλιδο βραβευμένο βιβλίο από την Ακαδημία Αθηνών «Κανάλια Καρδίτσης», που εξέδωσε το 1976.
Μεγάλη είναι και η ιστορία του Μουσείου αυτού, που η μόνιμη θέση του πλέον είναι οι δύο μεγάλες αίθουσες του παλιού παραδοσιακού κτιρίου του Δημοτικού Σχολείου Καναλίων. Ήδη δε ετοιμάζεται και η τρίτη αίθουσά του για να χωρέσουν και να εκτεθούν τα νέα παραδοσιακά αντικείμενα του χωριού, που προσκόμισαν πλέον δωρεάν οι Καναλιώτες.
Τα επίσημα εγκαίνια του Μουσείου έγιναν από την Καναλιώτη την καταγωγή Κίτσο Μακρή, ο οποίος έκανε και την εναρκτήρια ομιλία στη μεγάλη και κατάμεστη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου. Είπε δε μεταξύ των άλλων και τα εξής:
Τα αντικείμενα αυτά, αφού επί γενιές ολόκληρες, στα χέρια των κατοίκων του χωριού υπηρέτησαν επάξια και δημιουργικά τους κατόχους των, αποσύρονται εδώ, όχι σαν θλιβερά απομεινάρια, νεκρά στοιχεία, άχρηστοι απόμαχοι της ζωής, αλλά σαν τιμημένοι συνταξιούχοι, με ισχυρό και υγιή οργανισμό, για να παίξουν από εδώ και πέρα με άλλον τρόπο έναν σπουδαίο και λειτουργικό ρόλο ως σύμβουλοι και επίσημοι οδοδείκτες στην αδιάκοπη εξελικτική πορεία του ανθρωπίνου πολιτισμού.

Ο «Οδηγός» του λαογραφικού μας Μουσείου
Δεν ήταν δα και πολύ δύσκολο το εγχείρημα να εκδώσουμε τον Οδηγό του Μουσείου. Πρώτα επιλέξαμε και φωτογραφίσαμε τα αντικείμενα και τις ομάδες των αντικειμένων, που θα μπορούσαν να είναι αντιπροσωπευτικά. Μια Κυριακή, του 1983, πήραμε μαζί μας τον μαθηματικό – λυκειάρχη και καλό φωτογράφο Απόστολο Παπαποστόλου, και μεταβήκαμε από τον Βόλο στο χωριό.
Παράλληλα πήρε και μερικές φωτογραφίες των βιτρινών του εσωτερικού χώρου, με ομαδοποιημένα αντικείμενα. Ο τότε γραμματέας του Δ.Σ. Γεώργιος Α. Γιωτόπουλος, φιλόλογος, συνέγραψε τα κείμενα και πλέον το υλικό του βιβλίου ήταν έτοιμο και έπρεπε να βρούμε ένα τυπογραφείο για την εκτύπωση.
Ο «Οδηγός» του Λαογραφικού μας Μουσείου περιλαμβάνει 72 έγχρωμες σελίδες στις οποίες περιγράφονται και αναλύονται 34 αντιπροσωπευτικά αντικείμενα και υφαντά του Μουσείου.
Έκτοτε, ο Αντώνης Λάσδας ήταν εκείνος που το συντηρούσε, το καθάριζε, το άνοιγε τις Κυριακές, υποδεχόταν και ξεναγούσε τους επισκέπτες.
Υπεύθυνος πλέον του Μουσείου, ήταν, είναι και παραμένει ες αεί, ο Αντώνης Λάσδας (τηλ. 6975400051), συνεπικουρούμενος από τον πρόεδρο της Κοινότητας Χριστόδουλο Ζέκιο (τηλ. 6973348020).
(Ένα πλήρες ιστορικό του «Λαογραφικού Μουσείου Καναλίων» περιλαμβάνεται στο βιβλίο του Κ. Μαυρομμάτη, που εκδόθηκε πρόσφατα εκ μέρους του ίδιου συλλόγου: «Κανάλια Καρδίτσης – το βιβλίο των αναμνήσεων», τόμος 2ος).

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το