Παραπολιτικά

Το έκαναν το θαύμα τους

Η καθαρογραφή της εκκλησιαστικής περιουσίας στην Ελλάδα δείχνει να είναι μεγαλύτερης δυσκολίας από την αποκρυπτογράφηση του ανθρώπινου DNA. Τουλάχιστον το δεύτερο έγινε και η ανθρωπότητα κατέκτησε το μέλλον της.
Εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα γης, αμέτρητα αστικά ακίνητα, μετοχές και καταθέσεις εκατομμυρίων ευρώ κατανέμονται στα Νομικά της Πρόσωπα Δημοσίου.
Έτσι ούτε η Εκκλησία – κάτι που μάλλον την «εξυπηρετεί» – αλλά ούτε και η Πολιτεία, που αγκομαχά εν μέσω οικονομικής κρίσης να ολοκληρώσει το εθνικό κτηματολόγιο, είναι σε θέση να απαντήσουν στο ερώτημα τι περιλαμβάνει και ποια είναι η αξία της «ιερής περιουσίας». Πάντως από τα στοιχεία που κατά καιρούς έχουν εκτιμηθεί, συνάγεται ότι η εκκλησιαστική περιουσία καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση μετά την περιουσία του ελληνικού κράτους. Αλλά όπως φαίνεται δεν της είναι αρκετή…
Δάση, βοσκοτόπια και αγροτικές εκτάσεις ανήκουν κυρίως σε ιερές μονές, οι οποίες επικαλούνται οθωμανικά φιρμάνια και έγγραφα που τους «αποδίδουν» τη νομή και κατοχή ολόκληρων περιοχών.
Η Εκκλησία οικοδομεί γήπεδα γκολφ σε όλη τη χώρα, ξενοδοχειακές μονάδες, ποικίλες εγκαταστάσεις σε «φιλέτα» της περιουσίας της και κατέχει δάση. Αυτό το θολό ιδιοκτησιακό τοπίο των εκατοντάδων χιλιάδων στρεμμάτων δασών, δασικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων με οθωμανικά φιρμάνια και χρυσόβουλα, είναι η αιτία για να κινηθεί η εκκλησία «επιθετικά» εναντίον πολιτών για να τους αφήσει χωρίς περιουσία σε Βένετο και Κεραμίδι. Η Μονή Φλαμουρίου έχει στην ιδιοκτησία της 80.000 στρέμματα δάσους και διεκδικεί και τις εκτάσεις που καλλιεργούν οι κάτοικοι.
Νόμος και τάξη… με τους κατοίκους να δίνουν υποσχέσεις για την κυριαρχία της απόλυτης «αταξίας», εάν δηλώσουν μισό στρέμμα από τη γη τους στο Κτηματολόγιο και τους οδηγήσουν στα δικαστήρια.
Η ιστορική πείρα δείχνει πως ακόμη και αν οξυνθούν τα πράγματα, σε όλες τις περιπτώσεις συγκρούσεων με την Εκκλησία κερδισμένη έβγαινε η Εκκλησία με μόνη εξαίρεση την υπόθεση των ταυτοτήτων επί κυβέρνησης Σημίτη.
Ας ελπίσουμε πως η υπόθεση «Φλαμούρι» θα είναι η εξαίρεση.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το