Πολιτισμός

«Το χώμα βάφτηκε κόκκινο» απόψε στο Δημοτικό Θέατρο Βόλου

Το Θεσσαλικό Θέατρο έχει πραγματοποιεί καλοκαιρινή περιοδεία σε πολλά φεστιβάλ της Θεσσαλίας, καθώς και ολόκληρης της Ελλάδας με το έργο «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο» του Νίκου Φώσκολου σε θεατρική προσαρμογή της Κυριακής Σπανού. Η παράσταση θα παρουσιαστεί στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Βόλου «Μελίνα Μερκούρη», σήμερα Δευτέρα 22 Ιουλίου, στις 9.15 μ.μ.

Πρόκειται για θεατρική προσαρμογή του σεναρίου του Νίκου Φώσκολου, που έγινε κινηματογραφική επιτυχία σε σκηνοθεσία Βασίλη Γεωργιάδη. Το έργο ξεδιπλώνει τις μεγάλες συγκρούσεις που εξελίχτηκαν ανάμεσα σε κολίγους και τσιφλικάδες στον θεσσαλικό κάμπο στις αρχές του περασμένου αιώνα με βασικό αίτημα τη διανομή της γης στους ακτήμονες χωρικούς. Η περίοδος αυτή αποτελεί την κορυφαία εκδήλωση των αγώνων των Θεσσαλών χωρικών. Το κείμενο αφηγείται δύο ιστορίες. Η πρώτη ιστορία είναι η δολοφονία του Μαρίνου Αντύπα που πλήρωσε με τη ζωή του τις ιδέες του για διανομή της γης του θεσσαλικού κάμπου στους χωρικούς. Η δεύτερη είναι η ιστορία μιας οικογένειας τσιφλικάδων και της σύγκρουσης που ξεσπάει άγρια ανάμεσα στα δύο αδέλφια ακριβώς επειδή υποστηρίζουν διαφορετικές αξίες. Ο μεγάλος γιος ο Ρήγας υποστηρίζει αυταρχικά τις αξίες της απόλυτης κυριαρχίας πάνω στη γη και στους ανθρώπους της, ενώ ο μικρότερος, ο Οδυσσέας, πιστεύει ότι η γη ανήκει σ’ αυτούς που τη δουλεύουν. Την άγρια σύγκρουση των δύο αδελφών εντείνει η διεκδίκηση της ίδιας γυναίκας.

Συντελεστές: Προσαρμογή – σκηνοθεσία: Κυριακή Σπανού, σκηνικά: Απόστολος Φωκίων Βέττας, κοστούμια – κατασκευές: Ολυμπία Σιδερίδου, μουσική: Κώστας Βόμβολος, κίνηση: Ρούλα Καραφέρη, βοηθός σκηνοθέτη: Σταματία Καγκελάρη, φωτογραφία – βίντεο: Γιάννης Χατζηαντωνίου, φωτισμοί: Ζωή Μολυβδά Φάμελη, βοηθός σκηνογράφου: Μαρία Όσσα. Παίζουν (αλφαβητικά):
Θανάσης Ζέρβας, Ιωσήφ Ιωσηφίδης, Χρήστος Κορδελάς, Μαρσέλα Λένα, Δημήτρης Μαμιός, Αλέξανδρος Μούκανος.
Η παράσταση είναι κατάλληλη για παιδιά 13 χρόνων και άνω. Τιμές εισιτηρίων: Είσοδος 12 ευρώ, προπώληση 10 ευρώ, φοιτητικό, άνω των 65, ομαδικά 8 ευρώ, άνεργοι, ΑμεΑ 5 ευρώ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το