Πολιτισμός

To αυστρο-ελληνικό καλοκαίρι στο 21o Φεστιβάλ Πηλίου – Αυλαία με συναυλία Μουσικής Δωματίου

Το 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Πηλίου ανοίγει την αυλαία του για φέτος με μία συναυλία Μουσικής Δωματίου με τις διεθνούς φήμης μουσικούς Anja Morgenstern, βιολί, και Ευγενία Βοτανοπούλου, πιάνο, τη Δευτέρα 19 Ιουλίου και ώρα 21.00, στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ζαγοράς.
Η συναυλία διοργανώνεται υπό την αιγίδα της αυστριακής πρεσβείας στην Αθήνα και της Mozarteum Hellas, στο πλαίσιο του Αυστρο-Ελληνικού Μουσικού Καλοκαιριού 2021, που περιλαμβάνει συναυλίες σε όλα τα σημαντικά ελληνικά φεστιβάλ.
To πρόγραμμα είναι αφιερωμένο αποκλειστικά στον W. Amadeus Mozart, με τις σονάτες για πιάνο και βιολί K. 301, K. 304, Κ.360 και τις έξι παραλλαγές για πιάνο και βιολί, πάνω στο γαλλικό τραγούδι «Au bord d’une fontaine» K. 360.

Η Anja Morgenstern γεννήθηκε στη Λειψία. Σπούδασε ιταλικές σπουδές και δημοσιογραφία στο Bergamo και Μουσικολογία (PhD-2003) στη Λειψία, όπου εργάστηκε από το 2003-2007 ως βοηθός ερευνήτρια στην έκδοση των επιστολών του F. Mendelssohn-Bartholdy. To 2007 διορίστηκε από το Ίδρυμα Mozart του Salzburg ως υπεύθυνη για τη διαδικτυακή έκδοση των επιστολών και αρχείων της οικογένειας Mozart. Το 2019 υπήρξε έφορος στην έκθεση για το Leopold Mozart, με την ευκαιρία των 200 χρόνων από τη γέννησή του, στην κατοικία Mozart στο Salzburg.
Η Anja Morgenstern ξεκίνησε το βιολί στην ηλικία των 6 ετών. Από το 1983-1989 ήταν μέλος της Ραδιοφωνικής Ορχήστρας των Μουσικών Σχολείων της Αυστρίας και από το 1990-2007 υπήρξε εξάρχουσα στην Academic Orchestra της Λειψίας. Από το 2009 είναι εξάρχουσα στην University Orchestra του Salzburg. Σε ειδικές περιπτώσεις παίζει σε αυθεντικά όργανα της οικογένειας Mozart, τα οποία ανήκουν στο Ίδρυμα Mozart του Salzburg. Μία σημαντική στιγμή της καριέρας της ήταν οι συναυλίες στο Vilnius (Λιθουανία), μεταξύ αυτών και στη Philharmony, όπου ερμήνευσε ως σολίστ με την Ορχήστρα της Μουσικής Ακαδημίας το κονσέρτο του Mozart K 211. Επιπλέον, κατά την ίδια διοργάνωση, έδωσε, μαζί με τον πιανίστα Ulrich Leisinger, συναυλία με σονάτες του Mozart στη Μουσική Ακαδημία του Vilnius.

Η Ευγενία Βοτανοπούλου-Ιατρού γεννήθηκε και σπούδασε στην Αθήνα. Ξεκίνησε τις σπουδές της στο πιάνο σε ηλικία 5 χρόνων και μετά από 10 χρόνια κέρδισε το πρώτο της βραβείο. Αποφοίτησε με διάκριση από το Εθνικό Ωδείο αποκτώντας δίπλωμα πιάνου, ανώτερων θεωρητικών και διεύθυνσης χορωδίας. Έχει δώσει διεθνώς πολλές συναυλίες, όπως στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Wohnhaus (Salzburg), Burj Al Arab (Dubai), Ciragan Palace (Κωνσταντινούπολη) και στην Ελληνική Ραδιοφωνία.
Το 1998 εκπροσώπησε την Ελλάδα στη «Δεύτερη παγκόσμια μουσική συνάντηση γυναικών» και συμμετείχε στην ηχογράφηση του ομώνυμου CD.
Έχει ηχογραφήσει στην Αθήνα και στο Τόκιο έργα για σόλο πιάνο του συνθέτη Βασίλη Αθανασιάδη, τα οποία κυκλοφορούν από την αγγλική δισκογραφική εταιρεία Sargasso.
Έχει γράψει τη μουσική για το βιβλίο «Μουσικοκινητική Έκφραση» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Νάκας.
Συμμετείχε στις εκδηλώσεις «Diplomats in concert» με σκοπό την ενίσχυση του έργου των Παιδικών Χωριών SOS.
Το 2016, είχε την τιμή να παίξει στο fortepiano που ανήκε στον Wolfgang Amadeus Μοzart, στο Μουσείο του Ιδρύματος Mozarteum στο Salzburg της Αυστρίας.
Είναι πρόεδρος του Mozarteum Hellas από το 2019.

Κατά τη διάρκεια της συναυλίας θα ληφθούν αυστηρά όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και προστασίας των μουσικών και του κοινού.
Για περισσότερες πληροφορίες στο www.pelionfestival.com/.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το