Τοπικά

Λιγότεροι 700 μαθητές σε Δημοτικά και Νηπιαγωγεία την τελευταία 7ετία στη Μαγνησία

Τα προνήπια που θα φοιτήσουν από την ερχόμενη σχολική χρονιά στα Νηπιαγωγεία ανέρχονται στα 1.300, ενώ οι μαθητές της ΣΤ’ Τάξης θα αγγίζουν τους 2.000. Μέσα σε επτά χρόνια το μαθητικό δυναμικό στη Μαγνησία μειώνεται κατά 700 άτομα.
Είναι ένα εντυπωσιακό στοιχείο που δείχνει την επίπτωση της οικονομικής κρίσης στην απόφαση πολλών νέων πρώτα να παντρευτούν και στη συνέχεια να τεκνοποιήσουν ένα και δύο παιδιά.
Οι αριθμοί αυτοί είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι θα μεταφερθούν κάποια στιγμή και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, όπου βέβαια ήδη αρχίζει και βλέπει λιγότερους μαθητές στα τμήματα.
Ο διευθυντής της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Γιώργος Πολύζος επισήμανε μιλώντας στη διαδικτυακή εκπομπή «Θεσσαλία Παντού» πως «μέσα σε επτά χρόνια οι μαθητές μειώθηκαν κατά 700 άτομα. Οι μαθητές που θα φοιτήσουν φέτος στη ΣΤ’ Τάξη και γεννήθηκαν το 2021 δηλαδή στην αρχή της οικονομικής κρίσης αγγίζουν τους 2.000, ενώ τα παιδιά που θα παρακολουθήσουν από Σεπτέμβριο το Νηπιαγωγείο ως προνήπια και τα οποία γεννήθηκαν το 2017, ανέρχονται στα 1.300. Είναι ένας σημαντικό στοιχείο που γεννά προβληματισμό».
Η μείωση των μαθητών κάθε χρόνο είχε διαπιστωθεί εδώ και μια τετραετία και οι ελπίδες επικεντρώνονταν μόνο στη σταθεροποίηση αυτή της πτώσης, να πιάσει δηλαδή ένα όριο πάτου και να μην υπάρχει άλλη πτώση.

Την ίδια στιγμή στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση συνεχίζονται οι συνεδριάσεις των υπηρεσιακών συμβουλίων για την καλύτερη οργάνωση των σχολείων από τον Σεπτέμβριο.
«Έρχονται συνεχώς εγκύκλιοι από το υπουργείο Παιδείας για την καλύτερη προετοιμασία ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς» τόνισε ο κ. Πολύζος και συμπλήρωσε πως «ολοκληρώθηκαν οι τοποθετήσεις εκπαιδευτικών από τις αιτήσεις για βελτιώσεις εντός νομού, ενώ σύντομα θα ολοκληρωθούν και οι τοποθετήσεις των λειτουργικά υπεράριθμων εκπαιδευτικών που και φέτος είναι αρκετοί, αλλά πάλι υπάρχουν κενά για να τοποθετηθούν. Όποια κενά, οργανικά ή λειτουργικά, απομείνουν, αυτά θα καλυφθούν από νεοδιόριστους και κυρίως από τους αναπληρωτές. Επίσης προσπαθούμε, όποιες αιτήσεις από γονείς για εγγραφή των παιδιών τους στα σχολεία γίνονται αυτή την περίοδο, αμέσως να ικανοποιούνται».

Για τις θέσεις των αναπληρωτών ο κ. Πολύζος εκτίμησε πως «και του χρόνου θα υπάρξουν ανάγκες προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι παρότι στη Μαγνησία τοποθετήθηκαν 50 νεοδιόριστοι για τις δομές της ειδικής αγωγής, τελικά εμείς τη φετινή σχολική χρονιά χρειαστήκαμε 300 αναπληρωτές που προσλήφθηκαν στα σχολεία της γενικής και ειδικής αγωγής, ένας αριθμός υψηλότερος από άλλες χρονιές».
Αναφορικά με τις εγγραφές μαθητών στα ολοήμερα ανέφερε ότι και του χρόνου ο αριθμός θα είναι ικανοποιητικός.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το