Πολιτισμός

Το αρχαιοελληνικού τύπου λιθόκτιστο, υπαίθριο Θέατρο Αλώνι

Το Θέατρο Αλώνι ήταν ένα εγκαταλελειμμένο αλώνι του Αγίου Γεωργίου Νηλείας στο Πήλιο, ένας τόπος με παράδοση στα καλλιτεχνικά δρώμενα, αφού εδώ και δύο αιώνες ελάμβαναν χώρα τα «θεατρικά μπουλούκια». Με πρωτοβουλία του πρωτοποριακού καλλιτέχνη ζωγράφου και εικαστικού Γιώργου Τριανταφύλλου, που είναι και τόπος καταγωγής του, και μια παρέα φίλων με φαντασία, θέση και άποψη δημιουργήθηκε το 1995 ένα άρτιο θέατρο 400 θέσεων με εξαίσια ακουστική. Ο ίδιος το διαχειρίζεται μέχρι σήμερα εθελοντικά με τη βοήθεια των φίλων του θεάτρου.
Το Θέατρο Αλώνι βρίσκεται στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας που είναι το ψηλότερο χωριό του Πηλίου χτισμένο σε υψόμετρο 620 περίπου μ. με αμφιθεατρική θέση μέσα σε ένα καταπράσινο και γεμάτο ρεματιές τοπίο. Απέχει μόλις 18 χλμ. από την πόλη του Βόλου και απλώνεται αμφιθεατρικά ανάμεσα σε δυο μεγάλες ράχες με υπέροχη θέα στον Παγασητικό κόλπο. Τα παραδοσιακά καλντερίμια οδηγούν στα ψηλότερα μέρη του χωριού, όπου η πανοραμική θέα γίνεται πιο εντυπωσιακή. Κάποια από αυτά οδηγούν και στην ιδιαίτερη θέση που βρίσκεται το Θέατρο Αλώνι, στα ΒΔ του χωριού σε μια θέση που εποπτεύει όλο τον ορίζοντα αφού είναι το ανώτερο τμήμα της επιφάνειας ενός λοφίσκου. Η πρόσβαση γίνεται και με όχημα αλλά πολλοί το επισκέπτονται στις εκδηλώσεις αλλά και όλο το χρόνο από τα παραδοσιακά καλντερίμια απολαμβάνοντας τη θέα και από τη διαδρομή.
Είναι το μοναδικό αρχαιοελληνικού τύπου λιθόκτιστο, υπαίθριο θέατρο της Μαγνησίας και κάθε χρόνο προσελκύει, πέρα από τους ντόπιους, θεατρικό και φιλόμουσο κοινό από όλα τα μέρη του κόσμου. Η θέση του είναι μοναδική. Χτισμένο σε μια κατάφυτη πλαγιά του Πηλίου σε 600 μέτρα υψόμετρο, σε μια μικρή απόσταση από τον Άγιο Γεώργιο με πρόσβαση και από τα παραδοσιακά καλντερίμια για τους περιπατητές. Οι κερκίδες του αναπτύσσονται σε ημικύκλιο με το βλέμμα του θεατή να αρχίζει από το παληό λιθόστρωτο αλώνι, που σήμερα αποτελεί την δώδεκα μέτρων ορχήστρα του θεάτρου, και να ατενίζει προς τον Παγασητικό κόλπο με τα φωτάκια των λιμανιών να κάνουν ακόμα πιο θελκτικές τις καλοκαιρινές βραδυές.
Δεν είναι μόνο οι λιθόκτιστες, περίτεχνα φτιαγμένες κερκίδες του μέσα από τις οποίες αναδεικνύεται το μεγαλείο και ο πλούτος της τέχνης, αλλά το έργο που παράγεται εδώ, που έχει ως γνώμονα τον ίδιο τον άνθρωπο και την πολιτιστική ανάπτυξη του. Δίκαια έχει περάσει στην συνείδηση των φίλων του με τον χαρακτηρισμό «Η μικρή Επίδαυρος του Πηλίου». Σημαντικό επίσης ρόλο έχει η ακουστική του θεάτρου Αλώνι που είναι μοναδική. Ενώ παράλληλα με αυτό τον τρόπο αναβιώνει και η πλούσια καλλιτεχνική κληρονομία αυτού του τόπου, όπου στο πέρασμα των αιώνων οι κάτοικοι ήταν ιδιαίτερα εξοικειωμένοι με τις τέχνες.
Εδώ υπήρχε παράδοση στα καλλιτεχνικά δρώμενα, γιατί με τα ταξίδια των νέων απόδημων αγιωργητών προς την Αίγυπτο και την Ευρώπη στο τέλος του 18ου και των αρχών του 20ού γνώρισε μεγάλη οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη με αποτέλεσμα να επηρεαστεί από έναν ευρωπαϊκό τρόπο ζωής (χοροδιδασκαλία ευρωπαϊκών χορών, ταγκό, βαλς κ.λπ., σχολές μουσικής, πιάνου, τραγουδιού) και να αποκτήσει παράδοση με κουλτούρα, αφού τα εντυπωσιακά αρχοντικά διέθεταν οπωσδήποτε από ένα πιάνο. Επίσης εδώ από τις αρχές του αιώνα ελάμβαναν χώρα τα γνωστά «θεατρικά μπουλούκια» γύρω από τον πυρήνα του χωριού στην πλατεία του, που αναπτύσσεται ο οικισμός. Σε αυτή τη μνήμη μιας πλατείας που έσφυζε από καλλιτεχνική και κοινωνική ζωή, το Θέατρο Αλώνι έρχεται στις μέρες μας να ξαναζωντανέψει την τέχνη σε συνδυασμό με τη φύση και την ομορφιά.

Ξεκινά κάθε χρόνο από τις 21 Ιουνίου, με μια μεγάλη γιορτή, το «θεατρικό ηλιοστάσιο» και μέχρι το τέλος Αυγούστου διεξάγονται σεμινάρια αρχαίου δράματος, φεστιβάλ πιάνου για νεαρούς διεθνώς βραβευμένους ερμηνευτές, θεατρικές παραστάσεις, μουσικές συναυλίες, καθώς μουσική από όλα τα είδη της έντεχνης και κλασικής μουσικής, καθώς και προτάσεις τοπικών και διεθνών μουσικών ιδιωμάτων. Μέσα από τις δράσεις του, προωθείται σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό και η πολιτιστική ανταλλαγή, αφού είναι πολλές οι συνεργασίες με μουσικά και θεατρικά σχήματα άλλων τόπων.
Το Θέατρο μέσα από το εθελοντικό του έργο απέκτησε την εμπειρία, που ήταν απαραίτητη, για να υλοποιηθούν από το 2015 πιο συγκεκριμένες προτάσεις παιδαγωγικού χαρακτήρα, το 15νθήμερο Σεμινάριο Αρχαίου δράματος τον Ιούλιο που ξεκίνησε μαζί με την κορυφαία κυρία του θεάτρου Λυδία Κονιόρδου, καθώς και το διήμερο φεστιβάλ πιάνου με διεθνώς βραβευμένους ερμηνευτές, δίνοντας έτσι βήμα σε νέους καλλιτέχνες να δοκιμαστούν και να παρουσιάσουν τη δουλειά τους στο κοινό του Πηλίου, του Βόλου και της ευρύτερης περιοχής.
Το θέατρο αλώνι, αποτελεί έναν από τους πλέον δυναμικούς πολιτιστικούς φορείς στη Μαγνησία και αξίζει να σημειωθεί με ιδιαίτερη έμφαση, ότι ένα μεγάλο μέρος της λειτουργίας του, οφείλεται στην ενεργό συμμετοχή εθελοντών. Το Θέατρο Αλώνι συνεχίζει να υπηρετεί με αφοσίωση εξίσου την τέχνη μέσα στη φύση.
Στόχος του διοργανωτή κ. Γιώργου Τριανταφύλλου είναι σταδιακά οι θεατές να μπορούν να φτάνουν στις εκδηλώσεις του θεάτρου ακολουθώντας τα καλντερίμια που ενώνουν τα γύρω χωριά. Η συνάντηση αυτή αναγεννά την αξία των καλντεριμιών – μονοπατιών, θυμίζοντάς μας ότι δεν πρόκειται για μια ξεχασμένη υπόθεση κλειδωμένη στα ιστορικά βιβλία, αλλά έναν τρόπο που ο άνθρωπος να παρασυρθεί ξανά μέσα στο φυσικό τοπίο, να θυμηθεί τις ρίζες του και να μάθει να τις ποτίζει για να εξελίσσεται. Είναι ζητούμενο για όλους, αφού όλοι είμαστε φιλοξενούμενοι στους κόλπους της.
Ο εθελοντισμός σαν θεωρία και πρακτική, όλα αυτά τα χρόνια δράσης του, είναι ένας από τους κεντρικούς άξονες γύρω από τον οποίο κινούνται οι δραστηριότητες του θεάτρου στο σύνολο τους. Άλλωστε έτσι διατηρείται και το πνεύμα του μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα του. Τελεί υπό την αιγίδα και την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού.
Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Θεάτρου Αλώνι: theatroaloni.gr/.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το