Κόσμος

Τιμή ρεκόρ 24 εκατ. δολαρίων για ένα ρολόι τσέπης Patek Philippe

Patek Philipppe

Στην τιμή των 24 εκατ. δολαρίων που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ πουλήθηκε σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s ένα χρυσό ρολόι τσέπης. Πρόκειται για ένα ρολόι που κατασκεύασε ο διάσημος Ελβετός ωρολογοποιός Patek Philippe, στις αρχές του 20ου αιώνα και το οποίο κρύβει πίσω του μια πολύ ανθρώπινη ιστορία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Wall Street Journal, το ρολόι «Henry Graves Jr. Supercomplication», κατασκευάστηκε το 1933 στη Γενεύη κατά παραγγελία του ομώνυμου ιδιοκτήτη του. Περιλαμβάνει 24 «πολυπλοκότητες», που στη γλώσσα των ωρολογοποιών σημαίνει ότι διαθέτει περισσότερες λειτουγίες-ενδείξεις, εκτός από την καταγραφή του χρόνου σε ώρες, λεπτά και δευτερόλεπτα.

Η ιστορία του, ωστόσο, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς φανερώνει τον τρόπο που δούλευε η ελβετική βιομηχανία κατασκευής ρολογιών στις αρχές του περασμένου αιώνα.

Το ρολόι είναι το αποτέλεσμα ενός στοιχήματος που έβαλαν δύο επιφανείς πλούσιοι άνδρες, ο Χένρι Γκρέιβς, ένας τραπεζίτης της Νέας Υόρκης και ο Τζέιμς Γουάρντ Πάκαρντ, ένας αυτοκινητοβιομήχανος από το Οχάιο. Η αγάπη τους για τα ρολόγια τσέπης τους ενέπλεξε σε έναν ανταγωνισμό μεταξύ κυρίων, σχετικά με το ποιος από τους δύο μπορεί να παραγγείλει το πιο «πολύπλοκο» ρολόι τσέπης της διάσημης εταιρείας Patek Philippe.

Εκείνη την εποχή η ελβετική εταιρεία είχε ήδη κυκλοφορήσει από το 1916 ένα ρολόι με 16 «πολυπλοκότητες», που διέθετε δηλαδή εκτός από τους δείκτες της ώρες, ημερολόγιο, χρονογράφο, επανάληψη λεπτών κλπ. Οι Ελβετοί κατόρθωσαν να φέρουν εις πέρας την παραγγελία, φτιάχνοντας ένα ρολόι τσέπης με 24 «πολυπλοκότητες» το 1925, το οποίο ήταν ό,τι πιο προχωρημένο τεχνολογικά μέχρι την χρονιά εκείνη. Τον Ιανουάριο του 1933 παρέδωσαν οι ίδιοι το ρολόι στο σπίτι του Χένρι Γκρέιβς στην 5η λεωφόρο της Νέας Υόρκης.

Αναλυτικά στο www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το