Τοπικά

Τιμές «φωτιά» σε λιπάσματα, εφόδια, ρεύμα για αγρότες και κτηνοτρόφους (πίνακας)

Οι τιμές σε λιπάσματα, ζωοτροφές, ρεύμα και πετρέλαιο έχουν εκτοξεύσει το κόστος παραγωγής, με αποτέλεσμα αγρότες και κτηνοτρόφοι της Μαγνησίας να βρίσκονται σε απόγνωση ενόψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου και της πώλησης μεγάλων ποσοτήτων γάλακτος. Χαρακτηριστικό της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, αποτελούν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον φετινό Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα οποία ο δείκτης εισροών παρουσιάζει αύξηση συγκριτικά με τον αντίστοιχο περσινό μήνα κατά 23,7%. Η προαναφερθείσα αύξηση οφείλεται στην προσαύξηση κατά 26,4% του δείκτη τιμών των αναλώσιμων μέσων, κυρίως λόγω των ανατιμήσεων των λιπασμάτων (+60,5%), της ενέργειας (+31,9%) και των ζωοτροφών (27%).

«Είμαστε σε απόγνωση και θα αναγκαστούμε να εγκαταλείψουμε την κτηνοτροφία, αφού το κόστος παραγωγής έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη» δηλώνει η πρόεδρος του Συλλόγου Αιγοπροβατοτρόφων Αισωνίας Χαρούλα Διβάνη.
Η ίδια χαρακτηρίζει «τραγική» την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, καθώς «με τις τιμές που πωλούνται οι ζωοτροφές, δεν μπορούμε να ταΐσουμε τα ζώα μας, αφού έχουν ανέβει έως και 120%. Οι ζωοτροφές αποτελούν το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους κτηνοτρόφους, αλλά και οι τιμές στο πετρέλαιο και το ρεύμα, δυσχεραίνουν περαιτέρω την κατάσταση» προσέθεσε η κ. Διβάνη.
Η ίδια επισήμανε ότι «μπορεί να έχει ανέβει η τιμή πώλησης του γάλακτος και το γίδινο να φτάνει τα 0,97 λεπτά το κιλό και το πρόβειο το 1,65 έως 1,70 ευρώ το λίτρο, ωστόσο, δεν φτάνει για να καλύψει το κόστος παραγωγής».
Παράλληλα, αναφέρθηκε και στις αυξημένες τιμές πώλησης των γαλακτοκομικών προϊόντων τους τελευταίους μήνες από τα σούπερ μάρκετ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν δικαιολογούνται, καθώς ακόμη δεν έχει τιμολογηθεί η νέα παραγωγή γάλακτος. Σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό είναι μεγάλη αισχροκέρδεια, αφού οι εταιρείες έχουν αγοράσει γάλα με περσινές τιμές και πωλούν τα προϊόντα τους στα ύψη».
Σχετικά με το μέλλον της κτηνοτροφίας στη Μαγνησία, η κ. Διβάνη, τόνισε ότι «υπάρχουν συνάδελφοι που πωλούν τα ζώα τους, καθώς δεν μπορούν να τα ταΐσουν ή ακόμη και περιπτώσεις κτηνοτρόφων που σφάζουν τα παραγωγικά ζώα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα μεγάλα κοπάδια να μην αντικαθίστανται και ο κλάδος της κτηνοτροφίας να «σβήνει» σιγά- σιγά».
Στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος αναφέρθηκε ο αγροτοσυνδικαλιστής από την περιοχή του Ριζομύλου Ηλίας Ιωάννου, λέγοντας πως «η ενέργεια αποτελεί το μεγαλύτερο και πλέον δυσεπίλυτο. Με τις τιμές στο ρεύμα και το πετρέλαιο στα ύψη, δεν είναι δυνατόν να καλλιεργήσεις και να αντεπεξέλθεις. Όσο για τα λιπάσματα οι τιμές τους έχουν εκτοξευτεί 200% πάνω σε έναν χρόνο, αφού πέρυσι αγοράζαμε 400 ευρώ τον τόνο και φέτος έχει φτάσει τα 1.000 ευρώ. Σε όλα αυτά αν προστεθεί και το αυξημένο εργατικό κόστος, αφού οι εργάτες είναι δυσεύρετοι, τότε αντιλαμβανόμαστε πόσο απογοητευτική είναι η κατάσταση για τον αγροτικό κόσμο που «γονατίζει»».
Ο ίδιος ενόψει και της νέας καλλιεργητικής περιόδου, αναφέρθηκε στην παραγωγή βάμβακος, λέγοντας πως «με βάση τις τιμές πώλησης του προϊόντος αυτή την περίοδο, δεν αξίζει κανείς να ασχοληθεί. Υπήρξαν συμβόλαια με εμπόρους και τιμή πάνω από τα 90 λεπτά το κιλό, ωστόσο, αυτό αφορά το 20% περίπου της παραγωγής στη Μαγνησία. Οι υπόλοιπες ποσότητες πωλούνται στα 0,70 λεπτά το κιλό και σκεφτείτε ότι στον Νομό καλλιεργούνται περίπου 37.000 στρέμματα με βαμβάκι» συμπλήρωσε ο κ. Ιωάννου.

Ο Δείκτης Τιμών Εισροών και Εκροών
Η εξέλιξη των Δεικτών Τιμών Εισροών και Εκροών με έτος βάσης 2015=100,0 για τον Σεπτέμβριο 2022, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, έχει ως εξής:
Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εκροών στη Γεωργία – Κτηνοτροφία (χωρίς επιδοτήσεις) του μηνός Σεπτεμβρίου 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτεμβρίου 2021, παρουσίασε αύξηση 11%. Ο αντίστοιχος δείκτης του Σεπτεμβρίου 2021, σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο 2020, είχε παρουσιάσει αύξηση 16%.
Η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Εκροών κατά 11%, τον μήνα Σεπτέμβριο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτεμβρίου 2021, οφείλεται: α) στην αύξηση κατά 9,5% του δείκτη τιμών της φυτικής παραγωγής και κυρίως στη μεταβολή της ομάδας δημητριακά και σπόροι, και β) στην αύξηση κατά 20,6% του δείκτη τιμών της ζωικής παραγωγής.
Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εκροών κατά τον μήνα Σεπτέμβριο 2022, σε σύγκριση με τον δείκτη του Αυγούστου 2022, παρουσίασε αύξηση 3,1%.
Ο μέσος σταθμικός Δείκτης Εκροών του δωδεκαμήνου Οκτωβρίου 2021 – Σεπτεμβρίου 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Οκτωβρίου 2020 – Σεπτεμβρίου 2021, παρουσίασε αύξηση 14,7%.
Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εισροών στη Γεωργία – Κτηνοτροφία του μηνός Σεπτεμβρίου 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτεμβρίου 2021, παρουσίασε αύξηση 23,7% έναντι αύξησης 9,8% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση του Σεπτεμβρίου 2021 με τον Σεπτέμβριο 2020.
Η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Εισροών κατά 23,7%, τον μήνα Σεπτέμβριο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτεμβρίου 2021, οφείλεται στην αύξηση κατά 26,4% του δείκτη τιμών των αναλώσιμων μέσων και κυρίως στη μεταβολή των ομάδων λιπάσματα, ζωοτροφές και ενέργεια και λιπαντικά.
Ο Γενικός Δείκτης Εισροών κατά τον μήνα Σεπτέμβριο 2022, σε σύγκριση με τον δείκτη του Αυγούστου 2022, παρουσίασε αύξηση 0,3%.
Ο μέσος Δείκτης Εισροών του δωδεκαμήνου Οκτωβρίου 2021 – Σεπτεμβρίου 2022, παρουσίασε αύξηση 22% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Οκτωβρίου 2020 – Σεπτεμβρίου 2021.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το