Τοπικά

Εικαστικός ξενώνας στον Λαύκο με έργα ζωγραφικής, χαρακτικής και βιβλία

Μία μοναδική συλλογή με έργα ζωγραφικής, χαρακτικής και βιβλία «κοσμεί» των Ξενώνα των Χρωμάτων στον Λαύκο Πηλίου. Η συλλογή δημιουργήθηκε από τον Χρήστο Φώτου, δικηγόρο παρ΄ Αρείω Πάγω και ιστορικό ερευνητή της θεσσαλικής ιστορίας που κατάφερε να συγκεντρώσει όλα τα έργα από το 1985 και μετά. Ο κ. Φώτου γεννήθηκε στον Βόλο και οι γονείς του ήταν από το Σέσκλο, βλάχικης καταγωγής από το Κεφαλόβρυσο Πωγωνίου (Μιντζιντέι).

Ο Χρήστος Φώτου συζητώντας με τον Παναγιώτη Τέτση

«Όταν τελείωσα το πανεπιστήμιο και άρχισα τη δικηγορία στον Βόλο είχα μεγάλο ενδιαφέρον για την τοπική ιστορία. Ως φοιτητής διάβαζα σχετικά με την τοπική ιστορία τα βιβλία του Κορδάτου, του Τσοπωτού, που αναφέρονται στην περιοχή της Μαγνησίας και της Θεσσαλίας γενικότερα. Όταν ήρθα στον Βόλο με τον τότε δήμαρχο Δημήτρη Πιτσιώρη δημιουργήσαμε το Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας. Το Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας του Δήμου Βόλου δημιουργήθηκε το 1991, επί δημαρχίας του Δημ. Πιτσιώρη και στο Διοικητικού Συμβούλιο εκτός από μένα συμμετείχαν επίσης οι Μιχ. Βέλλας, Γιώργος Θωμάς, Μηλ. Καραθάνου, Νίτσα Κολλιού, Α. Λιβανός, Γ. Νίκου, Χαρ. Χαρίτος και οι δημοτικοί σύμβουλοι Κ. Αδαμάκης, Στ. Μητσικώστας, Μαργ. Πατσιαντάς. Το σημαντικό τους έργο ευοδώθηκε με πληθώρα εκδηλώσεων και τέθηκε ο στόχος για τη δημιουργία του Μουσείου της Πόλης, το οποίο ολοκληρώθηκε μεταγενέστερα και αποτελεί κόσμημα για την πόλη του Βόλου και την περιοχή των Παλαιών, όπου βρίσκεται».
Με την ενασχόλησή του ως μέλος του Δ.Σ. του Δημοτικού Κέντρου Ιστορίας , συμμετείχε σε ημερίδες και συνέδρια για την τοπική ιστορία και δημιούργησαν αρκετές πολυτελείς εκδόσεις που έχουν κριθεί από τους καλύτερους ερευνητές της τοπικής ιστορίας.

Jeune Grec Thessalien (Νεαρός Έλληνας Θεσσαλός) (1825-1839), λιθογραφία σε χαρτί, επιχρωματισμός εποχής, διαστάσεις 32 Χ 25, Καλλιτέχνης: L. Dupre, χαράκτης: Formentin, από την έκδοση Voyage a’ Athenes 1825-1839

«Σε αυτές τις εκδόσεις έχω δημοσιεύσει κάποιες μελέτες που αφορούσαν τους θεσσαλικούς σιδηροδρόμους και την ιστορία του Βόλου από το 1881 που έγινε η ενσωμάτωση της Θεσσαλίας και η απελευθέρωση του Βόλου μέχρι το 1940». Μελέτη είχε κάνει και για την θεατρική ιστορία που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Βόλος» που εξέδιδε το Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας.
«Τότε άρχισα για την ιστορική έρευνα να συγκεντρώνω διάφορα χαρακτικά (γκραβούρες) που είναι τεκμήρια για την τοπική ιστορία. Η συλλογή αφορά χαρακτικά για την εποχή της Θεσσαλίας. Δείχνουν πώς εξελίσσεται η περιοχή μας και έχουν σημαντικές πληροφορίες για την ιστορία. Θα πρέπει να τονίσω ότι για το συλλεκτικό εν γένει ενδιαφέρον μου, έπαιξε ρόλο ότι και ο πατέρας μου Στέργιος Φώτου συνέλεγε γενικά παλιά πράγματα στο χωριό και μάλιστα φρόντισε να φιλοτεχνηθεί από τον Νικολάε Στόιτσεφ, που ήταν τότε στον Βόλο, μπρούντζινη προτομή του πατέρα του. Ο πατέρας μου αν και ολιγογράμματος έγραψε την ιστορία του χωριού του Σέσκλου καθώς και το «Το τετράδιο της ζωής μου», που αναφέρεται στην προσωπική του ζωή, ως τραυματίας πολέμου κ.λπ.» ανέφερε.

Έργο του Κώστα Ζήμερη

Ο Ξενώνας
Ένας μεγάλο μέρος της συλλογής του κ. Φώτου βρίσκεται στον «Ξενώνα των Χρωμάτων», ένα τρίπατο αρχοντικό, κτισμένο το 1861 που από τον Οκτώβριο 2007 άρχισε τη λειτουργία του, μετά από πενταετή αγώνα αναστήλωσης. Ο «Ξενώνας των Χρωμάτων» αποτέλεσε μία ιδέα του κ. Φώτου, που είχε στόχο να στεγάσει μεγάλο μέρος της συλλογής του σε ένα παλιό αρχοντικό που να λειτουργεί ταυτοχρόνως και ως ξενώνας και ως πολιτιστικός χώρος.
Ο Χρ. Φώτου έχει συγκεντρώσει, μετά από πολύχρονη προσπάθεια, ζωγραφικά και χαρακτικά έργα που αναφέρονται στην περιοχή της Θεσσαλίας και ειδικότερα της Μαγνησίας, και χιλιάδες βιβλία παλαιότερα και νεότερα που έχουν γραφεί από συγγραφείς της περιοχής και έχουν αναφορά το Πήλιο, τη Μαγνησία και τη Θεσσαλία γενικότερα. Στους συγγραφείς περιλαμβάνονται οι Γεωργ. Φιλάρετος, Σοφ. Τριανταφυλλίδης, Δημ. Σαράτσης, Γιάννης Κορδάτος, Κίτσος Μακρής, Μ. Μουρτζόπουλος, Νίτσα Κολιού, Γ. Θωμάς, Κ. Λιάπης, Μηλ. Καραθάνου, Χαρ. Χαρίτος κ.ά. Και οι πίνακες ζωγραφικής είναι αποκλειστικά έργα Θεσσαλών ζωγράφων ή έχουν θέμα τον Βόλο, το Πήλιο ή τη Θεσσαλία. Έτσι στους χώρους του ξενώνα εκτίθενται έργα ζωγραφικής δημιουργών όπως ο Κώστας Ζήμερης, ο Σπύρος Κόκκινος και ο Θανάσης Φάμπας. Τον ξενώνα κοσμούν και έργα χαρακτικής όπως χάρτες και χαρτογράφοι, έργα του Stackelberg, και έργα του Dodwell.

Ο Ξενώνας κτίστηκε το 1861, ολοκληρώθηκε στις 20 Αυγούστου, όπως φαίνεται και στο υπέρθυρο. Σε πολλά παρόμοια αρχοντικά στο υπέρθυρο αναγράφεται η ημερομηνία κτίσης τους.

«Τόσο τα έργα χαρακτικής και ζωγραφικής όσο και τα βιβλία αποτελούν μία ενότητα που αφορά την θεσσαλική ιστορία. Συνδέονται μεταξύ τους» σημείωσε ο κ. Φώτου.
Έτσι φιλοξενούμενοι και επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν τα έργα της συλλογής, να μάθουν για την ιστορία της Θεσσαλίας μέσα από τα έργα, εκεί όπου η τέχνη συναντά την ιστορία. Όλα τα δωμάτια κοσμούνται με έργα τέχνης, ζωγραφικά ή σπάνια χαρακτικά. Τα δωμάτια λαμβάνουν τα ονόματα από τα έργα ζωγράφων και χαρακτών όπως η σουίτα του Ορτέλιους, το δωμάτιο του Ντυπρέ. «Τα έργα τέχνης βρίσκονται παντού, στα δωμάτια, στους κοινόχρηστους χώρους. Στον ξενώνα έχουν φιλοξενηθεί εκθέσεις ζωγραφικής όπως του Αστέρη Γκέκα, του Κώστα Κομνηνού, της Χριστίνας Κοντούλη, ενώ διοργανώθηκαν καλλιτεχνικές βραδιές όπως ποιητική βραδιά με τον Τίτο Πατρίκιο, αλλά και εκδηλώσεις για την ιστορία του χωριού στην αυλή του Ξενώνα» πρόσθεσε.
Όσο για τους επισκέπτες, όπως ανέφερε ο κ. Φώτου, υπάρχουν πολλοί που δείχνουν ενδιαφέρον, καθώς αντιλαμβάνονται τι υπάρχει στον Ξενώνα, ρωτούν να μάθουν για τα έργα και μαθαίνουν μέσα από αυτά για την τοπική μας ιστορία. «Οι επισκέπτες έχουν την αίσθηση ότι υπάρχουν παλιοί χάρτες, πίνακες ζωγραφικής και περίπου το 50% ενδιαφέρονται να μάθουν σε τι αφορούν, ενώ οι υπόλοιποι μας επαινούν για τον χώρο, καθώς εντυπωσιάζονται». Μάλιστα τον Ξενώνα έχουν επισκεφθεί καθηγητές που βρήκαν στη συλλογή βιβλία τα οποία δεν μπορούσαν να τα βρουν αλλού. Σημειώνεται ότι ο κατάλογος των βιβλίων είναι αναρτημένος στην ιστοσελίδα του Ξενώνα.
Στη συλλογή περιλαμβάνονται και περί τα 3.000 βιβλία παλαιότερα και νεότερα που έχουν γραφεί από συγγραφείς της περιοχής και έχουν αναφορά το Πήλιο, τη Μαγνησία και τη Θεσσαλία γενικότερα. Σημειώνεται ότι μέρος της συλλογής εκτέθηκε το 1998 στο Μουσείο της Μακρινίτσας, αλλά και στο «Τζόρτζιο ντε Κίρικο».

Mπρούντζινη προτομή του παππού του Βασ.Φώτου
Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το