Οικονομία

Τι ζητά η ΠΟΜΙΔΑ από τον Αλεξιάδη για την εκχώρηση ακινήτου στο Δημόσιο για εξόφληση χρεών

Νέα νομοθετική ρύθμιση, που θα δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους φορολογούμενους για μονομερή εκχώρηση ακινήτου στο Δημόσιο, με συμψηφισμό φόρων για τον ίδιο και την οικογένειά του, ζητά η ΠΟΜΙΔΑ.

Σε επιστολή προς τον Τρύφωνα Αλεξιάδη ακόμη οι ιδιοκτήτες ακινήτων ζητούν να ανασταλεί για δύο ακόμη χρόνια η εφαρμογή του νόμου υπεραξίας.

Αναλυτικά η επιστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων:

Σχετικά με δύο σημαντικά και επίκαιρα θέματα στα οποία πρόσφατα αναφερθήκατε, θα θέλαμε να λάβετε υπόψη σας τα εξής αιτήματά μας:

Α. ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΦΟΡΟΥ ΜΕ ΕΚΧΩΡΗΣΗ ΑΚΙΝΗΤΟΥ. Η παρ. 6 του άρθρου 82 ΚΩΔΙΚΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΩΝ & ΔΩΡΕΩΝ προβλέπει οκτώ (8) προϋποθέσεις για την υλοποίησή της:

1. Να βρίσκεται ο οφειλέτης σε πλήρη οικονομική αδυναμία

2. Να είναι «αξιόλογο» το μεταβιβαζόμενο ακίνητο

3. Να κατέχει ολόκληρο το ακίνητο, και όχι να είναι συγκύριος εξ αδιαιρέτου κλπ.

4. Να κατέχει την πλήρη κυριότητα, και όχι να είναι ψιλός κύριος ή επικαρπωτής

5. Να βρίσκεται το ακίνητο εντός σχεδίου πόλεως

6. Να μην έχει εμπράγματα βάρη – διεκδικήσεις

7. Να μην καταβάλλεται στον πολίτη τυχόν διαφοράς τιμήματος

8. Να εκδοθεί ειδική απόφαση του Υπουργού Οικονομικών.

Με όλες αυτές τις προϋποθέσεις, και ειδικά την τελευταία, δεν πρόκειται ποτέ, κανείς πολίτης να επωφεληθεί από το μέτρο αυτό και να αποφύγει τον πλειστηριασμό ή τη φυλακή!

Γι΄αυτό ζητούμε νέα νομοθετική ρύθμιση με την οποία να δοθεί σε όλους τους φορολογουμένους η δυνατότητα μονομερούς εκχώρησης στο Δημόσιο κάθε ακινήτου με τα παραπάνω χαρακτηριστικά, με την αξία με την οποία υπολογίζεται ο ΕΝΦΙΑ, και με πίστωση της τυχόν διαφοράς επί του τιμήματος για συμψηφισμό των φόρων της επόμενης πενταετίας, του φορολογουμένου και των μελών της οικογενείας του.

Επίσης ζητούμε να επεκταθεί άμεσα το δικαίωμα αυτό και για την εξόφληση χρεών από ΕΝΦΙΑ που υπερβαίνουν τις 10.000€, με τους ίδιους όρους.

Β. ΦΟΡΟΣ ΥΠΕΡΑΞΙΑΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Στις 31.12.2016 λήγει η διετής αναστολή εφαρμογής του. Ο φόρος αυτός στην πράξη είναι τροχοπέδη στις συναλλαγές, και τελικά θανατηφόρος για τα δημόσια έσοδα, απέτυχε δε και τις τέσσερις φορές που επιχειρήθηκε η εφαρμογή του στη χώρα μας. Αλλωστε για ποιά υπεραξία μπορούμε να συζητούμε ή να ελπίζουμε, στις συναλλαγές επί των ακινήτων, όταν δεν υπάρχει κτηματαγορά σε λειτουργία και όταν οι πραγματικές αξίες εκμηδενίζονται από το ίδιο το φορολογικό σύστημα, και ιδίως από τον ΕΝΦΙΑ, και τα ακίνητα κυριολεκτικά σήμερα «ξεπουλιούνται»! Επιτέλους δεν μπορεί να συζητάμε σήμερα για επιβολή νέων φόρων στα ακίνητα. Έχει έλθει προ πολλού η ώρα για κατάργηση και μειώσεις φόρων.

Για τους λόγους αυτούς, αλλά και για το ότι στην πραγματικότητα δεν υπάρχει διαδικαστική δυνατότητα απρόσκοπτης υποστήριξης του συστήματος υπολογισμού και καταλογισμού του φόρου αυτού, ζητούμε την νομοθετική παράταση της αναστολής εφαρμογής του φόρου υπεραξίας για δύο ακόμη έτη, ήτοι μέχρι 31.12.2018.

Πηγή: iefimerida

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το