Ελλάδα

Τι προκάλεσε τη συντριβή του αεροσκάφους στην Κρήτη: Σε καλή κατάσταση το μονοκινητήριο – Οι υποψίες των Αρχών

Απαντήσεις στα ερωτήματα που έχουν προκύψει από τη συντριβή του μονοκινητήριου αεροσκάφους στη θαλάσσια περιοχή του Ηρακλείου της Κρήτης που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του 68χρονου πιλότου, έδωσε ο Παντελής Φραγκούλης, πιλότος και εμπειρογνώμων αεροπορικών ατυχημάτων.

«Μόνο και μόνο ότι το αεροπλάνο δεν συνετρίβη, αλλά προσθαλασσώθηκε είναι ένα καλό γεγονός και δείχνει ότι δεν είχαμε κάποια σοβαρή βλάβη στο αεροσκάφος» δήλωσε στην ΕΡΤ ο κ. Φραγκούλης.

 

Σύμφωνα με τον ειδικό το μονοκινητήριο αεροσκάφος, το οποίο έχει πολύ καλές προδιαγραφές, δεν ήταν η αιτία του αεροπορικού δυστυχήματος αλλά οι υποψίες των Αρχών στρέφονται στην πλημμελή συντήρηση πού γίνεται στις αφρικανικές χώρες.

«Ο 68χρονος πιλότος αντιμετώπισε πρόβλημα υγείας κατά την απογείωση. Ο συγκυβερνήτης προσπάθησε να τον σώσει ακόμα και στον αέρα γιατί αντιμετώπισε πρόβλημα καρδιάς. Το ότι βγήκε από το αεροσκάφος από μόνος του, αλλά δεν τα κατάφερε στο τέλος, δείχνει ότι είχε ακόμα δυνάμεις» ανέφερε ο εμπειρογνώμων αεροπορικών ατυχημάτων. Γεγονός που στρέφει τις έρευνες στο θέμα υγείας που αντιμετώπισε ο άτυχος πιλότος.

Όπως αποκάλυψε ο κ. Φραγκούλης το αεροσκάφος δεν έπαθε ζημιά, επέπλεε μετά την προσθαλάσσωση γι’ αυτό και βγήκαν και οι δύο επιβαίνοντες από αυτό πρωτού περισυλλεγούν από μέλη των σωστικών συνεργείων που έσπευσαν στο σημείο.

Το χρονικό της πτώσης του αεροσκάφους
Ήταν περίπου 09:45 το πρωί της Πέμπτης, όταν το αεροσκάφος τύπου Pilatus τροχοδρομεί και εκκινεί τη διαδικασία απογείωσης. Λιγότερο από δύο λεπτά μετά, το μικρό αεροσκάφος εκπέμπει σήμα κινδύνου. Έντρομοι πολίτες και οδηγοί που αντιλαμβάνονται το τι συμβαίνει, παρακολουθούν την πτωτική πορεία του αεροσκάφους, το οποίο τελικά πέφτει στη θάλασσα.

Οι δύο επιβαίνοντες στο μονοκινητήριο περισυνελέγησαν από αστυνομικό της Άμεσης Δράσης και δύτες της ΕΜΑΚ που είχαν βουτήξει με αυτοθυσία στη θάλασσα προσεγγίζοντας το αεροπλάνο, το οποίο είχε ήδη ξεκινήσει να βυθίζεται. Δυστυχώς, ωστόσο, ο ένας από τους δύο επιβαίνοντες δεν τα κατάφερε: Πρόκειται για έναν 68χρονο, ο οποίος -σύμφωνα με τα όσα φέρεται να ανέφερε εν συνεχεία ο 34χρονος συνεπιβάτης του- αισθάνθηκε αδιαθεσία αμέσως μετά την απογείωση.

Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που έγιναν με ΚΑΡΠΑ για να κρατηθεί στη ζωή, ο 68χρονος άφησε την τελευταία του πνοή. Ο 34χρονος, ο οποίος βρισκόταν σε κατάσταση σοκ, διακομίστηκε στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου, από όπου έλαβε εξιτήριο μερικές ώρες αργότερα.

Από το Μαυροβούνιο στην Αίγυπτο

Το μονοκινητήριο, σύμφωνα με πληροφορίες του neakriti.gr, στο οποίο επέβαιναν ένας 34χρονος από τη Νότια Αφρική και ένας 68χρονος από την Ινδονησία, είχε ξεκινήσει το ταξίδι του το βράδυ της Τετάρτης από την Ποντγκόριτσα του Μαυροβουνίου. Τελικός προορισμός του αεροσκάφους ήταν το αεροδρόμιο της Χουργκάντα στην Αίγυπτο.

Έντρομοι πολίτες και οδηγοί στο θαλάσσιο μέτωπο από τον Καρτερό μέχρι και την παραλία «Αρίνα», αντιλαμβάνονται την πτωτική πορεία του μικρού αεροσκάφους, παρακολουθούν με «κομμένη» την ανάσα. Το αεροσκάφος, τελικά, πέφτει στη θαλάσσια περιοχή μπροστά από το Κακό Όρος, λίγα μόλις ναυτικά μίλια από το λιμάνι Ηρακλείου. Την ώρα που το αεροπλάνο βυθίζεται, αμφότεροι οι επιβαίνοντες είναι ορατοί από τη στεριά.

Όπως, δυστυχώς, διαπιστώνεται, ο γηραιότερος εκ των δύο ανδρών δεν έχει τις αισθήσεις του. Μετά την ανάσυρσή τους, αμφότεροι οι επιβαίνοντες μεταφέρονται από το σκάφος του Λιμενικού στο λιμάνι του Ηρακλείου. Εκεί, για περίπου 40 λεπτά, ο κ. Κουρούπης και οι δύτες της ΕΜΑΚ που συνέδραμαν στη διάσωσή τους προβαίνουν σε ΚΑΡΠΑ, προκειμένου να κρατήσουν στη ζωή τον άτυχο 68χρονο.

Στην προβλήτα είχε μεταβεί εξάλλου και γιατρός του ΕΚΑΒ, που ανέλαβε τον συντονισμό των σωστικών συνεργείων. Τελικά, δίνεται η εντολή για διακομιδή του άνδρα από την Ινδονησία στο εφημερεύον νοσοκομείο με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Οι προσπάθειες ανάνηψής του συνεχίστηκαν και καθ’ οδόν προς το Βενιζέλειο Νοσοκομείο.

Νεκρός 68χρονος
Δυστυχώς, ο 68χρονος από την Ινδονησία δεν τα κατάφερε. Όπως ανέφερε ο διοικητής του Βενιζέλειου Νοσοκομείου, Κώστας Τερζάκης, ο 68χρονος «διακομίστηκε στο ΤΕΠ στις 11:17, και ήταν νεκρός». Ο 34χρονος διασωθείς, παρά την κατάσταση σοκ στην οποία βρισκόταν, είχε κανονική επικοινωνία με το περιβάλλον.

«Επικοινωνούσε κανονικότατα με τους γιατρούς και τους έδινε πληροφορίες», ανέφερε ο κ. Τερζάκης. Τελικά, ο 34χρονος έλαβε εξιτήριο, αφού πρώτα του τοποθετήθηκαν δύο ράμματα στο άνω χείλος του.

Νωρίτερα, μιλώντας στους διασώστες, ο 34χρονος Νοτιοαφρικανός φέρεται να ανέφερε ότι ο 68χρονος φαίνεται ότι αισθάνθηκε αδιαθεσία κατά την απογείωση. Όπως φέρεται να είπε επίσης ο 34χρονος, στην προσπάθειά του να τον βοηθήσει, έχασε τον έλεγχο του αεροσκάφους.

«Το είδαμε να πέφτει»
«Είδαμε το αεροπλάνο να έχει πέσει στη θάλασσα και κινητοποιήσαμε τις δυνάμεις άμεσα μαζί με την πυροσβεστική μονάδα -οχήματα δικά μας και άνδρες- και καταφέραμε να προσεγγίσουμε βρίσκοντας ένα άτομο που κολυμπούσε και είναι διασωθέν. Με τη συνδρομή του Λιμεναρχείου και του ελικοπτέρου που επιχειρούσε, συνεχίστηκε η έρευνα και η διάσωση των ατόμων», δήλωσε στο ΚΡΗΤΗ TV ο περιφερειακός διοικητής της Π.Υ. Κρήτης, Γιώργος Τσικαλάς.

«Φώναζε “I’m done”» – Συγκλονίζει ο αστυνομικός που βούτηξε να τους σώσει
Άμεσα αποχωρούν από το λιμάνι και το αεροδρόμιο του Ηρακλείου σκάφος και ελικόπτερο και κατευθύνονται προς το σημείο της πτώσης. Οι στιγμές που ακολουθούν είναι δραματικές: Δύο δύτες της 3ης ΕΜΑΚ και ο υπαρχιφύλακας της Άμεσης Δράσης, Γιάννης Κουρούπης, πέφτουν στη θάλασσα και κολυμπούν προς τους δύο άνδρες.

Όπως ανέφερε ο κ. Κουρούπης στο ΚΡΗΤΗ TV, «ακούμπησα το μπράτσο του και ήταν “πέτρα”, είχε σκληρύνει πάρα πολύ από την προσπάθεια και πραγματικά βυθιζόταν… Δεν μπορούσε άλλο να κολυμπήσει. Ήταν σε κατάσταση σοκ, είχε υποθερμία και έτρεμε. Φώναζε “I’m done”!».

Μιλώντας στο ΚΡΗΤΗ TV, ο κ. Κουρούπης ανέφερε ότι εκείνη τη στιγμή «νιώθεις τον κίνδυνο αλλά τον βάζεις σε δεύτερη μοίρα. Εκείνη τη στιγμή σέβεσαι την ανθρώπινη ζωή και έκανα αυτό που θα ήθελα να έκαναν για μένα εάν βρισκόμουν στην αντίστοιχη θέση!».

«Δεν έχει σημασία πόσο κουραστήκαμε… Αυτό είναι δευτερευούσης σημασίας. Το θέμα ήταν να είχαμε ένα αίσιο αποτέλεσμα και για τους δύο ανθρώπους», ανέφερε με νόημα ο κ. Κουρούπης.

Πηγή:ethnos

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το