Άρθρα

Τι γνωρίζετε για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» στον Δ. Ρήγα Φεραίου;

Του Ιωάννη Σκρίμπα *

Στις αρχές του 21ου αιώνα, στο πλαίσιο μεταρρυθμιστικών πολιτικών της τότε κυβέρνησης και πιο συγκεκριμένα το 2003 ξεκίνησε η λειτουργία του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι». Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θεωρήθηκε ιδιαίτερα καινοτόμο εξαιτίας της κατ’ οίκον εξυπηρέτησης των αναγκών ανήμπορων ηλικιωμένων συνανθρώπων μας με χρόνιες ασθένειες από κλιμάκιο εξειδικευμένου προσωπικού. Μοναχικά άτομα που το είχαν ανάγκη προσφέρονταν σε αυτούς ιατρικές και μη υπηρεσίες. Επίσης άτομα με ειδικές ανάγκες και οικογένειες με σοβαρά κοινωνικά ζητήματα μπορούσαν να ενταχθούν σε αυτό.
Όσον αφορά στον στόχο του προγράμματος, ήταν πολλαπλός, όπως: Η παραμονή σε αυτό ατόμων που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες και των ηλικιωμένων στο οικογενειακό τους περιβάλλον κάτω από τις καλύτερες δυνατές συνθήκες έτσι ώστε να αποφευχθεί η ιδρυματική φροντίδα. Η προσπάθεια για βελτίωση της ποιότητας ζωής και η δημιουργία προϋποθέσεων για αξιοπρεπή διαβίωση. Η διευκόλυνση σημαντικού αριθμού γυναικών που θέλει να ενταχθεί στην αγορά εργασίας, μέσω της ανάπτυξης υπηρεσιών για τη φροντίδα ηλικιωμένων που χρήζουν κατ’ οίκον βοήθεια. Μέσα από το πρόγραμμα το άτομο που θα εντασσόταν σε αυτό θα είχε μια σειρά παρεχόμενων υπηρεσιών όπως: Συμβουλευτική κοινωνική εργασία, συναισθηματική στήριξη, ενημέρωση για κοινωνικά και προνοιακά θέματα (επιδόματα, συντάξεις), συνοδεία σε νοσοκομεία και υπηρεσίες, αιμοληψία και βασική νοσηλευτική φροντίδα, ενημέρωση και εκπαίδευση της οικογένειας για τη φροντίδα του ασθενή, μετρήσεις αρτηριακής πίεσης σακχάρου και χοληστερόλης, συνταγογράφηση και παράδοση φαρμάκων κατ’ οίκον, βοήθεια σε εξωτερικές εργασίες (ψώνια, πληρωμή λογαριασμών), συντροφιά και τέλος βοήθεια στην καθαριότητα του χώρου που χρησιμοποιεί ο εξυπηρετούμενος.

Η ανάγκη που με οδήγησε να ενημερώσω τους συνδημότες μας για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, είναι η πληρέστερη ενημέρωση για τις παρεχόμενες υπηρεσίες και η διεκδίκησή τους σε αυτές για όποιους το δικαιούνται. Είναι λυπηρό να μην έχει πλήρη και συχνή ενημέρωση ο δημότης για ένα πρόγραμμα παροχής και άλλων υπηρεσιών που ξεκίνησε πριν 15 χρόνια. Είναι επιτακτική ανάγκη η διοργάνωση διαφόρων ομιλιών και ημερίδων σε αγαστή συνεργασία των υπαλλήλων του προγράμματος με φορείς που μπορούν να συμβάλλουν στην ορθότερη και εξελισσόμενη λειτουργία του προγράμματος έτσι ώστε να ενημερώνονται οι δημότες για τις ευεργετικές υπηρεσίες του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και το τι έχουν προσφέρει οι υπάλληλοι μέχρι σήμερα, στοχεύοντας στη συνεχή ένταξη σε αυτό ατόμων που το έχουν ανάγκη.
Ο Δήμος Ρήγα Φεραίου διαθέτει αυτή τη στιγμή 6 υπαλλήλους και 2 πολυμορφικά οχήματα για να εξυπηρετούν όλα τα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου μας. Σε μια εποχή συνεχόμενης μειώσεις των υπαλληλικών θέσεων εργασίας στους ΟΤΑ από το 2009 έως σήμερα, είναι προτέρημα για έναν Δήμο να διαθέτει 6 άτομα για να παρέχουν τις υπηρεσίες του σε μια τόσο ευαίσθητη κοινωνική ομάδα όπως προκύπτει από το πρόγραμμα.
Το ΚΕ.Π. υγείας το επόμενο διάστημα θα διανείμει έντυπο ενημερωτικό υλικό σε όλα τα χωριά του Δήμου, στοχεύοντας στην πλήρη ενημέρωση των δημοτών. Το φυλλάδιο θα περιέχει ερωτηματολόγιο διερευνώντας και καταγράφοντας συστηματικά τις ανάγκες των ηλικιωμένων που εξυπηρετούνται ήδη, καθώς και για τους εν δύναμη εξυπηρετούμενους από το πρόγραμμα.

Πηγές για ένα καλύτερο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» θα αποτελέσουν οι ανάγκες που θα εντοπιστούν στα ΚΑΠΗ, οι συλλογικές οργανώσεις των ΑμεΑ, τα αιτήματα των ιδίων των δημοτών που θα προκύψουν, οι παραπομπές άλλων τοπικών φορέων και συλλόγων, καθώς και οι καταγραφές των υπαλλήλων δράσης.
Η εξέλιξη προγραμμάτων όπως το «βοήθεια στο σπίτι» οφείλει να είναι σε παράλληλη τροχιά με την εποχή που αλλάζει και γίνεται πιο απαιτητική, γινόμαστε καλύτεροι με ουσιαστικές και πλήρεις παρεχόμενες υπηρεσίες όταν αναδεικνύουμε τα προβλήματα, τις ελλείψεις και τις λύσεις. Μαζί μπορούμε να καταφέρουμε πολλά.

*Ο Γιάννης Σκρίμπας είναι δημοτικός σύμβουλος, υπεύθυνος λειτουργίας του ΚΕ.Π. υγείας Δήμου Ρήγα Φεραίου

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το