Τοπικά

Τη δημιουργία Περιφερειακού Λιμενικού Ταμείου στη Μαγνησία προτείνει ο Αρ. Μπασδάνης

Λιμεναρχείο

Πρόταση για την αναβάθμιση του ρόλου του Οργανισμού Λιμένος Βόλου ως βασικού πόλου δημιουργίας και λειτουργίας Περιφερειακού Λιμενικού Ταμείου Α.Ε, κατέθεσε προς το ΔΣ του ΟΛΒ, το Επιμελητήριο Μαγνησίας. Η πρόταση τέθηκε ήδη υπόψη των μελών του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού.

Συγκεκριμένα, σε επιστολή του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας και μέλος του ΔΣ του ΟΛΒ κ. Αριστοτέλης Μπασδάνης, προτείνει τη «Δημιουργία Περιφερειακού Λιμενικού Ταμείου με την σύσταση Ανωνύμου Εταιρείας με βασικό μέτοχο τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου ΑΕ και μετόχους τους φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Θεσσαλίας, οι οποίοι διαχειρίζονται Λιμένες και Λιμενικές Εγκαταστάσεις».
Ενδεικτικά, ως μέτοχοι της επιχείρησης προτείνονται ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου ΑΕ, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, οι Δήμοι Βόλου, Σκιάθου, Σκοπέλου, Αλοννήσου, Αλμυρού, Νοτίου Πηλίου, Ζαγοράς Μουρεσίου, Ρήγα Φεραίου και Αγιάς.
Οι παραπάνω φορείς λειτουργούν και εκμεταλλεύονται, είτε με τη μορφή Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων είτε με τη μορφή Λιμενικών Γραφείων, Λιμάνια και Λιμενικές Εγκαταστάσεις, που γεωγραφικά ανήκουν στην ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας – Θεσσαλίας, τονίζει ο κ. Μπασδάνης, σημειώνοντας πως η συγκεκριμένη κίνηση μπορεί να συνδυαστεί με την ανάληψη πρωτοβουλίας από την πλευρά του ΟΛΒ, για την αποδέσμευση από το ΤΑΙΠΕΔ των εγκαταστάσεων του Λιμένα Βόλου και τυχόν εγκαταστάσεων μαρινών και αλιευτικών καταφυγίων άλλων Λιμένων της παραπάνω συγκεκριμένης περιφερειακής ενότητας, έτσι ώστε η συγκεκριμένη επιχείρηση να έχει την υποδομή για την ανάπτυξή της.
Η εταιρεία που θα συσταθεί, σύμφωνα με την εμπεριστατωμένη πρόταση που κατέθεσε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, θα έχει σκοπό τη διοίκηση και εκμετάλλευση των χώρων της Ζώνης Λιμένα δικαιοδοσίας της, στα πλαίσια των υποχρεώσεών της, αλλά και:
• Η παροχή κάθε είδους λιμενικών υπηρεσιών προς τους χρήστες, η αναβάθμιση, η συντήρηση, η βελτίωση και η ανάπτυξη του λιμένα.
• Η παροχή υπηρεσιών ελλιμενισμού των πλοίων και διακίνησης επιβατών, οχημάτων, φορτίων.
• Η εγκατάσταση, οργάνωση και εκμετάλλευση κάθε είδους λιμενικής υποδομής, περιλαμβανομένης και της συντήρησης – επισκευής πλοίων
• Η ανάληψη και εκτέλεση προγραμμάτων, μελετών και έργων σχετικών με τις δραστηριότητες του Οργανισμού Λιμένα που χρηματοδοτούνται από εθνικούς, κοινοτικούς ή άλλους πόρους και που εντάσσονται στην εθνική λιμενι¬κή πολιτική.
• Η ανάληψη κάθε δραστηριότητας που έχει σχέση με το λιμενικό έργο, καθώς και κάθε άλλης εμπορικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας πέραν των παραδοσιακών λιμενικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων ιδίως της τουριστικής, της πολιτιστικής, της αλιευτικής, του σχεδιασμού και της οργάνωσης λιμενικών εξυπηρετήσεων.
• Η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και υποδομών μέσω τεχνολογικού και οργανωτικού εκσυγχρονισμού.
• Η μέριμνα αισθητικής και λειτουργικής διάρθρωσης του λιμένα.
• Η εποικοδομητική συνεργασία με τους χρήστες του λιμένα και τους τοπικούς φορείς και τους φορείς της το¬πικής αυτοδιοίκησης πρώτης και δεύτερης βαθμίδας.
• Η εποικοδομητική συνεργασία και η ανάληψη κάθε δραστηριότητας που έχει σχέση με τους φορείς διοίκη¬σης και εκμετάλλευσης των λιμένων της χώρας.
• Η ανάληψη καθηκόντων “Γενικού Διαχειριστή” των χώρων της Ζώνης Λιμένα στο πλαίσιο του γενικού σχεδιασμού και ανάπτυξης του λιμενικού δυναμικού της χώρας, της χάραξης εθνικής λιμενικής πολιτικής για λογαριασμό του Δημοσίου και του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου.
• Η εισήγηση για τη δημιουργία και λειτουργία αεροδρομίων επί υδάτινης επιφάνειας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το