Τοπικά

Τι διαμηνύουν οι κάτοικοι του Κεραμιδίου στη Μονή Φλαμουρίου – Η απόφαση της λαϊκής συνέλευσης 

Σε απόφαση της χθεσινής λαϊκής συνέλευσης κατοίκων Κεραμιδίου σημειώνονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Οι κάτοικοι Κεραμιδίου θα ήθελαν να υπενθυμίσουν προς κάθε κατεύθυνση και κυρίως προς την Ιερά Μονή Φλαμουρίου, ότι:
«Η ιδιοκτησία των κατοίκων της περιοχής στις καλλιεργήσιμες και βοσκήσιμες εκτάσεις δεν αμφισβητήθηκε ποτέ και από κανέναν.
Οι πρόσφατες δηλώσεις εκπροσώπων της μονής (καταγεγραμμένες και στον τοπικό Τύπο) ότι η μονή, ενόψει της εξελισσόμενης διαδικασίας καταγραφής των εμπραγμάτων δικαιωμάτων στο Κτηματολόγιο, θα δηλώσει ως ανήκοντα στη δική της κυριότητα και όλα τα γεωργικά κτήματα της περιοχής των ορίων Κεραμιδίου – Βενέτου, αφενός μεν είναι απολύτως αντιφατικές με προηγούμενες δικές της δηλώσεις (διά των οποίων αναγνώριζε όλα τα δικαιώματα στις μη δασικές εκτάσεις), αφετέρου δεν έχουν καμία νόμιμη βάση.

Τα μοναδικά δικαιώματα κυριότητας που έχει η μονή και που έχουν αναγνωριστεί όπως αναφέρθηκε, αφορούν στο δάσος και όχι στις γεωργικές και βοσκήσιμες εκτάσεις. Ως εκ τούτου, οι εσχάτως προβαλλόμενες αξιώσεις της στερούνται κάθε νομίμου ερείσματος.
Με την ανάρτηση, πριν από λίγο διάστημα, των δασικών χαρτών και τον αμετάκλητο (με ελάχιστες ενστάσεις σε εκκρεμότητα) χαρακτηρισμού και προσδιορισμό των γεωργικών εκτάσεων, δεν απομένει ουδέν πεδίο αμφισβήτησης.

Οι κάτοικοι της περιοχής δεν αποδέχονται και δεν αναγνωρίζουν κανένα άλλο δικαίωμα της μονής, πλην αυτού της κυριότητας επί του δάσους.
Όλες οι μη δασικές εκτάσεις, όπως αποτυπώνονται στους σχετικούς δασικούς χάρτες, οι οποίες ευρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων των τέως Κοινοτήτων Κεραμιδίου και Βενέτου, ανήκουν στην αποκλειστική και αδιαφιλονίκητη κυριότητα των κατοίκων τους.
Η τυχόν δήλωση εμπραγμάτων δικαιωμάτων από την Ιερά Μονή για τις γεωργικές εκτάσεις, εμπλέκει τους κατοίκους της περιοχής σε μακροχρόνιους και πολυδάπανους δικαστικούς αγώνες (κτηματολογικές ενστάσεις, αγωγές κ.λπ.).

Οι κάτοικοι της περιοχής απαιτούν να απόσχει η μονή από κάθε ενέργεια αμφισβήτησης των δικαιωμάτων κυριότητάς τους από των γεωργικών εκτάσεων, που βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων των Κοινοτήτων τους.
Άμεσα, θα υποβληθεί υπομνηματική αναφορά των κατοίκων της περιοχής στο Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο κινδυνεύει να απωλέσει δικαιώματα, σε περίπτωση που κάποιοι κάτοικοι δεν δηλώσουν στο Κτηματολόγιο τις περιουσίες τους (αντί να περιέλθουν σε αυτό, θα περιέλθουν στη μονή). Τούτο, θα καταστήσει αναγκαία την παρέμβαση (δικαστική κ.λπ.) του Ελληνικού Δημοσίου στη σχετική διαδικασία. Η αναφορά θα κοινοποιηθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον πρωθυπουργό, στον πρόεδρο της Βουλής και σ’ όλους τους αρχηγούς των κομμάτων, στον υπουργό Δικαιοσύνης, στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, στους βουλευτές του Νομού Μαγνησίας, στον αρμόδιο εισαγγελέα κ.λπ. Επίσης, στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που σε ανάλογες περιπτώσεις έχουν προβεί σε καταδίκη της Ελλάδας (και για περιπτώσεις γειτονικών δασών).

Είναι βέβαιο, ότι η υποβολή δήλωσης δικαιωμάτων επί αγροτικών εκτάσεων από την Ιερά Μονή θα προκαλέσει συμφόρηση των δικαστηρίων του Βόλου και της Λάρισας (Εφετείου) από προσφυγές των κατοίκων (ή της Ιεράς Μονής) και θα καθυστερήσει τη διαδικασία κτηματογράφησης επί πολλά έτη. Οι δημότες της περιοχής Κεραμιδίου – Βενέτου, ξεπερνούν τους 1.500 και τα δηλωθέντα δικαιώματα ιδιοκτησίας ξεπερνούν τα 5.000.
Ο Δήμος Ρ. Φεραίου, στον οποίον και υπάγονται οι ανωτέρω Κοινότητες, καλείται να δηλώσει τα πρώην κοινοτικά δικαιώματα ιδιοκτησίας επί των καλλιεργήσιμων και βοσκήσιμων εκτάσεων και ν’ αναλάβει το κόστος των συλλογικών ενεργειών αντίδρασης απέναντι στην Ιερά Μονή. Τυχόν παράλειψη άσκησης των δικαιωμάτων εκ μέρους του Δήμου, δημιουργεί προϋποθέσεις ευθύνης του.

Η επιτροπή των κατοίκων, η οποία εξουσιοδοτήθηκε από τη συνέλευση, αναλαμβάνει την υποχρέωση να γνωστοποιήσει άμεσα στην Ιερά Μονή Φλαμουρίου την έντονη δυσαρέσκεια των κατοίκων της περιοχής και τη διαμαρτυρία τους για την προαναγγελία αμφισβήτησης των δικαιωμάτων τους. Να την καλέσει δε να απόσχει από κάθε ενέργεια που θα θέτει σε κίνδυνο ή αμφισβήτηση τα εμπράγματα δικαιώματά τους επί των γεωργικών εκτάσεων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το