Τοπικά

«Θηλιά» για την τοπική οικονομία τα μέτρα κατά του κορωνοϊού

Μεγάλο είναι το πλήγμα στην τοπική οικονομία από τα περιοριστικά μέτρα που έχουν μπει εδώ και εδώ και εβδομάδες στην εστίαση και τις κοινωνικές εκδηλώσεις, ενώ τελευταίο μέτρο που έχει προκαλέσει αντιδράσεις, είναι η απαγόρευση αλκοόλ από περίπτερα και μίνι μάρκετ από τις 12 τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 τα ξημερώματα.
Προχθές δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Κοινή Υπουργική Απόφαση «Ανώτατο όριο συμμετεχόντων σε δημόσιες ή κοινωνικές εκδηλώσεις και ειδικοί κανόνες λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος σε συγκεκριμένες Περιφέρειες, Περιφερειακές Ενότητες και Δήμους της Χώρας» και ισχύει από τις 26 Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 4 Οκτωβρίου 2020. Ουσιαστικά είναι τα πρόσθετα μέτρα προκειμένου να ανακοπεί η διασπορά του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με την απόφαση τίθεται ανώτατο όριο 50 συμμετεχόντων σε οποιαδήποτε δημόσια ή κοινωνική εκδήλωση, ανεξαρτήτως εάν αυτή πραγματοποιείται σε ιδιωτικούς ή δημόσιους, εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και τελετών, όπως γάμων, βαπτίσεων, κηδειών, καθώς και των συνδεόμενων με αυτές τις τελετές δεξιώσεων ή άλλων εκδηλώσεων, εντός των ορίων:
των Περιφερειών Κρήτης και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
των Περιφερειακών Ενοτήτων Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Κέρκυρας, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Πέλλας, Πιερίας, Κιλκίς, Λέσβου και Ημαθίας
των Δήμων Μυκόνου, Θήρας, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Ζακύνθου, Κω, Πάρου και Αντιπάρου

Στο όριο του πρώτου εδαφίου δεν συμπεριλαμβάνεται το προσωπικό υποστήριξης αυτών των εκδηλώσεων.
Το όριο των 50 ατόμων δεν αφορά στη λειτουργία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, τις εκδηλώσεις ζωντανού θεάματος και ακροάματος (όπως παραστάσεις θεάτρου, χορού και μουσικής) και τις υπηρεσίες προβολής κινηματογραφικών ταινιών. Σε περίπτωση παράβασης, στα φυσικά πρόσωπα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 150 ευρώ και στις επιχειρήσεις που διοργανώνουν εκδηλώσεις πρόστιμο 3.000 έως 5.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας για 15 ημερολογιακές ημέρες.
Επομένως ο μικρός αριθμός συμμετεχόντων σε εκδηλώσεις θα ισχύει για τον Δήμο Βόλου για ακόμη μια εβδομάδα τουλάχιστον. Οι επιπτώσεις στην αγορά, όμως είναι σημαντικές.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου κ. Απόστολος Οντόπουλος σημείωσε για το θέμα των περιοριστικών μέτρων στις κοινωνικές εκδηλώσεις πως «οι λιγότεροι γάμοι, βαπτίσεις και άλλες εκδηλώσεις έχουν επιφέρει σημαντικό πλήγμα σε κλάδους του εμπορίου. Η βιομηχανία του γάμου είναι πολύ μεγάλη και η απουσία της είναι οδυνηρή για κλάδους, όπως στα ανθοπωλεία, στην ένδυση, την υπόδηση, στα καλλυντικά, στα είδη σπιτιού και αλλού».
Επίσης η απουσία κοινωνικών συναναστροφών και της ψυχαγωγίας μετά τις 12 το βράδυ έχει επηρεάσει με τον τρόπο της και τη διάθεση του κόσμου να κάνει αγορές.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ κ. Κώστας Τσουράπας επισήμανε πως «όλα αυτά τα περιοριστικά μέτρα προκαλούν προβλήματα στην τοπική οικονομία. Ασφαλώς και είναι προτιμότερο να είναι τα καταστήματα ανοικτά από το να κλείσουν, όπως συνέβη στην καραντίνα, αλλά και η πολιτεία γνωρίζοντας την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, θα πρέπει να βοηθήσει όλους τους πληττόμενους κλάδους. Και εμείς ως ΟΕΒΕΜ έχουμε αποστείλει επιστολές προς τα αρμόδια υπουργεία ζητώντας να βοηθήσουν τους πληττόμενους επαγγελματίες που δίνουν πραγματικό αγώνα σε αντίξοες συνθήκες»..

Το κλείσιμο της εστίασης στις 12 τα μεσάνυχτα ισχύει για το Δήμο Βόλου εδώ και περίπου ενάμιση μήνα. «Το πλήγμα είναι μεγάλο τόσο για τις επιχειρήσεις που συνήθως ανοίγουν μετά τις 11 το βράδυ, όπως είναι τα μπαράκια, και τώρα παραμένουν κλειστά, όσο και για τις άλλες επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να δέχονται περισσότερο κόσμο και τώρα χάνουν έσοδα» τόνισε ο πρόεδρος του συλλόγου εστίασης κ. Στέφανος Στεφάνου και συμπλήρωσε πως «Η ζημιά είναι μεγάλη. Πάντως, επειδή τις τελευταίες μέρες τα κρούσματα κορωνοϊού στη Μαγνησία έχουν περιοριστεί σημαντικά, έχουμε ζητήσει μέσω του βουλευτών και της δημοτικής αρχής να αρθεί το μέτρο του κλεισίματος της εστίασης στις 12 το βράδυ,, Και αναμένουμε εντός ολίγων ημερών να έχουμε εξελίξεις».

Τελευταίο πλήγμα στους επαγγελματίες είναι η απαγόρευση πώλησης αλκοόλ από τα περίπτερα και τα μίνι μάρκετ από τις 12 τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 τα ξημερώματα.
«Για τα καταστήματα που έμειναν ανοικτά όλο το βράδυ η πώληση αλκοόλ αποτελούσε μαζί με τα τσιγάρα το μεγαλύτερο ποσοστό του τζίρου για εκείνες τις ώρες» τόνισε ο πρόεδρος των περιπτερούχων Μαγνησίας κ. Βασίλης Τόπας συμπληρώνοντας πως «η ζημιά θα είναι μεγάλη για τον κλάδο».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το