Τοπικά

Οι θέσεις των ανεξάρτητων συμβούλων του Δήμου Βόλου για τη χερσαία ζώνη του λιμανιού

Οι θέσεις των ανεξάρτητων συμβούλων για τη χερσαία ζώνη λιμένος θα παρουσιαστούν στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.
Σύμφωνα με τους ίδιους, χρόνια διεκδίκηση της πόλης όπως και πολλών άλλων πόλεων, ήταν και παραμένει η μεταβίβαση χερσαίων ζωνών –περιοχών που από παράδοση ή παλαιότερη ανάγκη βρίσκονται στη διαχείριση του ΟΛΒ και ιδιοκτησιακά στο Ελληνικό Δημόσιο. Οι περιοχές αυτές είναι ήδη ορισμένες και δεν συνεισφέρουν σε τίποτα στην ανάπτυξη αλλά και στην εύρυθμη λειτουργία του Λιμανιού.

 
«Να υποσημειώσουμε εδώ ότι η ανάπτυξη και λειτουργία του Λιμανιού και του χαρακτήρα του ( τουριστικός και εμπορευματικός- μεταφορά των χύδην φορτίων , αξιοποίηση εγκαταστάσεων που υπάρχουν μέσα στον ΟΛΒ κ.λ.π.) είναι μείζονος ενδιαφέροντος ΚΑΙ του Δήμου μας αφού εκτός του ότι είναι σημείο αναφοράς της πόλης, η ύπαρξή του προσδιορίζει και την πορεία της πόλης αλλά και τα οφέλη που μπορεί εκείνη να αποκομίσει. Βασική προϋπόθεση είναι η συνέργεια του Δήμου και των φορέων της πόλης με πρωτεύοντα τον ρόλο αλλά και συμμετοχή του ΟΛΒ. Αυτό πρακτικά μπορεί να υλοποιηθεί μέσα από κοινές δράσεις και προγράμματα που όμως κι αυτά προϋποθέτουν με τη σειρά τους διάλογο και συνεννόηση μ’ όλους και στα πλαίσια ενός διαλόγου που θα ανοίξει σ’ όλη την πόλη. Η δημιουργία μαρίνας , με τι όρους , τι προϋποθέσεις , τι δυναμικότητας έτσι ώστε να υπάρξει ισόρροπη ανάπτυξη στην πόλη που δεν θα προσβάλει την αισθητική ούτε και θα είναι οικολογικά καταστροφική και άρα με ποια αντίστοιχη χωροθέτηση ,είναι ζητήματα που είναι ανοικτά και προς διαβούλευση. Η επιδερμική λοιπόν προσέγγιση της απλής μεταβίβασης κάποιων περιοχών και μόνο στην κυριότητα ή διαχείριση του Δήμου είναι μια προσέγγιση που μόνο κακό μπορεί να κάνει αλλά και δεν έχει να προσθέσει τίποτα στην υπόθεση ανάπτυξη της πόλης.

 
Παρ’ όλα αυτά για τη συγκεκριμένη συζήτηση και για τις συγκεκριμένες περιοχές είναι δεδομένο ότι υιοθετούμε την αναγκαιότητα μεταβίβασης του πάρκου του Αγ. Κων/νου με την προϋπόθεση και απαράβατο όρο την αδιατάρακτη και δεσμευτική λειτουργία του ως πάρκο και χώρο πρασίνου εσαεί. Και φυσικά χωρίς τη δυνατότητα να μετατραπεί κι αυτός ο πράσινος και κοινωνικός πνεύμονας της πόλης σε ένα ατέλειωτο μέτωπο καταστημάτων και εμπορικών δραστηριοτήτων που μπορεί να ωφελούν ορισμένους και με τις ευλογίες Δημοτικών <<αρχόντων>> αλλά επιβαρύνουν την ποιότητα ζωής των πολλών.

 
Για το τμήμα που αναφέρεται στη συνοικία των Παλαιών( Παλαιό Λιμεναρχείο) είναι για τον αφελέστερο πολίτη δεδομένο, ότι προ πολλού έπρεπε να είχε περάσει στην ευθύνη του Δήμου Βόλου αφού το τμήμα αυτό αποτελεί οργανικό τμήμα της πόλης και μάλιστα από τα πιο υποβαθμισμένα. Και που βέβαια χρειάζεται ισχυρές παρεμβάσεις και συνέργειες με τον ΟΛΒ ώστε η περιοχή να αλλάξει χαρακτήρα και αντιμετωπισθεί επιτέλους η άμετρη αερορύπανση και ηχορύπανση που έχει προ πολλού καταστεί ανεξέλεγκτη ,με τεράστιες επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής και στην υγεία των Δημοτών και επισκεπτών της περιοχής.

 
Το ίδιο ισχύει και για την περιοχή που περιγράφεται και βρίσκεται μπροστά από τον χώρο του Πανεπιστημίου, όπου με δεδομένη την αναγκαιότητα συνεργασίας Δήμου και Πανεπιστημίου μπορεί να αξιοποιηθεί και επ’ ωφελεία και των δυο.
Για το μέτωπο της Αγριάς και με δεδομένη τη βούληση του ΟΛΒ για τη μεταβίβαση ολοκλήρου της χερσαίας ζώνης συμφωνούμε απόλυτα. Και μάλιστα μια έξυπνη και με ενδιαφέρον πραγματικό για την πόλη Δημοτική Αρχή ,θα μπορούσε να προχωρήσει σε ριζοσπαστικές κινήσεις που θα αναμόρφωναν την περιοχή και θα επαναπροσδιόριζαν τον ρόλο και τη θέση αυτής στα πλαίσια της λειτουργίας συνολικά της πόλης και των δραστηριοτήτων που ασκούνται στα όριά της»

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το