Τοπικά

Θερίζει ο καρκίνος του μαστού στη Θεσσαλία – 47.000 περιστατικά σε μια τριετία “Θ”

mastografia

Στο Βόλο βρέθηκε χθες το απόγευμα η επίκουρη καθηγήτρια γενικής χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και μαστολόγος Αντιγόνη Πουλτσίδη, η οποία πραγματοποίησε ομιλία στον Πολυχώρο Τέχνης Φουντούλη με θέμα: «Καρκίνος του μαστού – Από τη διάγνωση στη θεραπεία». Η Λαρισαία ιατρός βρέθηκε στην πόλη μας προσκεκλημένη από τη ΧΕΝ Βόλου και το Σοροπτιμιστικό Όμιλο «Θέτις» και μίλησε για ένα θέμα που αφορά μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Η Αντιγόνη Πουλτσίδη στην εισαγωγή της αναφέρθηκε στα περιστατικά που καταγράφονται σε επίπεδο Θεσσαλίας και αναδεικνύουν την έξαρση του καρκίνου του μαστού. «Μία στις οκτώ Ελληνίδες θα νοσήσει στο μέλλον. Από το 2012 στους τέσσερις θεσσαλικούς νομούς έχουμε καταγράψει περισσότερα από 47.000 περιστατικά. Δυστυχώς κάθε χρόνο έχουμε 4.500 γυναίκες που εμφανίζουν καρκίνο στο μαστό», τόνισε χαρακτηριστικά για να συμπληρώσει: «Η αύξηση των κρουσμάτων καθιστά επιτακτική την ανάγκη ευαισθητοποίησης των γυναικών, αφού πρόκειται για ένα πρόβλημα που μας αφορά όλες».

Σ02 ΠΡΟΣΩΠΟ (4)
Η χειρουργός του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας αναφέρθηκε, τόσο στην πρωτογενή πρόληψη που συμπεριλαμβάνει τον έλεγχο του βάρους, τη μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ, τη διακοπή του καπνίσματος, τη σωματική άσκηση και την προσοχή στη λήψη ορμονικής θεραπείας, όσο και στη δευτερογενή πρόληψη, για την οποία είπε: «Το πιο σημαντικό είναι η έγκαιρη διάγνωση. Η αυτοεξέταση του μαστού μέσα από την ψηλάφηση είναι καίριας σημασίας και δεν πρέπει να την υποτιμούμε. Πρέπει να μάθουμε τους μαστούς μας και να μην παραβλέπουμε καμία αλλαγή επάνω τους. Αξιολογούμε κάθε τυχόν εύρημα στην περιοχή του στήθους, που μπορεί να αποτελέσει ένδειξη για περαιτέρω εξετάσεις. Ενδεικτικά μπορούμε να ελέγχουμε τη θηλή για αιματηρές εκκρίσεις, για διάφορα εκζέματα γύρω από αυτή, ενώ και η ερυθρότητα του δέρματος είναι ύποπτη ένδειξη. Εάν υπάρχει φλεγμονή και δεν υποχωρεί με τη λήψη αντιβίωσης, τότε πρέπει να ενημερώνουμε άμεσα το γυναικολόγο μας».
Η κ. Πουλτσίδη μίλησε επίσης για τη σπουδαιότητα της μαστογραφίας, αλλά και των υπόλοιπων ελέγχων που πρέπει να περνούν οι γυναίκες σε ετήσια βάση: «Ο προληπτικός έλεγχος από την ηλικία των 35 ετών και άνω είναι απαραίτητος, ενώ μετά τα 40 χρόνια μας πρέπει να κάνουμε μαστογραφία κάθε 12 μήνες. Κάποιες γυναίκες φοβούνται για τις δόσεις της ακτινοβολίας. Σας διαβεβαιώνω ότι δεν υπάρχει ο παραμικρός κίνδυνος και οι δόσεις είναι απειροελάχιστες. Πρόκειται για μία σωτήρια εξέταση και δεν αντικαθίσταται από καμία άλλη. Το υπερηχογράφημα και η μαγνητική τομογραφία συμπληρώνουν το τρίπτυχο των απεικονιστικών εξετάσεων».
Η ομιλία της χειρουργού ολοκληρώθηκε με την αναφορά της στους τρόπους θεραπείας: «Πλέον η αντιμετώπιση των περιστατικών καρκίνου είναι συνδυασμός πολλών παραμέτρων. Εκτός από τη χειρουργική επέμβαση, που περιλαμβάνει την αφαίρεση του όγκου ή μαστεκτομή, έχουμε τις ορμονικές θεραπείες, χημειοθεραπείες και ακτινοβολίες. Οι ανάγκες των ασθενών ποικίλλουν από το μέγεθος των όγκων, τις μεταστάσεις που υπάρχουν, αλλά και τον αριθμό των διηθημένων λεμφαδένων».
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τις ερωτήσεις που υπέβαλε το κοινό στην Αντιγόνη Πουλτσίδη, η οποία επιχείρησε να λύσει τις απορίες των γυναικών που παρακολούθησαν την ομιλία της.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το