Τοπικά

Θα κλείνει η πλατφόρμα για τεστ σε φαρμακεία που διανυκτερεύουν και τα Σαββατοκύριακα

Κατακόρυφη είναι τις τελευταίες μέρες η αύξηση δουλειάς στα φαρμακεία της γειτονιάς που εξυπηρετούν τους πολίτες τόσο για τη διάθεση των αυτοδιαγνωστικών τεστ όσο και για το κλείσιμο των ραντεβού.
Οι φαρμακοποιοί έχουν αναλάβει ένα σημαντικό βάρος στο πλαίσιο της στήριξης της κοινωνίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας και μάλιστα παρέχουν τις υπηρεσίες τους δωρεάν στον πληθυσμό.
Οι φαρμακοποιοί δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους, γιατί συμπολίτες μεταβαίνουν στα φαρμακεία ακόμη και, όταν διανυκτερεύουν για να ζητήσουν ένα τεστ. Μάλιστα από χθες ο πανελλήνιος φαρμακευτικός σύλλογος ειδοποίησε τα φαρμακεία πως η πλατφόρμα θα κλειδώνει για τεστ από το Μεγάλο Σάββατο μέχρι και την Τετάρτη 5 Μαΐου.
Πιο συγκεκριμένα στην εγκύκλιο που απέστειλε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος σε όλους τους κατά τόπους φαρμακευτικούς συλλόγους αναφέρονται τα εξής: «Ζητήθηκε από τους αρμόδιους υπουργούς η πλατφόρμα των self tests να κλείνει στις διανυκτερεύσεις και τα σαββατοκύριακα, για να μην προκαλούνται προβλήματα στη λειτουργία των εφημερευόντων φαρμακείων. Μετά από το αίτημά μας αυτό, σε πρώτη φάση η πλατφόρμα θα είναι κλειστή από το Μεγάλο Σάββατο στις 20:00 έως και την Τετάρτη 5 Μαΐου 2021 στις 08:00 π.μ όπως και κάθε Σαββατοκύριακο μέχρι και τη λήξη της δωρεάν διάθεσης των self tests από τα φαρμακεία που είναι στα τέλη Μαΐου. Επίσης ζητήθηκε οι μηχανογράφοι να λύσουν το πρόβλημα, ώστε να κλειδώνει το σύστημα και στη διάρκεια των καθημερινών διανυκτερεύσεων. Μέχρι να λυθεί το θέμα αυτό οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι πρέπει να ενημερώσουν το κοινό ότι τα φαρμακεία αδυνατούν να διαθέτουν τα self tests στη διάρκεια των διανυκτερεύσεων».

Ο πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Μαγνησίας κ. Κώστας Ματσιόλης επισήμανε πως «τα φαρμακεία συμβάλλουν σημαντικά για τη μείωση των κρουσμάτων, καθώς η πανδημία τσακίζει, προσφέροντας για τα εμβόλια και τα τεστ δωρεάν υπηρεσίες. Το θέμα είναι και η πολιτεία να αναγνωρίσει την προσφορά τους, κάτι που δεν το έχουμε δει ακόμη. Αλλά και τα φαρμακεία δεν μπορούν να μετατραπούν και σε ΚΕΠ. Ο όγκος εργασίας έχει αυξηθεί κατακόρυφα τις τελευταίες μέρες από πολίτες που ζητούν τεστ και ραντεβού».
Μέχρι και το μεγάλο Σάββατο θα μπορούν όλες οι ηλικίες άνω των 30 ετών να κλείνουν ραντεβού μέσω της πλατφόρμας.
Ο κ. Ματσιόλης ρωτήθηκε για την ανταπόκριση των πολιτών απαντώντας πως «το ενδιαφέρον των πολιτών για να κάνουν το εμβόλιο είναι υψηλό και αυτό είναι θετικό, καθώς το εμβόλιο είναι η πλέον άμεση ενέργεια που πρέπει να κάνουν οι πολίτες για να σωθούν από αυτή τη μάστιγα».

Το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων τη Μεγάλη Εβδομάδα
Σύμφωνα με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Μαγνησίας, το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων για τη Μεγάλη Εβδομάδα έχει ως εξής: Μεγάλη Τετάρτη 08:00-14:30- Κλειστά το απόγευμα, Μεγάλη Πέμπτη 08.00 – 14.00 και 17.30 – 20.30, Μεγάλη Παρασκευή κλειστά, (επειδή μετά από παρέμβαση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου καθιερώθηκε η Μεγάλη Παρασκευή ως καθολική αργία για τα φαρμακεία). Επειδή μεταφέρθηκε ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς για την τρίτη ημέρα του Πάσχα, όλα τα φαρμακεία εκτός από τα εφημερεύοντα είναι υποχρεωτικά κλειστά στις 4 Μαΐου 2021.
Κατά συνέπεια τα φαρμακεία του Νομού Μαγνησίας, εκτός από τα εφημερεύοντα, θα επαναλειτουργήσουν κανονικά από την Τετάρτη 5 Μαΐου 2021.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το