Κόσμος

Τεραστίων διαστάσεων σκάνδαλο στον χώρο της υγείας στην Ινδία: Πουλάνε το νεφρό τους έναντι μετρητών – Εμπλέκεται μεγάλο νοσοκομείο;

Εντολή για τη διεξαγωγή έρευνας στο νοσοκομείο Apollo Hospital Delhi έδωσε το υπουργείο Υγείας της Ινδίας. Το εν λόγω νοσοκομείο ανήκει στην Apollo Hospitals, τη μεγαλύτερη ιδιωτική αλυσίδα νοσοκομείων της χώρας και ερευνάται μετά τα δημοσιεύματα που το συνδέουν με την παράνομη πώληση νεφρών, από κατοίκους της Μιανμάρ, για μεταμοσχεύσεις.

Σύμφωνα με επιστολή, μέρος της οποίας μετέδωσε το Reuters, ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων Οργάνων και Ιστών (NOTTO) της χώρας, που υπάγεται στο υπουργείο Υγείας, ζήτησε από τον Σ.Μπ. Ντίπακ Κούμαρ, αρμόδιο υπουργό, να «εξασφαλίσει την εξέταση του ζητήματος, να αναλάβει την αρμόζουσα δράση (…) και να προσκομίσει έκθεση σχετικά με τη δράση που αναλήφθηκε εντός μιας εβδομάδας». Ο ίδιος ο Κούμαρ, ανακοίνωσε στα ΜΜΕ της χώρας ότι το ζήτημα θα εξεταστεί από την αρμόδια επιτροπή που ήδη έχει συσταθεί, καθώς και ότι από το νοσοκομειο ζητήθηκαν λεπτομερείς πληροφορίες δωρητών και ασθενών. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δεν κατέστη δυνατό το Reuters να επικοινωνήσει με τον Κούμαρ. Η αλυσίδα Apollo Hospitals δεν έχει μέχρι στιγμής ανταποκριθεί σε αίτημα του Reuters να σχολιάσει.

«Απολύτως ψευδείς και παραπλανητικοί ισχυρισμοί»
Η εταιρεία Indraprastha Medical Corp, συνεργάτης της Apollo, που διαχειρίζεται τα δύο νοσοκομεία της στην περιφέρεια του Νέου Δελχί, ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε έρευνα για το ζήτημα και χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς εναντίον του νοσοκομείου «απολύτως ψευδείς, προϊόν παραπληροφόρησης και παραπλανητικούς».

Δημοσίευμα στη βρετανική εφημερίδα Telegraph κατηγορεί την Apollo ότι εμπλέκεται σε σκάνδαλο «μετρητά έναντι νεφρών», στο πλαίσιο του οποίου νεαροί χωρικοί από τη Μιανμάρ μεταφέρονται αεροπορικώς στο νοσοκομείο της στο Νέο Δελχί και δελεάζονται να πουλήσουν τα νεφρά τους σε πλούσιους ασθενείς επίσης από τη Μιανμάρ. Η κυβέρνηση της Μιανμάρ δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα του Reuters να σχολιάσει την είδηση.

Η αλυσίδα Apollo, που έχει την έδρα της στην Τσενάι και διαθέτει πάνω από 70 νοσοκομεία σε όλη την Ινδία, πραγματοποίησε 1.641 μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων το 2022, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας. Το νοσοκομείο επίσης νοσηλεύει ξένους ασθενείς, που φθάνουν αεροπορικώς στην Ινδία.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το