Άρθρα

Τελικά τι φταίει; Οι λαϊκατζήδες ή οι… λαϊκές αγορές;

Του Θανάση Κουντουρά, γεωπόνου

Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι ο περιορισμός της κυκλοφορίας των ανθρώπων και η απαγόρευση συναθροίσεων / συνωστισμών, αποτελούν πάρα πολύ καλά υγειονομικά μέτρα πρόληψης και αποφυγής για τη διάδοση και επέκταση του πρόσφατου αόρατου και επικίνδυνου ιού, του κορωνοϊού. Το «Μένουμε στο σπίτι» είναι αναγκαίο και απαραίτητο για τη δική μας υγεία, αλλά και των άλλων συνανθρώπων μας.

Μένουμε στο σπίτι, εκτός από ορισμένες περιπτώσεις, όπως αυτές αναφέρονται και στο διά Νόμου κρατικό έντυπο εξόδου Α, που πρέπει να συμπληρώνουμε σε κάθε έξοδό μας και φυσικά να το έχουμε μαζί μας (μαζί με την αστυνομική μας ταυτότητα ή το διαβατήριό μας).

Μεταξύ των επιτρεπτών προϋποθέσεων του εντύπου Α είναι και η περίπτωση Β2, η οποία αναφέρει για την «περίπτωση μετάβασης σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους». Αυτό σημαίνει τη μετακίνηση του ανθρώπου προς σούπερ μάρκετ ή σε οποιοδήποτε κατάστημα διατροφής. Όμως, όπως είναι λογικό και σύμφωνα με υπουργική απόφαση, συμπεριλαμβάνεται και η μετάβαση σε λαϊκή αγορά, προϊόντων πρωτογενούς διατροφικής παραγωγής (φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηροί καρποί, λουλούδια, φυτώρια, αυτά, ψάρια κ.λπ.), καθώς και προϊόντα οικιακής χρήσεως / καθαριότητας.

Σημείωση: Παράλληλα, ως γνωστόν με υπουργική απόφαση καθορίστηκαν και κάποιες προϋποθέσεις για τη λειτουργία των λαϊκών αγορών (αποστάσεις πάγκων πώλησης, ατομικά μέτρα προστασίας διάδοσης του κορωνοϊού).

Όμως, μετά τα πρόσφατα διαπιστωθέντα θετικά κρούσματα κορωνοϊού στον συνοικισμό Ρομά της Ν. Σμύρνης στη γειτονική πόλη της Λάρισας, απαγορεύθηκε (με κυβερνητική απόφαση) η λειτουργία όλων των λαϊκών αγορών της Θεσσαλίας (επί 14 ημέρες), δηλαδή από 11 έως 24 Απριλίου, για τα προϊόντα γης, θάλασσας και οικιακής χρήσεως / καθαριότητα.

Δεδομένα: Στις λαϊκές αγορές του Δήμου Βόλου και της υπόλοιπης Μαγνησίας πηγαίνουν και πωλούν τα προϊόντα πρωτογενούς παραγωγής (φρούτα, λαχανικά κ.λπ.), ψάρια κ.λπ., αγρότες, παραγωγοί, μικροκαλλιεργητές, μικροπαραγωγοί, καθώς και μικροέμποροι (πωλητές φρούτων, λαχανικών, ψαριών κ.λπ.) μόνον από τον Νομό Μαγνησίας.

Όμως, όλοι οι παραπάνω αναφερόμενοι «λαϊκατζήδες» (όπως τους ονομάζουν πολλοί απλοί πολίτες) δεν έχουν κατά τη γνώμη μου (ως πρώην δημοτικός σύμβουλος Βόλου και πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Λαϊκών Αγορών Βόλου) κάποια ιδιαίτερη σχέση με τη συνοικία Ρομά της Ν. Σμύρνης Λάρισας. Τα περισσότερα «νούμερα», τα περισσότερα «πόστα», τους περισσότερους πάγκους των λαϊκών αγορών Δήμου Βόλου καταλαμβάνουν οι παραγωγοί μικροκαλλιεργητές φρούτων, λαχανικών, λουλουδιών κ.λπ. από τον Βόλο (και την ευρύτερη περιοχή του), από το Πήλιο, από τη Νέα Αγχίαλο και την υπόλοιπη Μαγνησία.

Α. Οι λαχανοπαραγωγοί, οι ανθοπαραγωγοί, οι παραγωγοί εποχιακών φυτωρίων λαχανικών, μαζεύουν και ετοιμάζουν την παραγωγή των προϊόντων τους (μαρούλια, λάχανα, σπανάκια, παντζάρια, λουλούδια, νέα φυτώρια κ.λπ.) από την προηγούμενη ημέρα και την επομένη ημέρα τα πηγαίνουν στη λαϊκή αγορά για να τα πουλήσουν (και μάλιστα σε καλές οικονομικές τιμές), φρέσκα – φρέσκα, να εισπράξουν κάποια χρήματα για να τα ξοδέψουν προς το ζην της οικογένειάς τους, να τα ξοδέψουν για να ξανακαλλιεργήσουν, να τα ξοδέψουν για την πληρωμή διαφόρων «στάνταρ» / υποχρεωτικών υποχρεώσεών τους (φως, νερό, τηλέφωνο, ασφάλειες, καύσιμα, ενδεχόμενα δάνεια κ.λπ.).

Όμως, αν δεν μαζέψουν και πουλήσουν έγκαιρα τα λαχανοκομικά φυτά, τα λουλούδια κ.λπ. (λόγω της αναστολής λειτουργίας των λαϊκών αγορών της Μαγνησίας) δεν θα εισπράξουν χρήματα (ειδικά αυτές τις μέρες παραμονών Πάσχα) και η οικονομική καταστροφή τους είναι δεδομένη.

Σημείωση: Εδώ, όμως, υπάρχει ακόμη μια ιδιαιτερότητα, επιβαρυντική στην προηγούμενη κατάσταση. Τα λαχανοκομικά φυτά, τα λουλούδια, τα νεαρά φυτώρια κ.ά. αν δεν μαζευτούν για να πουληθούν έγκαιρα / φρέσκα «πριν γεράσουν», τότε αργότερα, έστω και μετά από 14 ημέρες, θα είναι άχρηστα ή σχεδόν άχρηστα προς πώληση. Αυτό σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη οικονομική ζημιά, με πολλά οδυνηρά επακόλουθα, οικογενειακά, κοινωνικά κ.ά., γιατί δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι αυτές οι τύπου καλλιέργειες – παραγωγές είναι κατά 95% οικογενειακής μορφής.

Β. Οι δεντροκαλλιεργητές (φρούτων, ελιάς, ξηρών καρπών κ.λπ.) ήδη έχουν συλλέξει την παραγωγή τους από την προηγούμενη χρονιά, την έχουν αποθηκεύσει στα ψυγεία (αχλάδια, μήλα, κυδώνια) ή τις αποθήκες τους (ελιές, όσπρια, ξηροί καρποί κ.λπ.) και προσπαθούν σε κάθε λαϊκή αγορά της Μαγνησίας να πουλήσουν τα προϊόντα τους (και ειδικά τώρα παραμονές Πάσχα να αυξηθούν οι πωλήσεις τους) και να εισπράξουν κάποια χρήματα, χρήματα που θα χρησιμοποιηθούν για να ζήσουν την οικογένειά τους, να χρησιμοποιηθούν για να ξανακαλλιεργήσουν, να χρησιμοποιηθούν για την πληρωμή υποχρεώσεων (φως, νερό, τηλέφωνο, ασφάλειες, ψυγεία, καύσιμα, ενδεχόμενα δάνεια κ.λπ.).

Έτσι η μηδενική είσπραξη χρημάτων και ειδικά τώρα τις παραμονές Πάσχα θα τους οδηγήσει σε πολύ μεγάλη οικονομική δυσκολία σε όλα τους τα «επίπεδα».

Γ. Τέλος, θα αναφερθώ στους μικροεμπόρους οπωρολαχανικών, ψαριών και ειδών οικιακής χρήσεως. Όλοι αυτοί αγοράζουν τα προς πώληση εμπορεύματά τους από τη λαχαναγορά ή μεγαλεμπόρους ή αποθήκες. Η ανωτέρω κατηγορία πωλητών λαϊκών αγορών, δεν θα αγοράσει νέα εμπορεύματα και προϊόντα γης και θάλασσας επί 12 τουλάχιστον ημέρες.

Όμως, κι εδώ θα έχουμε 2 βασικές αρνητικές οικονομικές συνέπειες.

α. Οι έμποροι – πωλητές λαϊκών αγορών δεν θα έχουν καθόλου εισπράξεις επί 14 ημέρες (και ειδικά τώρα παραμονές Πάσχα), ενώ παράλληλα αν είχαν προμηθευτεί αγροτικά προϊόντα πριν το «κλείσιμο των λαϊκών αγορών», πολλά από τα ευαίσθητα οπωρολαχανικά να χαλάσουν και να πεταχτούν. Αυτά σημαίνουν αρνητικές οικονομικές καταστάσεις με μεγάλες οικογενειακές και κοινωνικές συνέπειες.

β. Οι χονδρέμποροι της λαχαναγοράς δεν θα πουλήσουν ένα μεγάλο μέρος των προϊόντων τους (φρούτα, λαχανικά) προς τους μικροεμπόρους των λαϊκών αγορών, με συνέπεια μείωση τζίρου, μείωση κερδών, δυσκολία πληρωμής, οικονομικών υποχρεώσεών τους.

Προτάσεις: Μετά απ’ όλα τα πραγματικά δεδομένα που ανέφερα προηγούμενα και χωρίς να σχολιάσω την κυβερνητική απόφαση, που έχει σχέση με την προστασία από τον κορωνοϊό, θέλω να αναφέρω μερικές κατά τη γνώμη μου εφικτές και εφαρμόσιμες προτάσεις:

Α. Οι λαϊκές αγορές της Μαγνησίας (σύμφωνα με τις ισχύουσες κυβερνητικές οδηγίες προστασίας εξάπλωσης του κορωνοϊού) να ξαναλειτουργήσουν άμεσα μόνο με τους αγρότες παραγωγούς πρωτογενούς τομέα παραγωγικής διαδικασίας (καλλιεργητές φρούτων, λαχανικών, λουλουδιών, φυτωρίων, ελαιών, οσπρίων, ξηρών καρπών κ.λπ.), προκειμένου να μην καταστραφεί η παραγωγή, να μη μείνει απούλητη η ήδη υπάρχουσα παραγωγή και να μη μειωθεί περαιτέρω το εισόδημα των μικροκαλλιεργητών – παραγωγών με όλες τις παραμετρικές αρνητικές συνέπειες σε πολλαπλά επίπεδα.

Σημείωση: Η εύρεση των πραγματικών παραγωγών – αγροτών, μπορεί κάλλιστα να γίνει από τις άδειες που έχουν για τη συμμετοχή τους στις λαϊκές αγορές.

Β. Οι έμποροι – πωλητές λαϊκών αγορών πρέπει να λάβουν ένα οικονομικό αντιστάθμισμα (έστω ένα μικρό επίδομα) με τη μορφή κρατικής ενίσχυσης (λόγω κορωνοϊού) για τις ημέρες που αναγκαστικά και φυσικά χωρίς τη δική τους ευθύνη/υπαιτιότητα δεν συμμετέχουν στις λαϊκές αγορές επί 14 ημέρες. Δηλαδή να δοθεί ένα αντίστοιχο ποσό (αναλογικά) με τα κλειστά καταστήματα με κυβερνητική εντολή.

Σημείωση: Όλα τα παραπάνω αναφερόμενα μπορούν να γίνουν κατά τη γνώμη μου έτσι ώστε να μπλεχθεί το «τις φταίει; Οι «λαϊκατζήδες ή οι… λαϊκές αγορές;».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το