Τοπικά

Στον «αέρα» χιλιάδες εποχιακά εργαζόμενοι – Στον «πάγο» η έναρξη εργασίας τους και χωρίς βοήθημα 800 ευρώ

Σε δεινή θέση βρίσκονται, όσοι απασχολούνται σε εποχιακές εργασίες, καθώς λόγω της πανδημίας και των πολλών περιοριστικών μέτρων δεν είναι δυνατή η έναρξη της εργασίας τους, ενώ δεν μπορούν να λάβουν και το βοήθημα των 800 ευρώ.

Σε δεκάδες χιλιάδες ανέρχονται οι εποχιακά εργαζόμενοι που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του τουρισμού, της συγκομιδής φρούτων, στην κομποστοποίηση και σε άλλους τομείς. Πρόκειται για εργαζόμενους που αυτή την περίοδο θα ξεκινούσαν την εργασία τους για πέντε και έξι μήνες, όπως έκαναν κάθε χρόνο, ώστε μετά από σκληρή εργασία να συγκεντρώσουν κάποιες οικονομίες που σε συνδυασμό με το επίδομα ανεργίας, θα κάλυπταν τις ανάγκες τους για το υπόλοιπο του έτους.

Για παράδειγμα οι σερβιτόροι σε καφετέριες και εστιατόρια στα νησιά των Σποράδων αυτές τις μέρες προγραμμάτιζαν την αναχώρησή τους για να πάνε να δουλέψουν για την τουριστική περίοδο. Λόγω κορωνοϊού, όμως παραμένουν εδώ και δεν ξέρουν, αν και πότε ο εργοδότης θα τους καλέσει για εργασία, καθώς τα πράγματα είναι πολύ ρευστά.

«Υπάρχει ο μεγάλος κλάδος των εποχιακά εργαζόμενων που αυτή τη στιγμή είναι εγκλωβισμένοι, γιατί οι χώροι εργασίας που δραστηριοποιούνταν είναι «παγωμένοι» και κλειστοί λόγω πανδημίας και παράλληλα δεν μπορούν να ενταχθούν σε κάποια ευνοϊκή ρύθμιση του Κράτους, όπως είναι το βοήθημα των 800 ευρώ» τόνισε μιλώντας στη διαδικτυακή εκπομπή «Θεσσαλία Παντού» μέσα από την ηλεκτρονική έκδοση www.e-thessalia.gr ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βόλου κ. Θανάσης Παπαδημόπουλος και πρόσθεσε πως «σε αυτές τις κατηγορίες εντάσσονται μεταξύ άλλων οι σερβιτόροι, οι καμαριέρες, οι λαντζέρηδες, οι υπάλληλοι ξενοδοχείων, οι οδηγοί τουριστικών λεωφορείων, οι υπάλληλοι σε τουριστικά γραφεία, οι μεταφορείς, γενικότερα ο μεγάλος κλάδος του τουρισμού και επισιτισμού, αλλά και αυτοί που δραστηριοποιούνται στη συγκομιδή φρούτων και άλλων αγροτικών προϊόντων, στην κονσερβοποίηση και κομποστοποίηση. Αυτοί οι εργαζόμενοι που δουλεύουν μερικούς μήνες το χρόνο και τώρα περίμεναν να ξεκινήσουν την εργασία τους, βρίσκονται στον «αέρα». Και θα πρέπει το Κράτος να τους βοηθήσει».

Ο πρόεδρος του ΕΚΒ εκτίμησε πως «μόνο στον κλάδο του τουρισμού και του επισιτισμού οι εποχιακοί εργαζόμενοι αγγίζουν τους 200.000 και πλέον. Οι επιχειρήσεις εστίασης είναι κλειστές τώρα λόγω των μέτρων, ενώ ακούγεται πως, όταν ανοίξουν θα έχουν λιγότερο αριθμό τραπεζιών. Άρα δεν θα απασχολούν τον περυσινό αριθμό εργαζόμενων, γιατί δεν θα τους χρειάζονται».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το