Πολιτισμός

Ταξίδι στον χρόνο με το πλοίο «Κύκνος»

 

Σχεδόν 50 χρόνια πέρασαν από τότε που ακούστηκε για τελευταία φορά το σφύριγμα του θρυλικού πλοίου «Κύκνος» στο λιμάνι του Βόλου. Χθες το «Κύκνος» «ζωντάνεψε» σε μία γεμάτη από κόσμο αίθουσα του Μουσείου της Πόλης του Βόλου, παρουσιάζοντας στους παρευρισκόμενους ένα νοσταλγικό ταξίδι στον χρόνο με το αγαπημένο πλοίο.
Ο κ. Γιώργος Ασδέρης είχε γράψει ένα βιβλιαράκι πριν 10 χρόνια με τίτλο «Ήταν ένα μικρό καράβι στον Παγασητικό», το οποίο αναφερόταν στην ιστορία του «Κύκνος». Μετά από παρότρυνση της μικρής του κόρης βρήκε στοιχεία για το πλοίο λίγα χρόνια πριν έρθει αυτό στον Παγασητικό.
Έτσι συμπληρώθηκε ένα τομίδιο, το οποίο διανεμήθηκε μεταξύ φίλων και πλέον μπορεί κανείς να το διαβάσει ελεύθερα στο διαδίκτυο.
«Βρήκα τον Γρηγόρη Καρταπάνη, «πρύτανη» της έρευνας, έναν Έλληνα καθηγητή σε πανεπιστήμιο του Τέξας, ο οποίος έχει κάνει χρόνια έρευνα, και τον φιλόλογο Νίκο Τριανταφυλλόπουλο από τη Χαλκίδα, ο οποίος στα διηγήματά του κάνει αναφορά στο «Κύκνος». Η «κύκνεια» σύναξη στη Χαλκίδα έδειξε την αγάπη των Χαλκιδέων για το πλοίο. Πριν λίγες μέρες που ήρθα στον Βόλο, βρήκα κάποιους φίλους, οι οποίοι μου ζήτησαν να πω δύο λόγια σε εκδήλωση και στον Βόλο και κάπως έτσι φτάσαμε στο σήμερα» σημείωσε ο κ. Γιώργος Ασδέρης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το πλοίο «Κύκνος» έχει αφήσει μία ιστορία, ειδικά για τον Βόλο, γιατί ήταν η πρώτη επαφή που είχε με το έξω κόσμο μεταπολεμικά. Από το 1947 και ύστερα έκανε το δρομολόγιο Χαλκίδα – Λίμνη – Αιδηψός – Ωρεοί – Βόλος και αντίθετα.
Το πλοίο κατασκευάστηκε στην Αμερική ως θαλαμηγός και το 1941 το ανέλαβε το αμερικανικό ναυτικό και το μετέτρεψε σε πλοίο συνοδείας των πολεμικών πλοίων. Στη συνέχεια δύο Έλληνες εφοπλιστές το αγόρασαν και το φόρτωσαν με τρόφιμα και εφόδια, στέλνοντάς το στην Ελλάδα ως βοήθεια. Ερχόμενο εδώ έκανε κάποια δρομολόγια από Πειραιά έως Αλεξανδρούπολη μεταφέροντας τρόφιμα, εφόδια και άλογα, ενώ στη συνέχεια βρέθηκε παροπλισμένο για να βγει σε δημοπρασία. Τότε ο Όμηρος Κολοκοτρώνης, ο οποίος είχε γυναίκα με καταγωγή από τον Βόλο, αγόρασε το πλοίο και το έβαλε στη γραμμή Χαλκίδα – Βόλος. Στον γυρισμό το πλοίο μετέφερε κόσμο από όλη τη Θεσσαλία για την Αιδηψό ή τη Χαλκίδα με προορισμό την Αθήνα με το τρένο. Από το 1974 έως το 1979 το πλοίο ήταν στο λιμάνι του Βόλου, παροπλισμένο και κατέληξε αναγκαστικά στο διαλυτήριο.
«Στην ιστοσελίδα μας Οι φίλοι του «Κύκνος» λαμβάνουμε φωτογραφίες από την Αμερική από εγγόνια ανθρώπων που είχαν ταξιδέψει με το πλοίο» κατέληξε ο κ. Γιώργος Ασδέρης.

Προηγούμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το