Τοπικά

Ταξίδι, εξερεύνηση και περιπέτεια για μαθητές 30ού Δημοτικού Βόλου

Με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων (18/5) που φέτος είχε θέμα «Το Μέλλον των Μουσείων: Αναστοχασμός και Επανεκκίνηση», το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) παρουσίασε την οπτικοακουστική παραγωγή με τίτλο «9 αντικείμενα 9 μουσεία – Μια ιστορία θα σας πω…». Οι μαθητές του 30ού Δημοτικού Σχολείου Βόλου «ταξίδεψαν» με τρένο στα εννέα μουσεία του ΠΙΟΠ, ενώ «επιστρέφοντας» πραγματοποίησαν τη δική τους έκθεση εικόνων και εμπειριών και μοιράστηκαν τις εντυπώσεις τους από το «ταξίδι».

Το «9 αντικείμενα 9 μουσεία – Μια ιστορία θα σας πω…» είναι μια σπονδυλωτή παραγωγή, στην οποία εννέα επιλεγμένα αντικείμενα, ένα από κάθε Μουσείο του Δικτύου ΠΙΟΠ, αφηγούνταν σε πρώτο πρόσωπο τη γοητευτική και ενδιαφέρουσα ιστορία τους μέχρι τη στιγμή που περιήλθαν στο ΠΙΟΠ και έγιναν μουσειακά εκθέματα.
«Τα αντικείμενα «συστήθηκαν» στους μαθητές μας και αποκάλυψαν τα μυστικά τους μέσα από τις διαφορετικές τους αφηγήσεις με την εξής σειρά: Μεδουλάρι (Μουσείο Αργυροτεχνίας), κεντητήρι (Μουσείο Μαστίχας Χίου), παλαμαριά (Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας), μπίγα (Μουσείο Μαρμαροτεχνίας), κάμινος Hoffmann (Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα), μπουρού (Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου), στλεγγίδα (Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού), σπαθί (Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης), μαντζιλίκι (Μουσείο Μετάξης)» εξηγεί ο διευθυντής του 30ού Δημοτικού Σχολείου Βόλου κ. Πασχάλης Δήμου.


Οι δράσεις δεν περιορίζονται στα παραπάνω, καθώς οι υπεύθυνοι του Μουσείου Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα, εξαιτίας των περιορισμών που απορρέουν από την πανδημία και την απαγόρευση των μετακινήσεων και δράσεων εκτός σχολείου, φρόντισαν και διαδικτυακά να εξασφαλίσουν πολιτιστικές δράσεις για τους μαθητές/τριες του 30ού Δημοτικού Σχολείου Βόλου.

Πιο συγκεκριμένα, μέσω της πλατφόρμας Webex την Πέμπτη 13/5 και την Τετάρτη 19/5 οι μαθητές/τριες της Στ’ τάξης του 30ού Δημοτικού Σχολείου Βόλου συμμετείχαν στην εκδήλωση του Δικτύου Μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς με αφορμή το Ευρωπαϊκό Έτος Σιδηροδρόμων (2021) υπό την καθοδήγηση της εικαστικού και διδάσκουσας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, δρ. Αναστασίας Ζωής Σουλιώτου.
«Τα παιδιά εισήλθαν σε ένα φανταστικό σιδηροδρομικό δίκτυο και πραγματοποίησαν ένα ταξίδι με σταθμούς τα εννέα θεματικά τεχνολογικά Μουσεία του Ιδρύματος. Με αφετηρία το Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα στον Βόλο, οι μικροί «επιβάτες» επισκέφθηκαν τα υπόλοιπα – διάσπαρτα στην ελληνική περιφέρεια – Μουσεία, χρησιμοποιώντας χερσαίες, υπόγειες, αλλά και υποθαλάσσιες γραμμές του φανταστικού σιδηροδρόμου, εξερευνώντας παράλληλα το ελληνικό τοπίο, αλλά και τον βυθό» ανέφερε ο κ. Πασχάλης Δήμου.
Σε κάθε Μουσείο-σταθμό γινόταν σύντομη ξενάγηση, χρησιμοποιώντας το διαδίκτυο και άλλα ψηφιακά μέσα και τα παιδιά «κράτησαν» ένα χαρακτηριστικό αντικείμενο από τη συλλογή – έκθεσή του.


«Τα αντικείμενα των Μουσείων, καθώς και οι εικόνες από το ταξίδι στο ελληνικό τοπίο και στον βυθό, συγκεντρώθηκαν σε μια βαλίτσα και οι «επιβάτες» επέστρεψαν στη βάση τους, δηλαδή στον κεντρικό σταθμό του φανταστικού τρένου, στον Βόλο. Εκεί πραγματοποίησαν τη δική τους έκθεση εικόνων και εμπειριών και μοιράστηκαν τις εντυπώσεις τους από το ταξίδι.
Τα μόνα «υλικά» που χρησιμοποίησαν για τη διεξαγωγή του εργαστηρίου ήταν η φαντασία και η διάθεση για ταξίδι, εξερεύνηση και περιπέτεια» κατέληξε ο διευθυντής του 30ού Δημοτικού Σχολείου Βόλου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το