Θ Plus

Ταπενάντ μελιτζάνας – Η σημερινή πρόταση από τους BLUE GREY Cooks

Η μεσόγειος είναι η μητέρα της υγιεινής διατροφής και είναι πλέον γνωστόν τοις πάσι πως η υγιεινή διατροφή δεν ισούται μόνον με την σωματική ευεξία, αλλά και με την εξαιρετική γεύση. Και για τους αυστηρούς ιστορικούς σημειώνουμε πως η άφιξη της μελιτζάνας στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε μόλις επτά αιώνες πριν. Παρόλα ταύτα η ευρύτερη περιοχή δεν έπαψε ποτέ να αφομοιώνει με τον δημιουργικό της τρόπο νέα συστατικά. Αυτό έρχεται συχνά στην σκέψη μας και ιδιαιτέρως όταν φτιάχνουμε απέριττα πιάτα όπως αυτή η ταπενάντ. Απλά υλικά που όμως δίνουν ένα τόσο γευστικό αποτέλεσμα που θα το ζήλευε και το πιο πολύπλοκο και σπάνιο έδεσμα.

Υλικά για την ταπενάντ
3 μεγάλες μελιτζάνες
95 γρ. μαύρες ελιές κομμένες σε μικρά κομματάκια
2 σκελίδες σκόρδο σε κρέμα
40 γρ. σχοινόπρασο
½ κ.κ. πάπρικα
70 ml. παρθένο ελαιόλαδο
30 γρ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι και πιπέρι

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°c πριν τοποθετήσετε τις μελιτζάνες, τις οποίες πρέπει προηγουμένως να κόψετε στην μέση, να τις χαρακώσετε ελαφριά από την κομμένη πλευρά, να τις λαδώσετε με ένα πινέλο και να τις αλατοπιπερώσετε.

Αφήστε τις στην μαγική επίδραση της φωτιάς για 30-35 λεπτά εωσότου μαλακώσουν πολύ. Η μελιτζάνα για να δώσει την ιδιαίτερη γεύση της πρέπει να έχει μαγειρευτεί πολύ καλά.

Μόλις τις βγάλετε από τον φούρνο, χρησιμοποιήστε ένα τρυπητό για να αφαιρέσετε όλα τα υγρά, πιέζοντας τες δυνατά. Εν συνεχεία με ένα κουτάλι αφαιρέστε όλη την σάρκα και ψιλοκόψτε την πριν την βάλετε σε ένα βαθύ μπολ.

Προσθέστε τις ψιλοκομμένες ελιές. Φροντίστε να βάλετε το σκόρδο μία ώρα πριν σε ζεστό γάλα για να πάρει την αψάδα του και η ταπενάντ να αρωματιστεί χωρίς να γίνει βαριά. Προσθέστε λοιπόν την κρέμα σκόρδου, το σχοινόπρασο, την πάπρικα και ανακατέψτε με ένα πιρούνι με ζέση προσθέτοντας τμηματικά το ελαιόλαδο.

Δοκιμάστε και προσαρμόστε την γεύση στο γούστο σας, προσθέτοντας αλατοπίπερο κατά βούληση. Σερβίρετε με φρεσκοκομμένο μαϊντανό.


Προετοιμασία
 25 λεπτά και 1 ώρα προετοιμασία του σκόρδου.

Ψήσιμο 35 λεπτά

BLUE GREY Cooks

Facebook BLUE GREY COTTAGE

Ευχαριστούμε πολύ το κατάστημα Καλειδοσκόπιο στην Μακρινίτσα για την προσφορά του κεραμικού πιάτου σερβιρίσματος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το