Οικονομία

Ταλαιπωρία για 80.000 συνταξιούχους του Δημοσίου – Τροποποιητικές δηλώσεις μετά το λάθος του ΓΛΚ

Σε ταλαιπωρία αλλά και έξοδα χωρίς δική τους υπαιτιότητα μπαίνουν 80.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου μετά τις λάθος βεβαιώσεις αποδοχών συντάξεων που ανάρτησε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι θα πρέπει να κάνουν νέα φορολογική- τροποποιητική δήλωση- γεγονός που σημαίνει επιβαρύνσεις αν απευθύνονται σε λογιστές αλλά και ταλαιπωρία. Το πρόβλημα προέκυψε όταν το ΓΛΚ έστειλε λάθος φορολογικό αρχείο για 450.000 συνταξιούχους του Δημοσίου.

Οι βεβαιώσεις αποδοχών για τη χρήση 2017 διορθώθηκαν δύο εβδομάδες αργότερα με την αποστολή των ορθών στοιχείων ωστόσο ήδη 80.000 συνταξιούχοι είχαν ήδη κάνει τις φορολογικές τους δηλώσεις. Αποτέλεσμα ήταν η εκκαθάριση να βασίζεται σε λάθος στοιχεία και να πρέπει τώρα να προχωρήσουν σε τροποποιητική δήλωση.
Οπως ανακοίνωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων από χθες είναι διαθέσιμη η εφαρμογή για την ηλεκτρονική υποβολή τροποποιητικών φορολογικών δηλώσεων και, συνεπώς, δεν απαιτείται η προσέλευση των φορολογουμένων στις εφορίες.
Στην εφαρμογή θα είναι προσυμπληρωμένα τα νέα διορθωμένα στοιχεία. Σημειώνεται ότι δεν προβλέπεται η επιβάρυνση των φορολογούμενων με πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Η ανακοίνωση της ΑΑΔΕ
Με αφορμή πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν σε μέσα ενημέρωσης σχετικά με το θέμα των συνταξιούχων, οι αποδοχές των οποίων είχαν προσυμπληρωθεί στις δηλώσεις με μη ορθά στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, διευκρινίζονται τα εξής:
Ουδέποτε πραγματοποιήθηκε σύσκεψη μεταξύ στελεχών της Α.Α.Δ.Ε. και του Ε.Φ.Κ.Α. για το ζήτημα αυτό.
Από το πρωί της Τρίτης είναι διαθέσιμη η εφαρμογή για την ηλεκτρονική υποβολή τροποποιητικών φορολογικών δηλώσεων. Δεν απαιτείται η προσέλευση των φορολογουμένων στις ΔΟΥ.

Για την εξυπηρέτηση των φορολογουμένων, που υπέβαλαν δήλωση με βάση τα μη ορθά στοιχεία, μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας θα αποσταλεί μήνυμα στη θυρίδα μηνυμάτων Taxisnet ότι έχει σταλεί από το ΓΛΚ νεότερη βεβαίωση αποδοχών και συντάξεων, προκειμένου να προβούν σε υποβολή τροποποιητικής δήλωσης.
Οι υπόχρεοι σε υποβολή τροποποιητικής δήλωσης θα δουν στη σχετική εφαρμογή, μέσω του ιστοτόπου της ΑΑΔΕ, www.aade.gr, προσυμπληρωμένα τα νέα διορθωμένα στοιχεία. Το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να υποβάλουν την τροποποιητική δήλωση, ώστε να προχωρήσει στη συνέχεια η νέα εκκαθάριση του φόρου.
Υπενθυμίζεται ότι η υποβολή τροποποιητικής δήλωσης εμπρόθεσμα επέχει θέση αρχικής δήλωσης και κατά συνέπεια δεν επιβαρύνει το φορολογούμενο με πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Πηγή: iefimerida

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το