Τοπικά

Τάφοι από το 1000 π.Χ. αποκαλύφθηκαν στη Σκιάθο μέσα από ανασκαφική έρευνα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Τάφοι του 1000 π.Χ., οι παλιότεροι ίσως για τις Σποράδες, αποκαλύφθηκαν στη θέση Κεφάλα της Σκιάθου μέσα από ανασκαφικό έργο που υλοποίησε το Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας με επικεφαλής τον καθηγητή αρχαιολογίας κ. Αινιάν Μαζαράκη και σε συνεργασία με την ΙΓ’ Εφορεία Κλασικών και Προϊστορικών Αρχαιοτήτων.

Το ανασκαφικό έργο της περυσινής περιόδου από τον τομέα αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας παρουσιάστηκε χθες σε εκδήλωση στο αμφιθέατρο «Σαράτσης» του παραλιακού συγκροτήματος Παπαστράτου.

Ανάμεσα στις εργασίες ήταν και αυτή της ανασκαφής στην Σκιάθο στο πλαίσιο πενταετούς προγράμματος.
Ο υπεύθυνος της ανασκαφής στην θέση «Κεφάλα» της Σκιάθου κ. Αινιάν Μαζαράκης επισήμανε πως «Το πενταετές ανασκαφικό πρόγραμμα ολοκληρώθηκε πέρυσι και τώρα περνάμε σε μια περίοδο μελέτης. Η ανασκαφή έγινε στη θέση Κεφάλα της Σκιάθου έναν οικισμό των πρώιμων ιστορικών χρόνων, δηλαδή το 1000 π.Χ. μέχρι και το τέλος της Κλασικής περιόδου. Εντοπίσαμε καλύτερα τα όρια του αρχαίου νεκροταφείου και ιδιαίτερα το νεκροταφείο των πρώιμων ιστορικών χρόνων μέχρι και την αρχαϊκή εποχή, το οποίο βρίσκεται κοντά στην παραλία και ανασκάψαμε αρκετά διαταραγμένους από την αρχαιότητα τάφους. Δύο από αυτούς είναι της γεωμετρικής περιόδου, δηλαδή χρονολογούνται από τον 9ο αιώνα π.Χ. και ο ένας είχε χάλκινα κοσμήματα, μια χάλκικη περόνη και ένα ειδώλιο μικρό από βοώδες πήλινο και αρκετά αντικείμενα κεραμικής. Τα οστά του τάφου έχουν σταλεί στην Εφορεία Παλαιολογίας για να μελετηθούν από ειδικούς ανθρωπολόγους και αναμένουμε τα αποτελέσματα. Επίσης βρήκαμε και ένα τάφο του 5ου αιώνα π.Χ. που είχε ένα μυροδοχείο, ενώ εργαστήκαμε και στις πλαγιές του οικισμού έξω από τα τείχη».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως αυτή την περίοδο διεξάγεται η έρευνα των ευρημάτων, ενώ η συντήρησή τους ολοκληρώθηκε στα εργαστήρια του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου. Άλλωστε το πρόγραμμα υλοποιήθηκε με τη συνεργασία με την ΙΓ’ Εφορεία κλασικών και Προϊστορικών αρχαιοτήτων με επικεφαλής την κ. έφορο επί τιμή κ. Ιντζεσίλογλου. Ευελπιστούμε φέτος να προχωρήσουμε σε γεωφυσικές έρευνες για να δούμε την έκταση του νεκροταφείου και να οργανώσουμε καλύτερα τις ανασκαφικές εργασίες».

Και άλλες ανασκαφικές εργασίες

Το χθεσινό πρόγραμμα περιελάμβανε και άλλες ανασκαφικές εργασίες με τους υπεύθυνους καθηγητές και αρμόδιους συντελεστές που ήταν οι εξής:
Ζερέλια 2016. Η παλαιότερη νεολιθική φάση κατοίκησης της μαγούλας (A. Μουνδρέα-Αγραφιώτη), η ανασκαφική έρευνα στο Μακρυχώρι το 2016. Το ερευνητικό πρόγραμμα στις Μυκήνες (Ι. Τουρναβίτου), η ανασκαφή στα Πευκάκια το 2016 (Α. Μπάτζιου, Ι. Τουρναβίτου), Ανασκαφή στην αρχαία Κύθνο κατά το 2016 (Α. Μαζαράκης-Αινιάν), Ανασκαφή Αρχαίας Σικυώνας κατά το 2016 (Γ. Λώλος), Ανασκαφή της εκκλησίας στο Κάστρο Βελίκας: Η μελέτη του υλικού (Γ. Βαραλής). Μελέτη διακοσμημένης κεραμικής από ιερά, ταφές και οικίες: Κύθνος, Δημητριάδα, Φίλια Καρδίτσας (Δ. Παλαιοθόδωρος).

Φώτης Σπανός

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το