Πολιτισμός

Οδοιπορικό μνήμης στη Ρωμιοσύνη της Μικράς Ασίας με «οδηγό» την αείμνηστη πρόεδρο των «Ιώνων» Άννα Αϊβαζόγλου

Η απουσία της Άννας Αϊβαζόγλου γίνεται πιο αισθητή όσο κυλάει ο χρόνος και ο θάνατός της τον Οκτώβριο του 2013 δημιούργησε ένα δυσαναπλήρωτο κενό στην τοπική κοινωνία. Η αείμνηστη πρόεδρος της Πολιτιστικής Εστίας «Ίωνες» άφησε ανεξίτηλη την σφραγίδα της στον σύλλογο και η αγάπη της για τον μικρασιατικό Ελληνισμό και τη μακραίωνη ιστορία του, αποτέλεσε μία ανεκτίμητη παρακαταθήκη για όλους εκείνους που συνεχίζουν το έργο της. Στον δρόμο που χάραξε η Άννα Αϊβαζόγλου πορεύεται η σημερινή διοίκηση των «Ιώνων», με την κ. Άννα Πετσιάβα-Παπανικολάου, η οποία τη διαδέχθηκε στην προεδρία, να κρατάει γερά και με πείσμα τη σκυτάλη που παρέλαβε από την προκάτοχό της.

Ο αγώνας της Άννας Αϊβαζόγλου για την Ρωμιοσύνη της Μικράς Ασίας ήταν παροιμιώδης και κατά την 19ετή παρουσία της στους «Ίωνες», πρωτοστατώντας μάλιστα στην ίδρυσή τους το 1994, άνοιξε νέους δρόμους. Μία από τις συνεργασίες που ανέπτυξε, ήταν με τον Σύλλογο Πριγκηπιανών Αττικής «Άγιος Γεώργιος ο Κουδουνάς» και ιδιαίτερα με την πρόεδρό της, Φώφη Ραπτοπούλου-Λημνίδου.

Οι δυο γυναίκες συνδέθηκαν με φιλία, αν και η μοίρα επιφύλαξε ένα άσχημο παιχνίδι στην τελευταία. Το 2010 οι «Ίωνες» επισκέφτηκαν την Πόλη και τα Πριγκηπόννησα, αλλά ένα μήνα μετά το ταξίδι, η πρόεδρος των Πριγκηπιανών πέθανε. Το γεγονός αυτό στοίχισε στην Άννα Αϊβαζόγλου, η οποία της αφιέρωσε το κείμενο που έγραψε τότε. Ο τίτλος του; «Παράθυρο στην Πρίγκηπο», στο οποίο αποτύπωσε τις εντυπώσεις της από το προσκυνηματικό ταξίδι  των «Ιώνων» στην Κωνσταντινούπολη.

Επτά χρόνια αργότερα ο σύζυγος της γυναίκας που ταυτίστηκε με το προσφυγικό στοιχείο στην περιοχή μας, κ. Αλέξανδρος Δημητρόπουλος, επίσης φιλόλογος, επιμελήθηκε την έκδοση του κειμένου, το οποίο θα αποτελέσει τη βάση για τη μεθαυριανή εκδήλωση του δραστήριου συλλόγου της πόλης μας και θα διανεμηθεί μάλιστα σε όσους βρεθούν στο Θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Ιωνίας. «Οδοιπορώντας στην Πρίγκηπο… με την Άννα Αϊβαζόγλου», τιτλοφορείται η εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 27 Μαΐου, στο πλαίσιο του ετήσιου θεσμού «Μνήμη Βυζαντίου», με την κ. Άννα Πετσιάβα-Παπανικολάου να λέει σχετικά: «Η συγκεκριμένη εκδήλωση που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο τον Μάιο, όπως και τα «Μικρασιατικά» που διοργανώνουμε το δίμηνο Οκτωβρίου/Νοεμβρίου, είναι δύο δράσεις των «Ιώνων» που αποκλειστικό στόχο έχουν να διατηρηθεί ζωντανή η ιστορική μνήμη. Η φετινή γιορτή μας είναι αφιερωμένη στην Πρίγκηπο και την αείμνηστή πρόεδρό μας, Άννα Αϊβαζόγλου. Το 2010 τα μέλη των «Ιώνων» επισκέφτηκαν την Πόλη και την Πρίγκηπο μαζί με τον Σύλλογο Πριγκηπιανών, με τον οποίον καλλιεργήσαμε μία εξαιρετική σχέση, ενώ και οι δύο αείμνηστες πρόεδροι είχαν «δεθεί» με μία δυνατή φιλία. Έτσι το Σάββατο θα έχουμε κοντά μας τρία μέλη των Πριγκηπιανών, που θα μας μιλήσουν για την ιστορία της Πριγκήπου και τις αναμνήσεις που κουβαλούν από την καθημερινή ζωή τους στο νησί. Θα μιλήσει η καρδιά τους, γιατί οι γυναίκες που προσκαλέσαμε στον Βόλο είναι η τελευταία εν ζωή γενιά που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πρίγκηπο».

Η σύνδεση όλων αυτών έχει ιδιαίτερη σημασία για την κ. Άννα Πετσιάβα-Παπανικολάου, η οποία δεν έκρυψε την σημασία της σαββατιάτικης γιορτής. «Ο Μάιος είναι ένας δύσκολος μήνας για τον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας και ιστορικά έχει συνδεθεί με δραματικά γεγονότα, όπως η Ποντιακή Γενοκτονία, η απόβαση των ελληνικών στρατευμάτων στη Σμύρνη το 1919 που σηματοδότησε τη Μικρασιατική Καταστροφή και φυσικά η Άλωση της Πόλης. Από την πλευρά μας μοχθούμε καθημερινά να επιτύχουμε κάτι για το καλό όλων μας και κυρίως να μην λησμονούνε οι νεότερες γενιές την πλούσια Ιστορία των Ελλήνων που έζησαν στα χώματα της Ιωνίας».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το