Τοπικά

Τα υπαίθρια σπορ βοηθούν στην απεξάρτηση – Συνεργασία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με 100 θεραπευτικές κοινότητες

Με 100 θεραπευτικές κοινότητες της Ευρώπης θα συνεργαστεί το Εργαστήριο Ψυχολογίας της Άσκησης και Ποιότητας Ζωής του ΤΕΦΑΑ, προκειμένου να συλλέξει στοιχεία και να διαμορφώσει ένα πλάνο οδηγιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το πώς τα σπορ μπορούν να βοηθήσουν τους πρώην χρήστες στην προσπάθειά τους για την απεξάρτηση.

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα διάρκειας τριών ετών ξεκίνησε πριν μερικές ημέρες με την πρώτη συνάντηση που έγινε μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων και φιλοδοξεί να αποτελέσει τον προπομπό για δράσεις που συνδέουν τον αθλητισμό με την απεξάρτηση προς όφελος των θεραπευόμενων.
Άλλωστε έρευνες έχουν δείξει ότι, όταν οι θεραπευόμενοι ασχολούνται με τα σπορ και μάλιστα τα υπαίθρια, όπως ποδηλασία, αναρρίχηση, πεζοπορία, τότε τα αποτελέσματα για την ενίσχυση της αυτοπεποίθησής τους είναι πολύ σημαντικά.

Ο διευθυντής του Εργαστηρίου Ψυχολογίας της Άσκησης και Ποιότητας Ζωής του ΤΕΦΑΑ και αντιπρύτανης ακαδημαϊκών θεμάτων κ. Γιάννης Θεοδωράκης επεσήμανε πως «συμμετέχουμε σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα στο οποίο ασχολούμαστε με τη σημασία των σπορ στη διαδικασία της απεξάρτησης. Το πρόγραμμα συντονίζει το ΚΕΘΕΑ της Ελλάδας και συμμετέχουν δέκα ευρωπαϊκές χώρες από μεγάλους οργανισμούς θεραπευτικών κοινοτήτων. Εμείς, ως Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, συμμετέχουμε στο πρόγραμμα προσπαθώντας να συμβάλλουμε στη σημασία της άσκησης και των σπορ για την απεξάρτηση».

Αναφερόμενος στις διαδικασίες είπε πως «προσπαθούμε να συγκεντρώσουμε στοιχεία σε ευρωπαϊκό επίπεδο και το σύνολο των ερευνών πάνω στο θέμα, ώστε να αναπτύξουμε τις καλύτερες πρακτικές και να εκπονήσουμε τις σωστότερες οδηγίες για το πώς η άσκηση και τα σπορ βοηθούν τους θεραπευόμενους στην προσπάθειά τους να απεξαρτηθούν. Αυτό που γνωρίζουμε από έρευνες, είναι πως, όσο περισσότερο ασχολούνται οι θεραπευόμενοι με τα σπορ, τόσο λιγότερες πιθανότητες έχουν να εμπλακούν με τον χώρο των εξαρτήσεων. Μάλιστα έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα και εμπειρίες από τη συμμετοχή των θεραπευόμενων στα σπορ και ιδίως σε αυτά που εμπλέκονται με την ύπαιθρο, όπως είναι η ποδηλασία, το κανόε καγιάκ, η πεζοπορία, η κατασκήνωση».

Επίσης, ένας άλλος στόχος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, είναι η εισαγωγή των σπορ στις θεραπευτικές κοινότητες της Ευρώπης. Το πρόγραμμα θα διαρκέσει τρία χρόνια και την προηγούμενη εβδομάδα έγινε η πρώτη συνάντηση.
Από την Ιταλία, την Ισπανία, την Τσεχία, τη Νορβηγία, τη Γαλλία συμμετέχουν θεραπευτικές κοινότητες.
«Ως πανεπιστήμιο και επιστημονικός φορέας του προγράμματος που εισηγείται τα θέματα της άσκησης, εμείς θα καταγράψουμε πληροφορίες από 100 τουλάχιστον θεραπευτικές κοινότητες, τη δράση τους και στη συνέχεια με μια σειρά ερωτηματολογίων θα επιλέξουμε, ποιες είναι οι καλύτερες πρακτικές που ακολουθούν και με βάση τη βιβλιογραφία θα εκδώσουμε οδηγίες» ανέφερε ο κ. Θεοδωράκης.

Ενισχυτικός μηχανισμός
Τα οφέλη από την άθληση των θεραπευόμενων είναι σημαντικά. Τον περασμένο Νοέμβριο 15 άτομα έλαβαν οδηγίες σε πρόγραμμα άσκησης πέντε εβδομάδων. Μετά τη λήξη του προγράμματος τα θεραπευόμενα άτομα που δεν είχαν καμία σχέση με τα σπορ, τερμάτισαν σε αγώνα δέκα χιλιομέτρων. Επίσης σε άλλο πρόγραμμα άσκησης πέντε ημερών με θεραπευόμενα άτομα, απέκτησαν την αυτοπεποίθηση ότι μπορούν να παλέψουν με το πρόβλημά τους
«Τα σπορ λειτουργούν ως ένας επιπλέον μηχανισμός. Ασκούν μια ευεργετική επίδραση. Ενισχύουν και ενδυναμώνουν τα άτομα και αυξάνουν την αυτοπεποίθηση και τη σιγουριά τους. Επίσης τούς θωρακίζουν την αυτοεκτίμηση ότι μπορούν να παλέψουν και να βάζουν στόχους στη ζωή τους, ώστε να κερδίσουν στη διαδικασία της απεξάρτησης» κατέληξε ο αντιπρύτανης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το