Τοπικά

Τριήμερο “λουκέτο” σε τρία σχολεία της Μαγνησίας λόγω ιώσεων

Μόλις το 10% των φοιτούντων στο Δημοτικό Τσαγκαράδας προσήλθε χθες στο σχολείο, με αποτέλεσμα ο Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου να προχωρήσει στην αναστολή λειτουργίας του σχολείου για τρεις μέρες.
Από μια πρώτη άποψη το 90% των μαθητών αρρώστησε ξαφνικά μέσα σε μια μέρα. Όμως στους αρμόδιους εκπαιδευτικούς φορείς, υπάρχει έντονη η εκτίμηση ότι αρκετοί γονείς δεν έστειλαν τα παιδιά τους τους στο σχολείο, επειδή φοβούνται για τον κορωνοϊό.
Το βέβαιο είναι πως χθες από τους 60 περίπου μαθητές του 6/θ Δημοτικού Μουρεσίου – Ξουριχτίου – Τσαγκαράδας μόλις οι έξι εμφανίστηκαν στο σχολείο. Οι υπόλοιποι παρέμειναν στο σπίτι, επειδή είτε ήταν ασθενείς είτε οι γονείς τους θέλησαν να τα κρατήσουν σπίτι, ώστε να μην αρρωστήσουν.
Ο Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου στην ανακοίνωσή του επισήμανε πως λόγω του ότι απουσιάζει η πλειοψηφία των μαθητών, κλείνουν έως και αύριο Παρασκευή 6 Μαρτίου το 6/θ Δ.Σ. Μουρεσίου – Ξουριχτίου – Τσαγκαράδας «Νανοπούλειο», αλλά και το 2ο Νηπιαγωγείο Μουρεσίου – Ξουριχτίου – Τσαγκαράδας.
Επίσης λόγω των ιώσεων έκλεισε χθες για τρεις μέρες και το Νηπιαγωγείο Σούρπης.
Ειδικότερα κλειστό από χθες μέχρι και αύριο Παρασκευή θα είναι το Νηπιαγωγείο Σούρπης, καθώς «ξέσπασε κύμα» ιώσεων.
Οι περισσότεροι μαθητές δεν πήγανε σχολείο και για να αντιμετωπιστεί η διασπορά των ιώσεων και να επιτευχθεί η γρήγορη ανάρρωση των παιδιών που νοσούν, αποφασίστηκε από τον Δήμο διακοπή των μαθημάτων.
Ο διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Γιώργος Πολύζος ανέφερε πως τρία σχολεία, ένα Δημοτικό και δύο Νηπιαγωγεία έκλεισαν στη Μαγνησία λόγω των ιώσεων. «Βέβαια για το Δημοτικό Τσαγκαράδας ενημερωθήκαμε πως μόλις έξι μαθητές από τους 60 φοιτούντες εμφανίστηκαν στο σχολείο και δεν ξέρουμε αν η αιτία για τις απουσίες είναι μόνο οι ιώσεις ή έχει παίξει ρόλο και ο φόβος για τον κορωνοϊό».

Αναβολή εκδηλώσεων στη Δευτεροβάθμια
Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση τα ερωτήματα σχολείων προς τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας για τον χειρισμό κάποιων υποθέσεων αναφορικά με τον κορωνοϊό, είναι συνεχή. Και καθώς το υπουργείο Παιδείας δεν απαντά πλέον στα ερωτήματα που αποστέλλονται από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας, η σύσταση της τελευταίας προς τα Γυμνάσια και τα Λύκεια είναι να ακολουθούν τις κείμενες διατάξεις και να αποφασίζουν οι σύλλογοι διδασκόντων.
Όπως επισήμανε ο κ. Σαβελίδης «έχουμε σχολεία που μας ρωτούν, αν μπορούν οι καθηγητές να ταξιδέψουν στο εξωτερικό με κάποιο πρόγραμμα ή αν μπορούν να πάνε στην Τουρκία που μέχρι στιγμής δεν έχει κάποιο κρούσμα με κορωνοϊό. Επίσης άλλα σχολεία ρωτούν, τι γίνεται με συγγενείς μαθητών που επέστρεψαν από την Ιταλία» ανέφερε ο κ. Σαβελίδης.
Γενικώς στα σχολεία υπάρχει ένας διάχυτος προβληματισμός για τη διαχείριση του θέματος με τον ιό, την ώρα μάλιστα που αναβάλλονται και εκδρομές, όπως στο CERN.
Επίσης αναβλήθηκαν τρεις εκδηλώσεις. Η πρώτη σχετίζεται με την Παγκόσμια Ημέρα κατά του ρατσισμού και επρόκειτο να διεξαχθεί στο 2ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας, η δεύτερη αφορούσε στον επίσημο εορτασμό της 25ης Μαρτίου και αναμενόταν να διοργανωθεί από το 9ο Γυμνάσιο Βόλου, ενώ η τρίτη εκδήλωση σχετιζόταν με την πραγματοποίηση εγκαινίων για το εργαστήριο μηχανοσυνθετών. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες είχαν προκληθεί να παρευρεθούν και δύο υφυπουργοί Παιδείας και Άμυνας.

Η Ένωση Γονέων
Σε ανακοίνωσή της η Ένωση Γονέων αναφέρει μεταξύ άλλων πως «η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας, τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Μαγνησίας και την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Βόλου οργανώνει μέσω των σχολικών μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δράση ενημέρωσης με τίτλο «Όχι Πανικός αλλά Εγρήγορση», με στόχο την πρόληψη και αποτροπή της μετάδοσης της νόσου από τον κορωνοϊό.
Κάθε σχολική μονάδα θα διανείμει στους μαθητές της τρισέλιδο έντυπο με αναλυτικές οδηγίες από τους παραπάνω επιστημονικούς φορείς της Μαγνησίας. Με τη σειρά τους οι μαθητές θα ενημερώσουν τους γονείς τους και εν συνεχεία συγγενικά τους πρόσωπα ή γείτονες ειδικά αν αυτοί δεν έχουν πρόσβαση στις σχετικές πληροφορίες.
Στο τρισέλιδο αναφέρεται ότι δεν χρειάζεται πανικός για τον κορωνοϊό και αυτό που προβληματίζει περισσότερο την επιστημονική κοινότητα είναι η αύξηση της μεταδοτικότητας που παρατηρείται με τον ιό και όχι η θνησιμότητα, η οποία είναι πολύ-πολύ μικρή.
Τονίζεται επίσης, ότι η χώρα μας διαθέτει μεγάλο αριθμό και υψηλού επιπέδου ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό με πολλές δομές Υγείας στον κρατικό και ιδιωτικό τομέα που μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα περιστατικά που θα προκύψουν από τον κορωνοϊό. Έτσι, το σύνθημά μας θα πρέπει να είναι «όχι πανικός, αλλά εγρήγορση».
Τέλος, στο τρισέλιδο δίνονται και στοιχεία φορέων και οργανισμών στους οποίους οι πολίτες μπορούν να ανατρέξουν για περισσότερες πληροφορίες».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το