Τοπικά

Τα προϊόντα στο «καλάθι της Περιφέρειας Θεσσαλίας» “Θ”

proionta

Τα προϊόντα «κλειδιά» για την προώθησή τους ώστε να αποκτήσουν brand name στο εσωτερικό και εξωτερικό, αποφάσισε η Περιφέρεια. Καταθέτει μελέτη στο περιφερειακό συμβούλιο με στοιχεία του 2009…

«Καλάθι της Περιφέρειας» είναι το επιχειρησιακό πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης κάθε Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, με αντικείμενο τη χρηματοδότηση υπηρεσιών και υποδομών σχετικά με την τυποποίηση, την πιστοποίηση, την εμπορία και τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων της Περιφέρειας. Το καλάθι της Περιφέρειας Θεσσαλίας αποτελείται από προϊόντα και από πολιτικές που επιχειρούν να ανασυγκροτήσουν την αγροτική οικονομία και να οδηγήσουν σε βιώσιμη ανάπτυξη και προώθηση των τοπικών προϊόντων στο εξωτερικό μέσω της Περιφέρειας.

Τα προϊόντα που προέκυψαν ύστερα από τη σχετική έρευνα είναι: Α) Αμύγδαλο Συκουρίου. Β) Μήλα Αγιάς και Ζαγοράς. Γ) Φασόλια, φακές και ρεβύθια Φαρσάλων.

Δ) Κάστανα Μελιβοίας – Πηλίου. Ε) Τα κρασοστάφυλα Μαύρο Μεσενικόλα Καρδίτσης, Ξυνόμαυρο Ραψάνης και Μπαντίκι Τυρνάβου. ΣΤ) Τα ρόδια που καλλιεργούνται σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλικής γης. Ζ) Μηζύθρες, ανθότυρα και γενικά προιόντα προερχόμενα από το τυρόγαλα. Λαμβάνοντας υπόψη τα κριτήρια που αναφέρθηκαν, τα προϊόντα προς ένταξη στο Καλάθι της Περιφέρειας Θεσσαλίας είναι: Σιτηρά, Βαμβάκι, Ζαχαρότευτλα, Ακρόδρυα, Μήλα-Αχλάδια, Κηπευτικά, Όσπρια, Πυρηνόκαρπα, Ελιές, Κρασί, επιτραπέζια σταφύλια, Αρωματικά-φαρμακευτικά φυτά-Στέβια, Κτηνοτροφικά φυτά, Ανθοκομικά, Ρόδια, Ακτινίδια, Προϊόντα από αιγοπρόβειο γάλα και κρέας, Προϊόντα από αγελαδινό γάλα και βόειο κρέας, Χοίρειο κρέας, Κρέας και αυγά πουλερικών βιολογικής εκτροφής ελευθέρας βοσκής. Προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας/Αλιείας

Παραδοσιακά προϊόντα: ΠΟΠ Κασέρι, ΠΟΠ Φέτα, ΠΟΠ Μανούρι, ΠΟΠ Γαλοτύρι, ΠΟΠ Μπάτζος, ΠΟΠ Γραβιέρα Αγράφων, ΠΟΠ Ελιά Πηλίου-Βόλου, ΠΟΠ Μήλα Ζαγοράς, ΠΟΠ Αρνάκι-Κατσικάκι Ελασσόνας, Φιρίκια Πηλίου, Κάστανα Πηλίου -Μελιβοίας, Πατάτα Καλλιπεύκης, Αμύγδαλα Συκουρίου-Αλμυρού Καναλίων, Κεράσια και μήλα Αγιάς, Δαμάσκηνο Σκοπέλου, Ροδάκινο Λεμονάτο Πηλίου, Κατσικάκι Σκοπέλου, Αρνάκι ορεινής Αργιθέας, Αλλαντικά Τρικάλων, Τσίπουρο Τυρνάβου-Αγχιάλου, Τοπικοί οίνοι και οίνοι ΟΠΑΠ (ΟΠΑΠ Μεσενικόλας, Αγχίαλος, Ραψάνη και κρασί Ολύμπου), Μέλι Θεσσαλίας, Αποξηραμένοι καρποί (Σύκα – βερύκοκα), Στέβια.

Με τη δημιουργία του «καλαθιού» είναι δυνατόν να βελτιωθεί το αγροτικό εισόδημα, να επιτευχθούν υψηλότερες τιμές στον παραγωγό και να βελτιωθεί η οργάνωση της αλυσίδας παραγωγής και εμπορίας των αγροτικών προϊόντων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το