Τοπικά

Δεκάδες Βολιώτες με τηλεσκόπια παρατήρησαν τη διέλευση του Ερμή “Θ”

tileskopia

Αρχικά πλησίαζαν και ρωτούσαν. Στη συνέχεια και όταν μάθαιναν ότι γινόταν παρατήρηση της διέλευσης του πλανήτη Ερμή μεταξύ Γης και Ηλίου, έμεναν και συμμετείχαν στην παρατήρηση. Δεκάδες Βολιώτες, αλλά και επισκέπτες που βρέθηκαν χθες το απόγευμα στην παραλία του Βόλου, στο ύψος του αγκυροβολίου της Αργούς, συμμετείχαν στην παρατήρηση της διέλευσης του Ερμή, μεταξύ Γης και Ηλίου…

Την παρατήρηση διοργάνωσε η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου με έξι τηλεσκόπια, τα οποία είχαν στήσει τα μέλη της.

Η παρατήρηση ξεκίνησε γύρω στις 5 το απόγευμα και ολοκληρώθηκε γύρω στις 8 το βράδυ, ενώ έγινε μόνο με ειδικό φίλτρο. Μία μαύρη κουκίδα φαινόταν στον δίσκο του Ηλίου, καθ’ ότι η διάμετρος του Ερμή είναι 4.878 χιλιόμετρα, του Ήλιου 1.391.400 και της Γης 12.756.

Το φαινόμενο της διέλευσης του Ερμή ξεκίνησε στις 14:12 και ολοκληρώθηκε στις 21:42 ώρα Ελλάδος.

Το μέγιστο του φαινομένου εντοπίστηκε στις 17.57’, όπως ανέφερε στη «Θ» ο κ. Ευστ. Ζαφραντζάς, από την Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος. Εκτός από τον Ερμή οι παρατηρητές μπορούσαν να διακρίνουν με τα τηλεσκόπια και ηλιακές κηλίδες, που μάλιστα ήταν αρκετές.

Σημειώνεται ότι είναι επικίνδυνο για την όρασή μας και απαγορεύεται αυστηρά να κοιτάμε τον Ήλιο με γυμνά μάτια ή με κιάλια ή με τηλεσκόπιο χωρίς ειδικό φίλτρο, διότι θα τυφλωθούμε.

tileskopio

Η Βασιλική Γερμάνη, μαθήτρια της Γ’ Λυκείου, μέλος της Εταιρείας Αστρονομίας, που είχε στήσει το δικό της τηλεσκόπιο, ένα 10 ιντσών, δήλωσε ότι έχει στόχο φέτος να επιτύχει στο Φυσικό Θεσσαλονίκης.

Η προηγούμενη διέλευση του Ερμή έγινε το 2006 (αόρατη από την Ελλάδα), η επόμενη θα γίνει το 2019 και η μεθεπόμενη το 2032. Η Αφροδίτη είχε μόνο δύο διαβάσεις, που έγιναν, το 2004 και το 2012. Η επόμενη διέλευση της Αφροδίτης θα είναι το 2117! Οι διελεύσεις συμβαίνουν μόνο με τους εσωτερικούς πλανήτες, αυτούς δηλαδή που βρίσκονται μεταξύ Γης και Ηλίου, δηλαδή με τον Ερμή και την Αφροδίτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά μέσο όρο, μέσα σε έναν αιώνα συμβαίνουν 13 ή 14 διελεύσεις του Ερμή. Η πρώτη έγινε αντιληπτή από τον Γάλλο αστρονόμο Πιέρ Κασεντί το 1631, δύο δεκαετίες μετά την εφεύρεση του τηλεσκοπίου.

Ο τρέχων αιώνας περιλαμβάνει 14 διελεύσεις.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το