Οικονομία

Τα μηνύματα Στουρνάρα σε κυβέρνηση και δανειστές

stournaras
«Διπλό» μήνυμα τόσο προς τους δανειστές όσο και προς την κυβέρνηση έστειλε σήμερα ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Όπως ανέφεραν πηγές πολύ κοντά στη σημερινή συνάντηση Στουρνάρα – Θεσμών, ο διοικητής τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, καθώς και ότι η κυβέρνηση οφείλει να επιταχύνει τη διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων.

Η συγκεκριμένη πηγή της Τράπεζας της Ελλάδος, υπογράμμισε ότι το κλίμα στη συνάντηση του κ. Στουρνάρα με τους εκπροσώπους των δανειστών ήταν εξαιρετικά καλό, ενώ εξετάστηκαν θέματα που αφορούν την κατάσταση στις τράπεζες, τα «κόκκινα» δάνεια αλλά και το ευρύτερο πλαίσιο της οικονομίας.
Πιο αναλυτικά, όπως αποκάλυψε η ίδια πηγή ο Γ. Στουρνάρας τόνισε ότι για να βγει η χώρα από την κρίση χρειάζονται ιδιωτικοποιήσεις, μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή η ΤτΕ αναμένει ανάπτυξη 2,5% το 2017 και ύφεση 0,3% φέτος, ενώ σε ό,τι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα η εκτίμηση είναι ότι θα κλείσει το 2016 στο 0,8% του ΑΕΠ, την ώρα που ο στόχος του Μνημονίου είναι 0,5%.

Βέβαια όπως είπε χαρακτηριστικά η ίδια πηγή «η κρίση δεν έχει τελειώσει. Κανείς δεν μπορεί να πει κάτι τέτοιο».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή η Τράπεζα της Ελλάδος επανέλαβε στους Θεσμούς τη θέση της για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, πρόταση η οποία φαίνεται αποδεκτή και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Αναφορικά με τις επενδύσεις είπε πως είναι κομβικό σημείο για να προχωρήσει η οικονομία, «βέβαια πρέπει να λυθούν κάποια θέματα όπως είναι οι άδειες γης» σημείωσε.
Σχετικά με την επιστροφή καταθέσεων ανέφερε πως η καθαρή αύξηση των καταθέσεων από τις 25 Μαΐου έως σήμερα ανέρχεται σε 4,6 δισ. ευρώ ενώ θετικά κινείται η αγορά των repos.
Σημειώνεται ότι τέσσερα θέματα απασχόλησαν κυρίως την πρωινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη, και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη, με τους εκπροσώπους των θεσμών.
Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, τα ζητήματα αφορούν:

*Στην υλοποίηση των ορόσημων – ουρά της πρώτης αξιολόγησης-, τα οποία συνδέονται και με την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ

*Στην προετοιμασία της δεύτερης αξιολόγησης
*Στα νομοσχέδια που καταρτίζει το υπουργείο Οικονομικών για την εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων και το «πλαστικό χρήμα»

*Στον προγραμματισμό των διαπραγματεύσεων για τις επόμενες ημέρες

Όπως ανέφεραν οι ίδιοι παράγοντες, τα κλιμάκια των εκπροσώπων των θεσμών, στα οποία σήμερα εντάχθηκε και η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου, θα παραμείνουν στην Αθήνα έως την προσεχή Παρασκευή.

Το αυριανό πρόγραμμα
Οι συναντήσεις των εκπροσώπων των θεσμών με την ελληνική κυβέρνηση θα συνεχιστούν αύριο, με στόχο το «κλείσιμο» όλων των εκκρεμών ζητημάτων της αξιολόγησης.
Οι επαφές των δύο πλευρών θα ξεκινήσουν στις 9.00 το πρωί, με τους κ.κ. Τσακαλώτο και Σταθάκη να συναντούν πρώτοι τους εκπροσώπους του «κουαρτέτου». Στο επίκεντρο θα βρεθεί η αναπτυξιακή στρατηγική.
Τη σκυτάλη παίρνουν στις 10.00 οι κ.κ. Χουλιαράκης και Φωτίου, οι οποίοι θα θέσουν ζητήματα δημοσίων δαπανών και κοινωνικής πρόνοιας.
Στις 11.00, οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Τρύφωνας Αλεξιάδης και Γιώργος Πιτσιλής θα συναντηθούν με τους εκπροσώπους των δανειστών, με τις διαβουλεύσεις να μονοπωλούνται από την ανεξαρτησία της αρχής δημοσίων εσόδων αλλά και άλλα παρεμφερή φορολογικά θέματα.
Στις 12.30 θα ακολουθήσει η κρίσιμη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά με τον κ. Κατρούγκαλο, ενώ το αυριανό πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με τους κ.κ. Βερναρδάκη και Χουλιαράκη, οι οποίοι θα θέσουν το ζήτημα της μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης.
Σημειώνεται ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών θα βρίσκονται στην Αθήνα έως και την Παρασκευή, προκειμένου να κλείσει ο β’ γύρος της πρώτης αξιολόγησης και να προετοιμαστεί το έδαφος για την έναρξη της δεύτερης αξιολόγησης.

Σταθάκης: Μέχρι τέλος του μήνα το κλείσιμο των προαπαιτούμενων
Εν τω μεταξύ, μιλώντας το πρωί στον Σκάι, ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Σταθάκης δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένη στρατηγική για το Υπερταμείο και αυτό έχει αποτυπωθεί στο θεσμικό πλαίσιο.
Αναφερόμενος στην μεταφορά ΔΕΚΟ στο Νέο Ταμείο, είπε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι θα αποδυναμωθεί η θέση του υπουργείου, καθώς η κυβέρνηση είναι αυτή που θα ασκεί την πολιτική.
Ο κ. Σταθάκης εκτίμησε ότι θα έχουν κλείσει τα προαπαιτούμενα μέχρι το τέλος του μήνα, άμεσα θα γίνουν οι αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών ενώ παράλληλα εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το τρίτο τρίμηνο θα συνεχίσει η θετική πορεία της οικονομίας. «Σε δωδεκάμηνη βάση, Ιούνιος 2016 με Ιούνιο 2017, η οικονομία εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 2,7%», τόνισε.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το