Κόσμος

Τα αστρονομικά κέρδη των διακινητών ανθρώπινων ψυχών

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Αστρονομικά ήταν τα κέρδη των διακινητών, που εκμεταλλευόμενη τη δυστυχία των ανθρώπων και το προσφυγικό κύμα προς την Ευρώπη κατάφεραν να κερδίσουν πάνω από πέντε δισεκατομμύρια ευρώ!

Αυτό δείχνει έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Εγκληματολογικής Αστυνομίας (Interpol) και της Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Υπηρεσίας (Europol), που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη.
Οι πάνω από ένα εκατομμύριο και πλέον πρόσφυγες και μετανάστες που έφτασαν πέρσι στην Ευρώπη, χρησιμοποίησαν τις «υπηρεσίες» κάποιου διακινητή και πλήρωσαν από 3.000 έως 6.000 ευρώ ο καθένας. Το αποτέλεσμα; Ο μέσος όρος του συνολικού κέρδους των διακινητών κυμαίνεται ανάμεσα στα 5 και τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με την έκθεση, για να ξεπλύνουν και να νομιμοποιήσουν τις υπέρογκες εισπράξεις τους, οι διακινητές διέσχιζαν τα σύνορα μεταφέροντας αστρονομικά ποσά τα οποία και επένδυαν σε μανάβικα, εστιατόρια και εταιρίες μεταφορών.
Οι κύριοι οργανωτές των δικτύων αυτών είχαν την ίδια υπηκοότητα με αυτή των μεταναστών, αλλά συχνά διέθεταν άδεια παραμονής στην ΕΕ, ή διαβατήρια.

«Η βασική δομή των δικτύων διακίνησης προσφύγων περιλαμβάνει επικεφαλής που συντονίζουν τις ενέργειες καθ’ όλο το μήκος της προγραμματισμένης διαδρομής, οργανωτές που διαχειρίζονται δραστηριότητες τοπικά, μέσα από προσωπικές επαφές και καιροσκόπους διαμεσολαβητές, που βοηθούν κυρίως τους οργανωτές και ενδεχομένως να βοηθούν στην στρατολόγηση νέων μελών των δικτύων» τονίζει η έκθεση.
Μάλιστα, τονίζεται ότι διεφθαρμένοι αξιωματούχοι πιθανώς να αποτελούν κομμάτι του «παζλ» της παράνομης μετανάστευσης, επιτρέποντας τη διέλευση οχημάτων από σημεία συνοριακού ελέγχου ή απελευθερώνοντας πλοία μετά από δωροδοκίες.
Περίπου 250 κύρια τόποι παράνομης διακίνησης, –όπως σιδηροδρομικοί σταθμοί ή αεροδρόμια– έχουν ταυτοποιηθεί από τις αρχές κατά μήκος των διαδρομών, εκ των οποίων 170 εντοπίζονται εντός της ΕΕ και 80 εκτός της Ένωσης.
Οι συντάκτες της έρευνας δεν βρήκαν αποδείξεις που να καταγράφουν συγκρούσεις μεταξύ των εγκληματικών ομάδων, αλλά τα μεγαλύτερα εγκληματικά δίκτυα σταδιακά επισκιάζουν τους μικρότερους καιροσκόπους διακινητές, δημιουργώντας ένα ολιγοπώλιο.
Το 2015, η μεγάλη πλειοψηφία των μεταναστών πραγματοποίησε επικίνδυνα ταξίδια διασχίζοντας με πλοιάρια την Μεσόγειο, από την Τουρκία ή την Λιβύη και έπειτα ταξίδεψε οδικώς. Περίπου 800.000 βρίσκονται ακόμη στην Λιβύη, περιμένοντας να ταξιδέψουν στην ΕΕ, σημειώνει η έκθεση.
Οι αυξημένοι συνοριακοί έλεγχοι πιθανώς θα έχουν ως αποτέλεσμα οι αερομεταφορές να επιλέγονται περισσότερο ως μέσο μεταφοράς από τους πρόσφυγες οι οποίοι θα ταξιδεύουν με πλαστά έγγραφα που τους χορηγούν οι διακινητές.
Όπως τονίζεται, οι οδοί διακίνησης μεταναστών μπορεί να χρησιμοποιηθούν και για τη διακίνηση ναρκωτικών ή όπλων, ενώ υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία ότι ξένοι μαχητές μπορεί να τους επιλέξουν για να εισέλθουν στην ΕΕ.
Πάντως, όπως σημειώνεται, δεν υπάρχουν ακόμη συγκεκριμένα δεδομένα που να στηρίζουν ότι ομάδες μαχητών βασίζονται ή συνεργάζονται σε μόνιμη βάση με τις εγκληματικές οργανώσεις.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το