Ελλάδα

Τι αναφέρει το κατηγορητήριο εναντίον του Ανδρέα Μαρτίνη

martinis

«Με την ιδιότητα του προέδρου του ΔΣ κατείχες, διαχειρίσθηκες και χρησιμοποίησες περιουσία εν γνώσει ότι η περιουσία προέρχεται από το έγκλημα της απάτης ενώ παράλληλα χρησιμοποίησες τον ελληνικό και διεθνή χρηματοπιστωτικό τομέα με τη διακίνηση παράνομων εσόδων με σκοπό να προσδοθεί νομιμοφάνεια στα εν λόγω έσοδα».

Αυτά αναφέρει, μεταξύ άλλων, το κατηγορητήριο που καλείται να αντικρούσει την Παρασκευή ο άλλοτε επικεφαλής του Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» Ανδρέας Μαρτίνης.
Στον κατηγορούμενο, που συνελήφθη σήμερα με την σύζυγο του για νομιμοποίηση παράνομων εσόδων, αποδίδεται η πρόκληση σκόπιμης βλάβης στην περιουσία του Νοσοκομείου το 1998, η οποία προσδιορίζεται στο ποσό των περίπου 3,2 εκατομμύρια μάρκα που φέρεται να ήταν το «δώρο» της εταιρίας «Hospitalia International» στον Ανδρέα Μαρτίνη για την επιλογή της σε έργο προμήθειας του Ερρίκος Ντυνάν.
«Ως πρόεδρος είτε της επιτροπής προμηθειών του κοινωφελούς ιδρύματος παρασιώπησες το γεγονός ότι είχες λάβει από την εταιρία Hopitalia International την υπόσχεση καταβολής υψηλού χρηματικού ποσού 1.873.000.565 δολάρια σε περίπτωση που το ΔΣ αποφάσιζε την ανάθεση της σύμβασης στην εν λόγω εταιρία» αναφέρει το κατηγορητήριο που συνέταξε ο Ανακριτής Διαφθοράς Σπύρος Τσιρώνης, ο οποίος τονίζει πως το «δώρο» του Ανδ. Μαρτίνη προήλθε από την επιβάρυνση του τιμήματος και μάλιστα με ασαφή αιτιολογία.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τα χρήματα της μίζας ακολούθησαν μία δαιδαλώδη διαδρομή μέσα από τραπεζικούς λογαριασμούς offshore εταιριών.
«Το ποσό των 3.133.350,17 γερμανικά μάρκα το οποίο η Hospitalia International υποσχέθηκε και κατέβαλε σε εσένα προκειμένου εσύ να ταχθείς ως πρόεδρος τόσο της επιτροπής προμηθειών όσο και ως πρόεδρος του ΔΣ του ιδρύματος, υπέρ της ανάθεσης σε αυτήν της σύμβασης νοσοκομειακού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού για το νοσοκομείο, διοχετεύθηκε στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελβετίας διερχόμενο από 6 διαφορετικούς λογαριασμούς, που ανήκαν είτε σε σένα είτε στη σύζυγό σου Γεωργία Μαρτίνη είτε και στους δύο από κοινού …προκειμένου να συγκαλυφθεί η αληθινή προέλευσή του και να χαθούν τα ίχνη της κίνησης του από λογαριασμό σε λογαριασμό. Στη συνέχεια διοχετεύθηκε στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελλάδας και μετατράπηκε σε ακίνητη περιουσία».
Κατά τον δικαστικό λειτουργό το ζευγάρι έχει τελέσει «κατ’ επάγγελμα» βάση σχεδίου και όχι ευκαιριακά το αδίκημα της νομιμοποίησης παράνομων εσόδων, καθώς «διαμόρφωσε υποδομή» ώστε να αποκρύψει τα χρήματα. Όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο: «το άνοιγμα 6 διαφορετικών λογαριασμών στην Ελβετική τράπεζα Credit Suisse, οι διαδοχικές μεταφορές του ίδιου ποσού μεταξύ των λογαριασμών αυτών, εν μέσω πλείστων άλλων εισροών και εκροών χρηματικών ποσών προθεσμιακών καταθέσεων κ.λπ., προκειμένου να συγκαλυφθεί η πραγματική προέλευση και η ροή του ποσού των 3,1 εκατομμυρίων μάρκων από τον ένα λογαριασμό στον άλλο και η σύσταση υπεράκτιας εταιρίας με έδρα τη Μοράβια Λιβερίας προκειμένου να αποκτήσει αυτή την κυριότητα των επίδικων ακινήτων συνιστούν αφενός επανειλημμένη τέλεση της πράξης της νομιμοποίησης και αφετέρου κατ’ επάγγελμα τέλεσης της πράξης αυτής επί σκοπό πορισμού εισοδήματος βάση σχεδίου και όχι ευκαιριακή με τη διαμόρφωση υποδομής εκ μέρους σου και της συζύγου σου Γεωργία Μαρτίνη, δικαιούχων των εν λόγω ελβετικών λογαριασμών».

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το