Πολιτισμός

Τα αποτυπώματα του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στη Νέα Ιωνία

Του Δημήτρη Κωνσταντάρα – Σταθαρά

Η ευλογητή παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην περιοχή μας (23 έως 25 Ιουνίου), συγκίνησε και χαροποίησε το χριστεπώνυμο πλήρωμα του λαού της Μαγνησίας. Ιδιαίτερη, όμως, συγκίνηση και χαρά αισθάνθηκαν οι Μικρασιάτες, απόγονοι δεύτερης και τρίτης γενιάς των προσφύγων, καθότι, διαχρονικά, από τους χρόνους της δουλείας του μικρασιάτικου ελληνισμού της Μικράς Ασίας στους Οθωμανούς, ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως ήταν η Πνευματική τους Κεφαλή, ο Εθνάρχης του Γένους των Ρωμιών, ο Ηγέτης τους, που μεριμνούσε για την πνευματική τους πρόοδο (εκκλησιαστική-εκπαιδευτική) και την υλική τους προστασία. Τούτο, άλλωστε, επεσήμανε και ο Μητροπολίτης μας κ. Ιγνάτιος, απευθυνόμενος στον Παναγιώτατο Πατριάρχη στην Ευαγγελίστρια, ότι «…μαζί με τις ψυχές των μακαριστών προσφύγων, χαίρουν σήμερα με την παρουσία Σας και οι απόγονοί τους, δεύτερης και τρίτης γενιάς και όλη η Νέα Ιωνία, διότι η σύνδεσή τους με τη Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως είναι υπαρξιακή, εγγεγραμμένη στο γενετικό υλικό τους».
Ένα πρώτο και ισχυρό αποτύπωμα της παρουσίας του Πατριάρχη στην Ευαγγελίστρια της Νέας Ιωνίας, παραμένει ο λόγος Του, που αναφέρεται στη Ρωμιοσύνη και στον Οικουμενισμό του Πατριαρχείου στην Ορθοδοξία (σ.σ. το πρώτο μέρος της δημοσιεύεται στο φυλλάδιο της Ενορίας Ευαγγελίστριας «Επι-κοινωνία» – Ιούλιος 2023).
Στον ιερό ναό της Ευαγγελίστριας, που απεκλήθη προσφυώς, ως «Κιβωτός του Μικρασιάτικου Ελληνισμού» από τον Πατριάρχη, η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος (Μητροπολίτης κ. Ιγνάτιος) και η Ενορία του καθεδρικού ναού της Ευαγγελίστριας (Προϊστάμενος Αρχιμανδρίτης π. Αμφιλόχιος), φρόντισαν να εγχαράξουν στον χώρο της το αποτύπωμα της ιστορικής επίσκεψης του σεπτού Πατριάρχη σε δύο σημεία ως εξής: Πρώτο. Στον εξωτερικό δυτικό νάρθηκα του ναού φιλοτεχνήθηκε από τον αγιογράφο Ιωάννη Μαστορόπουλο καλλιτεχνικό ψηφιδωτό με ιδιαίτερη σημασία, διαστάσεων 1,80 μ. Χ 0,90 μ. που παριστάνει τρεις σύγχρονους ανθρώπους (κατοίκους Νέας Ιωνίας, σε σχέδιο του Γιάννη Κονταξή) να προσφέρουν προς τη Θεοτόκο, που ίσταται όρθια, ευλογούσα, τον μεγάλο ιερό ναού της Ευαγγελίστριας, που ανήγειραν οι ίδιοι πρόσφυγες με το «οβολάκι» τους. Στη βάση του ψηφιδωτού είναι εγγεγραμμένη με κεφαλαία γράμματα σε αρχαιοπρεπή ελληνική εκκλησιαστική γλώσσα, η ιστορική επίσκεψη του Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου ως εξής: «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΠΟΛΕΩΣ Ο ΑΡΧΙΘΥΤΗΣ (αρχιερέας) ΟΙΚΟΥΜΕΝΗΣ ΚΛΕΙΣΜΑ (ένδοξος) ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ, ΑΠΕΚΑΛΥΨΕΝ ΜΟΡΦΗΝ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΔΕΟΜΕΝΗΣ ΥΠΕΡ ΓΕΝΟΥΣ ΚΛΕΙΝΟΥ (ξακουστού) ΤΗΣ ΙΩΝΙΑΣ ΕΝΘΑ ΕΤΗ ΕΚΑΤΟΝ ΒΙΟΥΝΤΟΣ ΣΩΦΡΟΝΩΣ. ΕΤΕΙ ΔΙΣΧΙΛΙΟΣΤΩ ΑΠΟ ΚΥΡΙΟΥ ΤΡΙΤΩ ΤΕ ΚΑΙ ΕΙΚΟΣΤΩ (2023), ΕΝ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΕΙ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΤΩΝ ΠΡΟΦΗΤΩΝ ΣΕΠΤΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ (24 Ιουνίου).


Δεύτερο σημείο αποτυπώματος: Στο αριστερό παρκάκι της κεντρικής εισόδου στον ναό, δεδομένης της συμμετοχής της Ενορίας Ευαγγελίστριας, στο πιλοτικό πρόγραμμα της «Πράσινης Ενορίας», φυτεύθηκε από τον Πατριάρχη ένα δενδράκι μικρής ελιάς και σε μαρμάρινη πλάκα γράφτηκε το αναμνηστικό ως εξής: «ΦΥΤΕΥΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ Α.Θ.Π. ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ κ. κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ ΩΣ ΑΝΑΜΝΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΟΡΙΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ 24 ΙΟΥΝΙΟΥ 2023».
Μετά την Ευαγγελίστρια ο Πατριάρχης μετέβη στο νέο κτήριο της Πολιτιστικής Εστίας Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «Ίωνες» και αφού τέλεσε τον αγιασμό των εγκαινίων, απεκάλυψε σχετική μαρμάρινη πλάκα για το ιστορικό γεγονός, στην οποία αναγράφονται τα εξής: «ΔΙΑ ΣΕΠΤΩΝ ΧΕΙΡΩΝ ΤΗΣ ΑΥΤΟΥ ΘΕΙΟΤΑΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΟΤΗΤΟΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ ΝΕΑΣ ΡΩΜΗΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ Α’ ΕΓΕΝΕΤΟ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ ΚΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ «ΙΩΝΕΣ» ΤΗΝ 24ΗΝ ΜΗΝΟΣ ΙΟΥΝΙΟΥ ΣΩΤΗΡΙΟΥ ΕΤΟΥΣ 2013».
Και μην ξεχνάμε. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, πριν 21 χρόνια, στις 22 Ιουλίου 2002, ήλθε στον Βόλο και στη Νέα Ιωνία και ευλόγησε τη θεμελίωση του Πανθεσσαλικού Σταδίου, όπου και τότε σε μαρμάρινη πλάκα χαράκτηκε το ιστορικό γεγονός ως εξής: «ΤΟ ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ ΘΕΜΕΛΙΩΘΗΚΕ ΕΥΛΟΓΗΣΑΝΤΟΣ ΤΗΣ Α.Θ.Π. ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ Α’ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟ ΣΤΙΣ 22 ΙΟΥΝΙΟΥ 2002». Τότε ο δήμαρχος Νέας Ιωνίας κ. Παύλος Μαβίδης απένειμε στον Πατριάρχη, με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την ανώτατη τιμητική διάκριση του Δήμου, τον χρυσό Ίωνα και την ανακήρυξή Του σε Επίτιμο Δημότη Νέας Ιωνίας (Βλ. βιβλ. «ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ 1947-2010», Δημήτρη Κωνσταντάρα-Σταθαρά, έκδοση «ΙΩΝΕΣ», 2020, σελ. 272-274).
Έτσι συνεχίστηκε η παράδοση, που θέλει να συνδέεται το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και ο Οικουμενικός Πατριάρχης με την προσφυγούπολη της Νέας Ιωνίας και την Ενορία του καθεδρικού ναού της Ευαγγελίστριας, όταν την πρώτη φορά στις 28 Σεπτεμβρίου 1990 ο αείμνηστος δήμαρχος Νέας Ιωνίας Ανδρέας Βαλαχής, εκ μέρους του λαού της Νέας Ιωνίας, με εμπνευσμένη προσλαλιά υποδέχτηκε στον «Φαρδύ» τον μακαριστό Πατριάρχη Δημήτριο Α’ και στη συνέχεια η ηγεσία της τοπικής Εκκλησίας (Μητροπολίτης, μακαριστός Χριστόδουλος) και ο ιερός ναός της Ευαγγελίστριας (προϊστάμενος Πρωτοπρεσβύτερος π. Θωμάς Συνοδινός), εντός του ναού επιδαψίλεψαν στον Παναγιώτατο εκδηλώσεις τιμής, σεβασμού και αγάπης στο πρόσωπό Του. Το σημαντικό αυτό γεγονός απεικονίζεται σε μοναδική ψηφιδωτή σύνθεση, μεγάλων διαστάσεων, στη βάση του καμπαναριού με σπουδαίο ιστορικό επίγραμμα (βλ. βιβλ. α) «Χρονικό της Νέας Ιωνίας 1924-1994», Δημήτρη Κωνσταντάρα-Σταθαρά, έκδοση Δήμος Νέας Ιωνίας Μαγνησίας, 1994, σελ. 388-394 και β) «Η Ευαγγελίστρα μας», Δημήτρη Κωνσταντάρα-Σταθαρά, έκδοση «Ίωνες», 2015, σελ. 51-60).
Πώς, λοιπόν, να μην αγάλλονται και χαίρουν οι απόγονοι των Μικρασιατών προσφύγων, αλλά και όλοι οι κάτοικοι της Νέας Ιωνίας για τα ευφρόσυνα αυτά γεγονότα;

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το