Τοπικά

Σύσκεψη του Συλλόγου Εστίασης- Απάντηση στα “ραβασάκια” των χιλιάδων ευρώ για τα πνευματικά δικαιώματα

Τον Δεκέμβριο εκδικάζονται στα δικαστήρια του Βόλου 110 περίπου προσφυγές της εταιρείας πνευματικών δικαιωμάτων GEA εις βάρος καταστηματαρχών του Βόλου και οι απαιτήσεις της εταιρείας αρχίζουν από 100 και αγγίζουν τα 9.000 ευρώ.  Σήμερα το απόγευμα στο Επιμελητήριο Μαγνησίας πραγματοποιήθηκε συνάντηση των καταστηματαρχών εστίασης, καφέ, ,μπαρ για να αποφασιστούν οι κινήσεις αντιμετώπισης της κατάστασης καθώς δύο ακόμα εταιρείες διεκδικούν πνευματικά δικαιώματα από τα καταστήματα.
Στη συνάντηση μετείχαν οι δικηγόροι κ.κ. Χ.Γούσιος και Σ. Κοκκίνης με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εστίασης κ. Στεφάνου να επισημαίνει πως εξετάζεται να ζητηθεί αναβολή στις υποθέσεις του Δεκεμβρίου ώστε ο Σύλλογος να μπορέσει να διαπραγματευθεί εκπτώσεις στις απαιτήσεις της GEA, από τη νέα χρονιά.
Όπως επισήμανε, οι επιχειρηματίες δεν θέλουν να οφείλουν σε κανένα και σέβονται τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών και τους Νόμους, αλλά τα ποσά που καλούνται να καταβάλλουν είναι ασύλληπτα.
Η είσπραξη συγγενικών δικαιωμάτων για τις δισκογραφικές, τους οργανοπαίκτες και τους τραγουδιστές, προβλέπεται από τη νομοθεσία. Μέχρι πριν από δύο χρόνια η GEA κοστολογούσε την αμοιβή της στα 200 ευρώ περίπου κατ’ έτος για καταστήματα έως 100 τ.μ.
Την περίοδο που η ΑΕΠΙ κατέρρεε υπό το βάρος των οικονομικών σκανδάλων, η GEA προχώρησε σε δεκαπλασιασμό σχεδόν των τιμολογίων της και σήμερα ένα κατάστημα μέχρι 100 τ.μ. καλείται να καταβάλλει 1.500 ευρώ συν ΦΠΑ το χρόνο, από 100 τ.μ. έως 200 τ.μ. 2.100 ευρώ συν ΦΠΑ το χρόνο κ.ο.κ.
Το πρόβλημα από τα πανάκριβα τιμολόγια διογκώνεται καθώς στις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων που καταθέτει η GEA κατά καταστηματαρχών ζητά τα ποσά αναδρομικά για πολλά χρόνια πίσω.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το