Τοπικά

Συντηρητής έργων τέχνης στο Ελληνοµουσείο Ρήγα Φεραίου

Συντηρητής έργων τέχνης θα αναλάβει την εργασία συλλογής και τεκμηρίωσης των στοιχείων για την περιγραφή της κατάστασης διατήρησης των φθορών και των απωλειών του ξύλινου διακόσμου και των ξύλινων δομικών µελών του κτιρίου και τη σύνταξη προτάσεων αποκατάστασης αυτών, για το Ελληνοµουσείο Ρήγα Φεραίου, του Δήμου Ζαγοράς-Μουρεσίου.

Η συνολική δαπάνη θα ανέλθει σε 6.200 ευρώ, ενώ με βάση την τεχνική έκθεση του Τμήματος Τεχνικών Υπηρεσιών, Πολεοδομίας και Περιβάλλοντος, του Δήμου Ζαγοράς-Μουρεσίου, το έργο ανατέθηκε σε συντηρητή έργων τέχνης από την Αθήνα.
Το Ελληνοµουσείο Ρήγα Φεραίου στεγαζόταν σε διώροφο κτίριο κατασκευής 1702 ή 1712. Ως Ελληνοµουσείο της Ζαγοράς άρχισε να λειτουργεί περί τα 1777 µε τη χρηματοδότηση του Ιωάννη Πρίγκου και τη μέριμνα του Πατριάρχη Καλλίνικου Γ’. Παράλληλα µε τη σχολή, εκεί λειτούργησε και η ξακουστή βιβλιοθήκη της Ζαγοράς. Το Ελληνοµουσείο Ζαγοράς αποτέλεσε έναν εκπαιδευτικό φορέα παροχή υψηλής εκπαίδευσης, στο οποίο μαθήτευσαν εκτός από τον Ρήγα και άλλες σπουδαίες προσωπικότητες, όπως οι λόγιοι Άνθιμος Γαζής και Γρηγόριος Κωνσταντάς. Ο φορέας του κτιρίου αποτελείται από φέρουσα τοιχοποιία από αργούς λίθους (κατακόρυφα φέροντα στοιχεία) και ξύλινα πατώματα από ξύλινες πατοδοκούς και σανίδωμα. Τα ανοίγματα του κτιρίου είναι παραδοσιακά ξύλινα καρφωτά, ενώ η παραδοσιακή του στέγη είναι ξύλινη αυτοφερόµενη µε επικάλυψη από σχιστόπλακες Πηλίου. Το κτίριο αποτελεί δείγμα της πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής και οικονομίας ιδιαίτερης πολιτιστικής σημασίας.

Να αναφερθεί ότι πρόσφατα ο Δήμος Ζαγοράς-Μουρεσίου είχε καταθέσει αίτημα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας για την εξασφάλιση χρηματοδότησης συνολικού ποσού 450.000 ευρώ, προκειμένου να υλοποιηθούν εργασίες αναστήλωσης του σχολείου του Ρήγα Φεραίου στη Ζαγορά, που λειτουργούσε μέχρι πρόσφατα ως Μουσείο, αλλά έχει υποστεί σημαντικές φθορές εδώ και τρία χρόνια από τις κατολισθήσεις και πλέον στηρίζεται εσωτερικά από σκαλωσιές.
Ο Δήμος Ζαγοράς-Μουρεσίου έχει συντάξει μελέτη για τα απαραίτητα έργα, η οποία μάλιστα έχει εγκριθεί και από Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, αλλά οι εργασίες δεν μπορούν να ξεκινήσουν χωρίς χρήματα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το