Τοπικά

ΠΑΜΕ: Η κυβέρνηση μετακυλύει την ευθύνη στους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές

Κάθετα αντίθετο με τις θέσεις της ΟΛΜΕ για το άνοιγμα των σχολείων δηλώνει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, υποστηρίζοντας ότι προσπαθεί με διάφορα τερτίπια, απλώς να απέχουν οι εκπαιδευτικοί από τη διαδικασία, χωρίς να διεκδικούν να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων. «Αυτή η θέση είναι επικίνδυνη», τονίζει η Επιτροπή Αγώνα Μαγνησίας, «γιατί βγάζει την κυβέρνηση από τη δύσκολη θέση, αφού της αφαιρεί την ευθύνη για τη μη λειτουργία των σχολείων, επιρρίπτοντάς την στους ίδιους τους εκπαιδευτικούς.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Η κυβέρνηση, με την πολιτική της, εμπαίζει την εκπαιδευτική κοινότητα, αφού δεν παίρνει τα αναγκαία μέτρα, για να διασφαλιστούν οι όροι υγιεινής και ασφάλειας, που οι επιστήμονες έχουν ορίσει, και ουσιαστικά μετακυλύει την ευθύνη στους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές.
Η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών έχει αναδείξει τα τεράστια συσσωρευμένα προβλήματα στις κτιριακές υποδομές, σε αναλώσιμα υλικά και τις ελλείψεις σε προσωπικό. Έχουμε διατυπώσει με σαφήνεια πολύ συγκεκριμένα αιτήματα, που απαιτούμε από την κυβέρνηση να ικανοποιήσει, ώστε να μπορούν τα σχολεία να ανοίξουν με ασφάλεια. Πρωτοστατούμε, ώστε να επιβάλουμε τους όρους για την ασφαλή επαναλειτουργία των σχολείων.

Δυστυχώς σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση κινείται η πλειοψηφία της ΟΛΜΕ (ΔΕΚΑ – ΣΥΝΕΚ). Αποφάσισε απεργιακή κινητοποίηση για την Τετάρτη 6 Μαΐου, χωρίς να προγραμματίσει καμία κινητοποίηση, ενώ καλούσε τους εκπαιδευτικούς να αξιοποιήσουν οποιασδήποτε μορφής άδεια, προκειμένου να μην παρευρεθούν στο σχολείο τις επόμενες δύο μέρες (Πέμπτη και Παρασκευή). Επιμένει στη θέση της ότι δεν υπάρχει ουσιαστικός παιδαγωγικός λόγος να ανοίξουν τα σχολεία πλην της Γ΄ Λυκείου, προσπαθεί με διάφορα τερτίπια, απλώς να απέχουν οι εκπαιδευτικοί από τη διαδικασία, χωρίς να διεκδικούν να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, να υπάρχουν καθοριστικές παρεμβάσεις για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων τόσο τώρα, όσο και από το Σεπτέμβρη.

Αυτή η θέση είναι επικίνδυνη, βγάζει την κυβέρνηση από τη δύσκολη θέση, αφού της αφαιρεί την ευθύνη για τη μη λειτουργία των σχολείων, επιρρίπτοντάς την στους ίδιους τους εκπαιδευτικούς. Εξέθεσε τον κλάδο στα διάφορα παπαγαλάκια της κυβέρνησης που ανέπτυξαν μια μεγάλη επίθεση, αποδίδοντας τη δυσκολία στο άνοιγμα των σχολείων στους συναδέλφους και όχι στην άρνηση της κυβέρνησης να πάρει τα απαραίτητα μέτρα. Έχει βάση το τσουνάμι διαμαρτυριών από συναδέλφους σε όλη την Ελλάδα απέναντι στην απαράδεκτη απόφαση της πλειοψηφίας της ΟΛΜΕ.

Η θέση της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών ήταν ξεκάθαρη στη συνεδρίαση. Καταψηφίσαμε την προκήρυξη της απεργίας στις 6/5. Καλέσαμε τους συλλόγους διδασκόντων να καταγράψουν τα προβλήματα στην υλικοτεχνική υποδομή σε κάθε σχολείο, ώστε οι ΕΛΜΕ με ευθύνη τους να συγκεντρώσουν αυτή την καταγραφή και να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις στις ΔΔΕ και στους Δήμους σε όλη την Ελλάδα και να απαιτήσουν να δοθούν λύσεις.

Το κίνημα σε αυτή τη συγκυρία πρέπει να διεκδικήσει δυναμικά ασφαλείς και σύγχρονες υποδομές, να απαιτήσει τώρα μαζικούς μόνιμους διορισμούς, μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών, να βάλει τώρα φρένο στο απαράδεκτο εργασιακό καθεστώς των καθαριστριών, διεκδικώντας μόνιμο επαρκές προσωπικό που θα καλύπτει όλη τη διάρκεια της βάρδιας, να απαιτήσει τα απαραίτητα κονδύλια από το κράτος για αγορά αναλώσιμων,
Μπροστά μας έχουμε δύο πολύ σοβαρές μάχες: της ασφαλούς επαναλειτουργίας των σχολειών, αλλά και της απόσυρσης του αντιεκπαιδευτικού – αντιδραστικού πολυνομοσχεδίου που με απαράδεκτο τρόπο έφερε η κυβέρνηση αυτή την περίοδο.

Αυτός ο αγώνας απαιτεί οργάνωση, πλατιά συμμετοχή, αξιοποίηση όλων των μορφών πάλης. Το επόμενο χρονικό διάστημα η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών θα είναι στην πρώτη γραμμή, με όλα τα μέσα (κοινές συσκέψεις, συναντήσεις, συνεντεύξεις τύπου, επιστολές) για να ενημερώσει τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές και να οργανώσει κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας σε Δήμους και Δ/νσεις Εκπαίδευσης.
Σ’ αυτόν τον αγώνα στηρίζουμε τους εργαζόμενους στην καθαριότητα των σχολείων, στον αγώνα τους για την μονιμοποίηση τους. Συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις στις 13 Μάη σε όλη την Ελλάδα! Προετοιμάζουμε απεργιακή απάντηση απέναντι στα σχέδια της κυβέρνησης!
ΜΠΑΙΝΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ! ΔΙΝΟΥΜΕ ΤΗ ΜΑΧΗ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΗ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ!

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το