Τοπικά

Συνεργασία Πανεπιστημίου με τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών

Συμφωνία συνεργασίας με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) υπέγραψε χθες το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας διευρύνοντας τους ορίζοντες των φοιτητών και των ερευνητών για ένταξη στην αγορά εργασίας.
Η συμφωνία στοχεύει στην υλοποίηση ενός σημαντικού φάσματος κοινών πρωτοβουλιών για τη διευκόλυνση της συνεργασίας ανάμεσα στην επιχειρηματική και ακαδημαϊκή κοινότητα, την ενίσχυση της εφαρμοσμένης έρευνας και της καινοτομίας, τη διασύνδεση των αποφοίτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με την αγορά εργασίας και την υποστήριξη της πράσινης μετάβασης και του ψηφιακού μετασχηματισμού στην ευρύτερη Περιφέρεια.
Η συμφωνία εμπεδώνει την κοινή βούληση για πιο ουσιαστική διασύνδεση και συνεργασία πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων και επιχειρήσεων – όπως, άλλωστε, συνέβη και με την πρόσφατη συμφωνία συνεργασίας του οργανισμού με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το ΕΜΠ, το Ερευνητικό Κέντρο Δημόκριτος, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, τα βιομηχανικά διδακτορικά στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, την προσφορά ευκαιριών πρακτικής άσκησης σε μέλη του Συνδέσμου, αλλά και την ακαδημία AIMinds σε συνεργασία με την SAS σε ΑΕΙ της χώρας.

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία συνεργασίας
Η συμφωνία συνεργασίας περιλαμβάνει τα εξής πεδία:
– Περισσότερη Καινοτομία, μέσα από τον σχεδιασμό και υλοποίηση προγραμμάτων καινοτομίας, και την ουσιαστική ενίσχυση των δομών καινοτομίας του Πανεπιστημίου, ώστε να αναπτυχθούν περισσότερες συνεργασίες μεταξύ των εργαστηρίων, επιχειρήσεων και βιομηχανίας.
– Μεταπτυχιακά, διδακτορικά και έρευνα στη Βιομηχανία, με γνώμονα τη συνεργασία του Πανεπιστημίου και μίας ή περισσότερων επιχειρήσεων για την εκπόνηση εφαρμοσμένης, εξειδικευμένης έρευνας διαφόρων επιπέδων σε θέματα βιομηχανικού, ψηφιακού και επιχειρηματικού προσανατολισμού.
– Διασύνδεση των φοιτητών και των αποφοίτων με την αγορά εργασίας, με επίκεντρο την ενίσχυση της πρακτικής άσκησης στα προγράμματα σπουδών των Σχολών/Τμημάτων του Πανεπιστημίου και την αναβάθμισή της, ώστε οι φοιτητές να αποκτούν σύγχρονες δεξιότητες και ικανότητες, εργασιακή εμπειρία και γνώση των επαγγελματικών επιλογών τους. Περιλαμβάνονται επίσης δράσεις ενημέρωσης και διαλόγου για θέματα επαγγελματικής προοπτικής και σταδιοδρομίας (πχ ημέρες καριέρας, job fairs), επισκέψεις σε εγκαταστάσεις επιχειρήσεων, και εξοικείωση των σπουδαστών με τη λειτουργία των επιχειρήσεων μέσα από επισκέψεις σε εγκαταστάσεις, διαλέξεις, κ.ά.
– Προώθηση της Διά Βίου Μάθησης και της Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτιση, σε συνεργασία με το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) του Πανεπιστημίου για θέματα Διά Βίου Μάθησης και Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ) αποφοίτων του Πανεπιστημίου, ανέργων και εργαζομένων (επανακατάρτιση και αναβάθμιση δεξιοτήτων) σε πεδία τεχνολογικής / τεχνικής κατεύθυνσης, ψηφιακού μετασχηματισμού και πράσινης μετάβασης. Η συνεργασία αφορά στη διάγνωση και την πρόγνωση των αναγκών της αγοράς εργασίας, την ανάπτυξη κατάλληλων εκπαιδευτικών προγραμμάτων κλπ.
Μετά την υπογραφή της συμφωνίας συνεργασίας, ο πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΕΒ, κ. Ευθύμιος Ο. Βιδάλης δήλωσε: «Με την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του ΣΕΒ, ενισχύουμε περαιτέρω τους δεσμούς μεταξύ επιχειρήσεων και του Πανεπιστημίου σε μια περιφέρεια με αξιόλογο παραγωγικό και ανθρώπινο δυναμικό. Πανεπιστήμιο και επιχειρήσεις θα συνεργαστούν στενά για την ανταλλαγή γνώσης, τη στήριξη της καινοτομίας, και την ανάπτυξη σύγχρονων δεξιοτήτων, προς όφελος πρωτίστως των σπουδαστών και των νέων της τοπικής κοινωνίας. Κοινός μας στόχος είναι να υποστηρίξουμε φοιτητές, ερευνητές, ΑΕΙ και επιχειρήσεις να ανταπεξέλθουν με επιτυχία στις προκλήσεις μιας νέας εποχής -πράσινης και ψηφιακής – και να ενισχύσουμε την περιφερειακή ανάπτυξη».
Ο πρύτανης του Π.Θ, καθηγητής Ζήσης Μαμούρης, μεταξύ άλλων, επισήμανε: « Η υπογραφή της συμφωνίας συνεργασίας επισφραγίζει με απτό τρόπο την συναντίληψη των δύο πλευρών για την ανάγκη σύνδεσης ενός ακαδημαϊκού ιδρύματος, του Π.Θ. με τον Σ.Ε.Β., φορέα οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. Είθε να αποτελέσει έρεισμα για την ανάδειξη των πνευματικών ικανοτήτων, της αριστείας, της καινοτομίας, επ’ ωφελεία της νέας γενιάς και του τόπου».
Η αντιπρύτανης Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης αν. καθηγήτρια κ. Ιωάννα Λαλιώτου εστίασε στην αξία των βιομηχανικών διδακτορικών τα οποία έχουν εγκριθεί από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σημειώνοντας πως στόχος της πρυτανικής αρχής είναι και η υλοποίηση βιομηχανικών επιχειρηματικών μεταπτυχιακών για τα οποία θα πρέπει να δημιουργηθεί και το θεσμικό πλαίσιο.
Παρόντες στην υπογραφή ήταν, από τον ΣΕΒ, οι κκ. Δρ, Γιώργος Ξηρογιάννης, αναπλ. γενικός διευθυντής, Γιάννος Μητσός, συντονιστής της πρωτοβουλίας διασύνδεσης ΣΕΒ – πανεπιστημίων και Δρ. Μαρία Μποζούδη, Senior Advisor.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το