Πολιτισμός

Συνεχίζεται το πρόγραμμα περιπατητικών διαδρομών σε σημαντικούς σταθμούς φυσικού κάλλους του Πηλίου

Εξαιρετικής υποδοχής έτυχε από το κοινό η δράση της νεοσύστατης «Επιτροπής Λειτουργίας» του «Μεγάλου Μονοπατιού του Πηλίου», που είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα για τη γνωριμία και υποστήριξη των κατοίκων και των επιχειρηματιών της περιοχής. Ήδη υλοποιήθηκαν δύο διαδρομές με πολύ μεγάλη συμμετοχή και έχει προγραμματιστεί η τρίτη για την Κυριακή 20 Νοεμβρίου.
Το πρόγραμμα καταρτίζεται και υλοποιείται από τον εμπνευστή του Νίκο Μαγγίτση και περιλαμβάνει διελεύσεις σε διάφορες περιοχές από τις οποίες διέρχεται «το Μεγάλο Μονοπάτι του Πηλίου», αλλά και περιπατητικές διαδρομές, με έμφαση στο πολιτιστικό ενδιαφέρον για τα φυσικά, θρησκευτικά και άλλα μνημεία.
«Το Μεγάλο Μονοπάτι του Πηλίου» (Long Pelion Trail), μια ιδέα του Νίκου Μαγγίτση, ήταν ένα καινούργιο μεγαλεπήβολο σχέδιο, που έγινε πλέον πραγματικότητα από τον φορέα πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος & Αλμυρού «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», με την αποκλειστική χορηγία του Ομίλου Ηρακλής.
Την Κυριακή 9 Οκτωβρίου, με την καθοδήγηση του Νίκου Μαγγίτση, ξεκίνησαν μικρές πεζοπορικές πορείες τμημάτων του ΜΜΠ, και η πρώτη διαδρομή που περπάτησαν οι σαράντα πέντε γυναίκες και άντρες που συμμετείχαν ήταν από τον Άγιο Ονούφριο στις Σταγιάτες, από εκεί στην Πορταριά, στη συνέχεια Μακρινίτσα, για να καταλήξουν και πάλι στον Άγιο Ονούφριο μετά από μια πολύ ευχάριστη και ενημερωτική τρίωρη πεζοπορία, στα καλντερίμια, στα κοντινά χωριά της πόλης με την πλούσια πολιτιστική του κληρονομιά.
Η επόμενη δράση έγινε την Κυριακή 23 Οκτωβρίου στη διαδρομή Χάνια, Γολγοθάς και επιστροφή, διάρκειας 2,5 ωρών, με αυξημένη ακόμη συμμετοχή, που ξεπέρασε τα 50 άτομα.
Η τρίτη διέλευση θα είναι στο Νότιο Πήλιο και συγκεκριμένα την Κυριακή 20 Νοεμβρίου και θα ξεκινήσει από την Αργαλαστή, στις 11.00 ακριβώς, με κατεύθυνση το Λεφόκαστρο, στη συνέχεια παραθαλάσσια μέχρι τον Κάλαμο και επιστροφή στην Αργαλαστή. Η όλη διαδρομή, που είναι δυσκολίας 2/5 θα διαρκέσει περίπου δυόμισι ώρες.
Η συμμετοχή είναι δωρεάν.

Δηλώσεις συμμετοχής στον Νίκο Μαγγίτση στο τηλέφωνο 6977456445
Με τη νέα πορεία γνωριμίας με «το Μεγάλο Μονοπάτι του Πηλίου», η «Επιτροπή λειτουργίας» απευθύνει και πάλι ανοικτή πρόσκληση στους πολίτες να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, ώστε μέσω της ενημέρωσης και της περιήγησης να γνωρίσουν τη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά της πιο κοντινής στην πόλη μας διαδρομής.
Επιδίωξη των οργανωτών με το πρόγραμμα είναι, συνδυάζοντας τη μάθηση με την αναψυχή, να συμβάλλει στην ανάδειξη της τοπικής ιστορίας, στην αισθητική, αλλά και στην ευρύτερη παιδεία και προαγωγή μιας νέας σχέσης των πολιτών με την φύση και τα μνημεία της περιοχής.
Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στον συνδυασμό της άθλησης σε φυσικό περιβάλλον με παράλληλη γνωριμία με πολιτιστικές διαδρομές, γιατί συνδέονται με τις επιλογές και την απαιτούμενη ευρεία συναίνεση για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, που λαμβάνει υπόψη την ιστορική φυσιογνωμία και διαχρονική ταυτότητα της περιοχής. Συνδέονται, επίσης, με την προσδοκία του όλου εγχειρήματος, προκειμένου να συμβάλλει στη διαμόρφωση συνειδητών πολιτών που σέβονται, αγαπούν και μεριμνούν για την άθληση, την προστασία του περιβάλλοντος, τη γνωριμία με το πολιτιστικό απόθεμα, συμμετέχουν και συνδιαμορφώνουν το σήμερα και την προβολή της περιοχής μας.
Οι συμμετέχοντες, και στη συνέχεια όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν ενημέρωση για το πρόγραμμα με τα επόμενα σημεία του «Μεγάλου Μονοπατιού του Πηλίου» που θα επιλεγούν για πεζοπορία.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το