Πολιτισμός

Σύνδεση ψυχής και σώματος – Παρουσιάστηκε το βιβλίο της Κατερίνας Μαγγανά

Πολύ μικρή αποδείχτηκε η αίθουσα στο Στέκι Πολιτισμού του ΚΕΘΕΑ Πιλότος Μεταμορφώσεις, η οποία γέμισε από κόσμο, για να παρακολουθήσει την παρουσίαση του βιβλίου της κ. Κατερίνας Μαγγανά με τίτλο «Όταν η ψυχή διαταράσσει το σώμα».

Την παρουσίαση του βιβλίου διοργάνωσαν το Στέκι Πολιτισμού του ΚΕΘΕΑ Πιλότος Μεταμορφώσεις σε συνεργασία με την Ένωση Συλλόγων Γονέων μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Βόλου, τις εκδόσεις Αρμός και το βιβλιοπωλείο Πέννα, με την υποστήριξη της Τοπικής Μονάδας Υγείας (ΤΟΜΥ) Ιωλκού Βόλου.
Η κ. Κατερίνα Μαγγανά, ψυχολόγος, ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεύτρια, ανέφερε ότι το βιβλίο προέκυψε μετά από μία σειρά διαλέξεων στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης πριν από περίπου 3 χρόνια, στο πλαίσιο παράπλευρων εκδηλώσεων της έκθεσης «Ίασης και Επέκεινα».

«Πρόκειται για μια ιστορική καταρχάς αναδρομή για την αναζήτηση του τι είναι ψυχή και πώς συνδέεται με το σώμα από τους ανιμιστικούς χρόνους έως τις μέρες μας με τις επιδράσεις της σύγχρονης φυσικής, της νευροβιολογίας κ.λπ. Πώς αυτά συνομιλούν μεταξύ τους στην αναζήτηση του ανθρώπου για το τι είναι το ψυχικό, αλλά αναφέρεται και σε μια σειρά κλινικών υποθέσεων και παραδειγμάτων, που αναδεικνύουν την ψυχοσωματική διερεύνηση στον σύγχρονο κόσμο, από την Ψυχοσωματική Σχολή του Σικάγο και των Παρισίων μέχρι τις μέρες μας, ενώ γίνεται ιδιαίτερη μνεία, με μια ολόκληρη ενότητα, για το άγχος».

Όσον αφορά στο τι μας λέει το σώμα μας που δεν μπορεί να εκφράσει η ψυχή μας με λόγια, η συγγραφέας απάντησε πως μας λέει πάρα πολλά. «Μας λέει ότι δεν μπορεί να πενθήσει κάτι, έχει ένα πένθος που το έχει αποκλείσει, γιατί του είναι πολύ βαρύ, δεν μπορεί να εκφράσει τον θυμό του, την οργή του, την ενοχή του, ακόμα και την αγάπη του» συμπλήρωσε.
Τα αποτελέσματα από όλο αυτό ποικίλλουν, ανάλογα την περίπτωση. «Ο καθένας μας είναι μοναδικός, οπότε με μοναδικό τρόπο θα εκφραστεί. Από τον απλό πονοκέφαλο μέχρι τις νεοπλασίες, τον διαβήτη, τα αυτοάνοσα, εξαρτάται από τον άνθρωπο και την ιστορία του» επισήμανε.
Η κ. Κατερίνα Μαγγανά ανέφερε τέλος πως «συνήθως αυτά που κάνουμε στο σώμα μας είναι χαμένες εσωτερικές εικόνες, που δεν τις έχουμε δει με τα μάτια της ψυχής μας, με τη φαντασία μας, με τη δημιουργικότητά μας, δεν τις έχουμε αναπαραστήσει όπως λέμε εμείς στη γλώσσα μας».
Για το βιβλίο μίλησε η κ. Κλαίρη Κουτρουλή, ψυχολόγος, υπεύθυνη της Μονάδας Έγκαιρης Παρέμβασης του ΚΕΘΕΑ Πιλότος, ενώ η Μάρω Αισώπου αφηγήθηκε ένα συμβολικό παραμύθι.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το