Τοπικά

Συγκρατημένη αισιοδοξία στους ελαιοπαραγωγούς του Πηλίου για αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ

Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στις τάξεις των ελαιοπαραγωγών του Πηλίου σχετικά με την καταβολή αποζημιώσεων για τη φετινή καταστροφή της παραγωγής από τον δάκο. Το παραπάνω προκύπτει μετά τη χθεσινή συνάντηση που είχε στην Αθήνα με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βασ. Κόκκαλη ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου- Β. Σποράδων Γ. Διανελλάκης, καθώς έχει γίνει κρούση στον ΕΛΓΑ και αναμένεται απάντηση σχετικά με τη δυνατότητα εξασφάλισης πίστωσης.
Η συνάντηση σύμφωνα με τον κ. Διανελλάκη έγινε σε καλό κλίμα και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης διευκρίνισε πως σε πρώτη φάση οι ενέργειες για την καταβολή αποζημιώσεων στους ελαιοπαραγωγούς του Πηλίου έχουν στραφεί στον ΕΛΓΑ, προκειμένου να βρεθεί το σχετικό κονδύλι.
«Με τον κ. Κόκκαλη συναντηθήκαμε για δεύτερη φορά μέσα σε μια εβδομάδα και αυτό δείχνει τη διάθεσή του για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα. Ο υφυπουργός βρίσκει δίκαιο το αίτημα για την καταβολή αποζημιώσεων στους ελαιοπαραγωγούς του Πηλίου, καθώς μιλάμε για ολοκληρωτική καταστροφή εν αντιθέσει με άλλες περιοχές που υπήρξε απλά υποβάθμιση του προϊόντος» τόνισε ο κ. Διανελλάκης.
Σχετικά με την προοπτική να εξασφαλιστεί αποζημίωση μέσω του ΕΛΓΑ, η ενημέρωση που είχε ο κ. Διανελλάκης ήταν πως θα πρέπει να ολοκληρωθεί το 2018 ώστε να γίνουν γνωστά τα διαθέσιμα που θα έχει στα ταμεία του ο Οργανισμός προκειμένου να ικανοποιηθεί το αίτημα των ελαιοπαραγωγών του Πηλίου.
Παράλληλα, στη χθεσινή συνάντηση τέθηκε εκ νέου το αίτημα για την άμεση καταβολή οικονομικών ενισχύσεων με ένταξη σε πρόγραμμα για παραδοσιακούς ελαιώνες, όπως έχει γίνει με την περιοχή της Άμφισσας.
«Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα καταφέρουμε να πετύχουμε τον στόχο ένταξης στο συγκεκριμένο πρόγραμμα μετά την κατάθεση του σχετικού φακέλου, ο οποίος θα είναι πλήρης και αιτιολογημένος» επισήμανε ο κ. Διανελλάκης.
Επίσης, συζητήθηκε εκ νέου το θέμα της κατοχύρωσης της ελιάς Πηλίου ως ονομασία προέλευσης μέσω ειδικού προγράμματος, προκειμένου οι παραγωγοί να λαμβάνουν επιχορηγήσεις, με τον πρόεδρος του Α.Σ. Πηλίου-Β. Σποράδων να αναφέρει πως «θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να μάθουμε τι θα γίνει με τα συγκεκριμένα αιτήματα».
Τέλος, στη συνάντηση συζητήθηκε και το θέμα των «κόκκινων» δανείων των Συνεταιρισμών με τον κ. Κόκκαλη να ενημερώνει πως θα καταβληθούν προσπάθειες να γίνουν παρεμβάσεις ώστε να βρεθεί λύση.
«Η κουβέντα για το συγκεκριμένο ζήτημα είναι σε αρχικό στάδιο και ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα αυτή τη στιγμή αν θα γίνει και πόσο θα είναι το «κούρεμα» στα χρέη των Συνεταιρισμών» τόνισε ο κ. Διανελλάκης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το