Τοπικά

Πάνω από 105.000 άνδρες στην ένοπλη εθνική αντίσταση – Επετειακή εκδήλωση χθες στον Βόλο 

Τουλάχιστον 105.000 Έλληνες συμμετείχαν στην ένοπλη εθνική αντίσταση στο πλαίσιο του αντιφασιστικού αγώνα στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αποτελώντας μία από τις μεγαλύτερες αντιστασιακές οργανώσεις στην Ευρώπη, τονίστηκε στη χθεσινή επετειακή εκδήλωση που διοργάνωσε στο αμφιθέατρο «Κορδάτος» ο Σύλλογος Ιστορίας και Μνήμης Εθνικής Αντίστασης (ΣΙΜΕΑ).
Κεντρική ομιλήτρια στην εκδήλωση με θέμα «η ελληνική εθνική αντίσταση στο πλαίσιο του αντιφασιστικού αγώνα στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» ήταν η διδάκτορας Ιστορίας κ. Βασιλική Λάζου η οποία παρουσίασε ενδιαφέροντα αριθμητικά και ποιοτικά στοιχεία για την εθνική αντίσταση.

Ειδικότερα η κ. Λάζου ανάφερε πως «το ΕΑΜ με το στρατιωτικό της σκέλος τον ΕΛΑΣ ήταν η μεγαλύτερη ένοπλη αντιστασιακή οργάνωση. Η δύναμή του στις παραμονές της απελευθέρωσης από τους Γερμανούς ανερχόταν στους 70.000 άνδρες συν τους 30.000 το εφεδρικό δυναμικό. Επίσης 5.000 ήταν οι άνδρες του ΕΔΕΣ και 600-700 οι άνδρες του ΕΚΑ. Πρόκειται για μια σημαντική αντάρτικη δύναμη που τουλάχιστον όσον αφορά στον ΕΛΑΣ ήταν οργανωμένη σε μεραρχίες και συντάγματα. Στον Βόλο είχε έδρα το 54ο σύνταγμα του ΕΛΑΣ. Το ΕΑΜ έδρασε οργανωμένα και συντόνισε τη δράση του με το γενικό στρατηγείο Μέσης Ανατολής. Επίσης συμμετείχε σε διάφορες συμμαχικές επιχειρήσεις. Το ΕΑΜ απελευθέρωσε αρκετές περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα, όπου εγκαταστάθηκαν θεσμοί λαϊκής αυτοδιοίκησης και δικαιοσύνης. Οι ναζιστικές δυνάμεις για να αντιμετωπίσουν την εθνική αντίσταση, εξαπέλυαν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις και διέπρατταν φοβερά αντίποινα κατά του άμαχου πληθυσμού. Η εθνική αντίσταση προσπάθησε να προστατεύσει τον πληθυσμό από τα αντίποινα λαμβάνοντας συγκεκριμένα αντίμετρα και εκτελώντας επιχειρήσεις μόνο, όταν αυτό κρινόταν στρατιωτικά απαραίτητο και σε συντονισμό τη γενικότερη δράση των Συμμάχων».

Η κ. Λάζου συμπλήρωσε πως «η Ελλάδα, η Γιουγκοσλαβία και η Σοβιετική Ένωση διέθεταν τα μεγαλύτερα αντάρτικα. Γενικότερα ο ελληνικός λαός συμμετείχε στην εθνική αντίσταση, ενδεικτικά στις τάξεις του ΕΑΜ υπολογίζεται πως συμμετείχαν 1.500.000 Έλληνες συν όσοι ήταν στην εθνική αλληλεγγύη, την ΕΠΟΝ και άλλες οργανώσεις.
«Είναι επίσης σημαντικό να ειπωθεί πως για την κατοχή της Ελλάδας απαιτήθηκαν οκτώ γερμανικές μεραρχίες, όταν αντίστοιχα για την κατοχή της Νότιας Γαλλίας αρκούσαν 8.500 στρατιώτες» είπε η κ. Λάζου και συμπλήρωσε πως η εθνική αντίσταση επέτρεψε την πολιτική επιστράτευση, αφού από τα 7.000.000 άτομα που εργάστηκαν στη Γερμανία και στα ναζιστικά εργοστάσια μόνο 12.500 προέρχονταν από την Ελλάδα. Τέλος κράτησε υψηλά το φρόνημα του ελληνικού λαού στη διάρκεια της κατοχής.
Η κ. Λάζου έχει εργαστεί ως ερευνήτρια στο τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με αντικείμενο την ανάπτυξη καινοτόμων διαδραστικών περιβαλλόντων για τη διάχυση της επιστημονικής γνώσης για το Μουσείο της Πόλης του Βόλου.
Ο πρόεδρος του ΣΙΜΕΑ κ. Ιωάννης Πασιάς ανέφερε μεταξύ άλλων πως ο σύλλογος συνεχίζει τις εκδηλώσεις του για τα θέματα ιστορίας σε συνεργασία και με το Πανεπιστήμιο και άλλους φορείς.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση εκφώνησε η αντιπρύτανης κ. Ιωάννα Λαλιώτου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το