Ελλάδα

Στους καθηγητές με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως δεκαέξι Ελληνες

Στη λίστα των 3160 ερευνητών με τη μεγαλύτερη επιρροή στην επιστημονική κοινότητα παγκοσμίως φιγουράρουν δεκαέξι καθηγητές Ελληνικών Πανεπιστημίων.
Ειδικότερα, πρόκειται για οκτώ καθηγητές από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, έξι από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ένας από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και ένας από το Εθνικό Κέντρο Ερευνών «Δημόκριτο».
Ας σημειωθεί, πως ο πίνακας κατάταξης Highly Cited Researchers για το 2018 της Webometrics συντάσσεται με βάση τις πληροφορίες των δημόσιων προφίλ Καθηγητών και Ερευνητών Πανεπιστημίων στο Google Scholar. Καταγράφει καθηγητές και Ερευνητές Πανεπιστημίων οι οποίοι με το συγγραφικό και ερευνητικό έργο τους έχουν ασκήσει σημαντική επιρροή στην επιστήμη διαχρονικά.

Η επικαιροποιημένη κατάταξη, όπως δημοσιεύθηκε, περιλαμβάνει ερευνητές οι οποίοι έχουν τουλάχιστον 100 ερευνητικές εργασίες που έχουν παρατεθεί ως έγκυρη αναφορά από το λιγότερο 100 ερευνητές στις δικές τους εργασίες.
Αποτελεί ιδιαίτερη διάκριση για το ερευνητικό έργου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και ειδικότερα για το ερευνητικό δυναμικό της Σχολής Θετικών Επιστημών και της Ιατρικής Σχολής του Ιδρύματος, η συμμετοχή των οκτώ μελών ΔΕΠ και ερευνητών.

Πιο συγκεκριμένα, οι οκτώ καθηγητές και ερευνητές του ΕΚΠΑ με την σημαντική ερευνητική επίδραση παγκοσμίως είναι από την Ιατρική του Σχολή ο καθηγητής Γεώργιος Χρούσος με h-index 182 και 137.377 ετεροαναφορές, ο καθηγητής και Πρύτανης του Ιδρύματος Μελέτιος Αθανάσιος Δημόπουλος με h-index 120 και 64.696 ετεροαναφορές, ο καθηγητής Χαράλαμπος Μουτσόπουλος με h-index 107 και 46.819 ετεροαναφορές, ο καθηγητής Μαρίνος Δαλάκας με h-index 106 και 41.693 ετεροαναφορές, ο καθηγητής Χριστόδουλος Στεφανάδης με h-index 105 και 60.846 ετεροαναφορές και από το Τμήμα Φυσικής ο καθηγητής Παρασκευάς Σφήκας με h-index 172 και 136.823 ετεροαναφορές, η καθηγήτρια Χριστίνα Κουρκουμέλη h-index 164 και 129.757 ετεροαναφορές και ο αν. καθηγητής Ευστάθιος Στυλιάρης με h-index 101 και 46.605 ετεροαναφορές.

Η κατάταξη περιλαμβάνει τα h-index και citations μέχρι και τον Οκτώβριο του 2018.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι καθηγητές και ερευνητές του εν λόγω πίνακα είτε είναι εν ζωή είτε όχι κατατάσσονται με φθίνοντα βαθμό με αναφορά του Πανεπιστημίου στον οποίο ανήκουν.
Το πρώτο κριτήριο κατάταξης είναι το h-index, και το δεύτερο κριτήριο o συνολικός αριθμός ετερεοαναφορών.
Τέλος, στην κατάταξη του 2018, εμφανίζονται 3160 ερευνητές και καθηγητές από όλο τον κόσμο. Πρώτος είναι ο Καθηγητής του John Hopkins University. Solomon H Snyder με h-index 279 και 357.238 ετεροαναφορές.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το