Τοπικά

Εκδήλωση στην Αγριά με ομιλητή τον Λέανδρο Ρακιντζή: Στην Ελλάδα δεν εφαρμόζονται οι οκτώ στους δέκα νόμους 

Ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων ανήλθε το 2017 στους 717.000 από τους 590.000 που ήταν το 2014, χωρίς όμως να υπάρχει αντίστοιχη αύξηση της απόδοσης των υπηρεσιών τόνισε χθες μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο επί δώδεκα χρόνια γενικός επιθεωρητής δημόσιας διοίκησης κ. Λέανδρος Ρακιντζής ο οποίος μίλησε σε εκδήλωση στο Πορφυρογένειο Αγριάς. Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν το Ίδρυμα Νικολάου και Ελένης Πορφυρογένη Αγριάς και το Γενικό Λύκειο Αγριάς. Ο κ. Ρακιντζής τόνισε πως ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων αυξήθηκε 19% μέσα στα χρόνια της κρίσης, αλλά αυτό που χρειάζεται το Δημόσιο, είναι η οργάνωση και η αξιολόγηση. Το μεγαλύτερο ζήτημα είναι η επιλογή των προϊσταμένων που πρέπει να γίνεται με αξιοκρατικά και όχι πολιτικά κριτήρια τα οποία υπερισχύουν μέσω της συνέντευξης.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως θα πρέπει να επανέλθει το κώλυμα εντοπιότητας για την μεγαλύτερη αξιοκρατία, αλλά και να υπάρχει καλύτερη κατανομή του προσωπικού. Υπάρχουν σχολεία με περισσότερους καθηγητές από τους μαθητές. Ο κ. Ρακιντζής ανέφερε πως «η διαφθορά μπορεί να περιοριστεί και όχι να εξαφανιστεί. Ακόμη και στην Κίνα που υφίσταται η θανατική ποινή, υπάρχει διαφθορά. Για να μειωθεί πρέπει να υπάρχουν η πρόληψη, η καταστολή, αλλά κυρίως η επιμόρφωση των πολιτών με την παιδεία. Έχουμε πολίτες με πτυχία, αλλά όχι με συνείδηση ενεργού πολίτη. Επίσης θα πρέπει να εφαρμόζονται οι νόμοι. Οι οκτώ στους δέκα νόμους δεν εφαρμόζονται. Τα μνημόνια ήταν η τελευταία μας ευκαιρία για να γίνουμε αποτελεσματικό κράτος. Δυστυχώς το κάναμε πολιτικό το ζήτημα, τα δαιμονοποιήσαμε και χάσαμε την ευκαιρία». Τέλος αναφέρθηκε στη μεγάλη καθυστέρηση για την απόδοση της δικαιοσύνης στους επίορκους δημόσιους υπαλλήλους.
Η πρόεδρος του Δ.Σ. του ιδρύματος κ. Κατερίνα Πορφυρογένη και ο διευθυντής του ΓΕΛ Αγριάς κ. Θωμάς Καρανίκας αναφέρθηκαν στη συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών για την συνδιοργάνωση ξεχωριστών εκδηλώσεων που αφορούν την κοινωνία.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το