Τοπικά

Στον Βόλο Χρ. Σπίρτζης και Ν. Βούτσης: “Προγραμματικά πιο έτοιμος ο ΣΥΡΙΖΑ για διακυβέρνηση”

 

«Προγραμματικά πιο έτοιμος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ για τη διακυβέρνηση της χώρας» τόνισε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, υπουργός και νυν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Βούτσης που μαζί με τον βουλευτή και πρώην υπουργό κ. Χρήστο Σπίρτζη βρέθηκαν χθες στον Βόλο, όπου σε εκδήλωση στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ Μαγνησίας παρουσίασαν τις θέσεις του κόμματος, ενώ άκουσαν τα προβλήματα της τοπικής κοινωνικής από εκπροσώπους φορέων.
Νωρίς χθες το απόγευμα τα δύο υψηλόβαθμα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, παραχώρησαν στα τοπικά ΜΜΕ συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της Νομαρχιακής του κόμματος.
Η συντονίστρια του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας κ. Βανέσσα Κατσαρδή αναφέρθηκε στην εκδήλωση που στόχο είχε να επικοινωνήσει το κόμμα με συλλογικούς επιστημονικούς φορείς της πόλης τις προτεραιότητες για τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Νίκος Βούτσης ανέφερε ότι «η χώρα βρίσκεται σε μία κατάσταση δημοκρατικής εκτροπής. Κάθε γεγονός που έρχεται στην επιφάνεια πιστοποιεί ότι έχουν υπάρξει βαρύτατα πλήγματα στο κράτος δικαίου και στο σύνταγμα της χώρας με έναν πρωθυπουργό που ενορχήστρωσε αυτά τα πρωτοφανή πλήγματα μέσω της παρακολούθησης σε πολιτικούς, δημοσιογράφους, επιχειρηματίες κ.ά. Η διεθνής εικόνα της χώρας έχει πληγεί ανεπανόρθωτα. Παράλληλα με αυτή την κατάσταση τα κύματα ακρίβειας έχουν τσακίσει τον κόσμο, τις επιχειρήσεις, τους νέους. Μια κατάσταση αφόρητη. Αυτά τα δύο πολύ μεγάλα γεγονότα συμπληρώνονται με παρεμβάσεις τις οποίες θα πρέπει και έχουμε υποχρέωση να τις ανατρέψουμε για να μην γίνουν μη αναστρέψιμες. Για το ΕΣΥ η κυβέρνηση καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας ετοίμαζε ένα χτύπημα υπέρ του ΣΔΙΤ και να λειτουργεί καλύτερα ο ιδιωτικός τομέας. γι’ αυτό, όταν λέμε εκλογές χθες είναι γιατί εφαρμόζονται αντικοινωνικές πολιτικές που ο κόσμος το βιώνει και δημιουργεί την ανάγκη μιας δημιουργικής αλλαγής σε προοδευτική κατεύθυνση».

Χαμένη τετραετία για τη Μαγνησία
Ο κ. Χρήστος Σπίρτζης ανέφερε πως «έχουμε έναν στόχο να συζητήσουμε σε κάθε γωνιά της χώρας το κυβερνητικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για τα προβλήματα που έχει ο ελληνικός λαός κι έχουν δημιουργηθεί από το καθεστώς Μητσοτάκη. Είτε αυτά σχετίζονται με τη νοσηρή κατάσταση, με την εκτροπή της δημοκρατίας μας, είτε είναι πολλές αντιδημοκρατικές εκφάνσεις που έχει εφαρμόσει ο κ. Μητσοτάκης για να ελέγχει πολίτες και να απαξιώνει τους θεσμούς. Είναι στις προτάσεις μας για την ενεργειακή κρίση, για το κοινωνικό κράτος, σε σχέση με το δημογραφικό πρόβλημα, σε σχέση με ζητήματα που σχετίζονται με την παραγωγική ανασυγκρότηση. Από τις θέσεις που υπηρετήσαμε κι εγώ κι ο Νίκος υπήρχαν πολλά συγκεκριμένα σχέδια και για τη Μαγνησία και τη Θεσσαλία και είχαν πάρει την έγκριση από την Ε.Ε. και την ευρωπαϊκή τράπεζα. Πέρασαν 4 χρόνια έχετε δει κάποιο υδροπλάνο; Όχι. Υπήρχε συγκεκριμένο σχέδιο για το λιμάνι του Βόλου, εμπορευματικό κέντρο και σιδηρόδρομος, αντ’ αυτού κλήθηκε η χώρα τέλη Οκτωβρίου να απολογηθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την μη ολοκλήρωση του σιδηροδρομικού έργου Αθήνας – Θεσσαλονίκης. Το εμπορευματικό κέντρο του Βόλου, η παράκαμψη της Ν. Ιωνίας, η ανάπτυξη της περιοχής πλέον δεν είναι ούτε στην ατζέντα των συζητήσεων. Οι συζητήσεις για ανάταξη του οδικού δικτύου και για έργα που έπρεπε να γραφτούν ως πρότυπα παραδείγματα κακής χρήσης υποδομών που έπρεπε να έχουν τελειώσει όπως η παράκαμψη του χιονοδρομικού δεν έχουν ολοκληρωθεί. Για τις υγιείς παραγωγικές δυνάμεις της Θεσσαλίας, για τη Μαγνησία, από τα πλεονεκτήματα που έχει, είναι μια χαμένη τετραετία της παραγωγικής δυναμικής της Μαγνησίας. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προωθεί συγκεκριμένα συμφέροντα όπως το φυσικό αέριο, κι όχι τις ανάγκες του ελληνικού λαού και των υγιών παραγωγικών δυνάμεων».
Ο κ. Σπίρτζης ρωτήθηκε για τον περιφερειακό δρόμο λέγοντας μεταξύ άλλων ότι το έργο δεν ανήκει στο υπουργείο Υποδομών, αλλά στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Σύγκλιση προοδευτικών δυνάμεων
Ο κ. Σπίρτζης είπε ότι «καταλαβαίνω την τακτική κάθε κόμματος να θέλει να περιχαρακώσει ενόψει εκλογών τον κόσμο που απευθύνεται. Οι συγκλίσεις δεν δημιουργούνται, επειδή υπάρχουν καλές σχέσεις και να σας θυμίσω το αντισύριζα μέτωπο που μετείχε το ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ και μεγάλα ΜΜΕ. Σήμερα είναι μια άλλη εποχή, που οι συγκλίσεις διαμορφώνονται και η προοδευτική παράταξη έχει δώσει μεγάλους αγώνες. Οι συγκλίσεις γίνονται π.χ. στην υγεία ή στην παιδεία, γίνονται για δημοκρατικό κράτος, με τον τρόπο που χειρίζεται ο Μητσοτάκης την Τοπική Αυτοδιοίκηση κι αν δείτε τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης και των υπολοίπων εκεί ναι υπάρχει σύγκλιση και θέλουμε να υπάρχει σύγκλιση. Η πιο σταθερή κυβέρνηση κι όχι το χάος Μητσοτάκη, μπορεί να γίνει μέσα από συγκυβέρνηση προοδευτικών κομμάτων για προοδευτική διακυβέρνηση. Υπάρχει το ΠΑΣΟΚ, το ΜέΡΑ25 εμείς απευθυνόμαστε σε όλο τον προοδευτικό κόσμο».
Ο Κ. Βούτσης είπε ότι «όλα τα κόμματα και οι ηγεσίες των κομμάτων κρινόμαστε στον βαθμό που θέλει ο λαός να ανοίξει ένα πλέγμα προς όφελος των πολλών. Η κυβέρνηση της ΝΔ δοκιμάστηκε σε πολύ δύσκολους καιρούς, αλλά δοκιμάστηκε κι έβαλε πολύ μεγάλο βαθμό ακραίων και δραματικών συνεπειών στην οικονομία και σε σχέση με το μείζον θέμα του πολέμου και της ειρήνης. Στο θέμα της υγείας επιχειρούν με το νέο νομοθετικό πλαίσιο να καταρρεύσει το ΕΣΥ που δοκιμάστηκε όπως και η παιδεία. Όλα τα κόμματα δοκιμαζόμαστε. Εργαζόμαστε όχι μόνο για ένα καλό αποτέλεσμα που θα γονιμοποιήσει μία προοδευτική διακυβέρνηση. Αυτός ο άτυπος διάλογος γίνεται μέσα στην κοινωνία για συγκλίσεις από τώρα. Οι νέοι άνθρωποι η κοινωνική πλειοψηφία θέλει κόπο, όραμα έμπνευση. Δύο εκατομμύρια λιγότεροι ψήφισαν από το 2004 το 2019. Για εμάς είναι και μέριμνα και μεράκι από τώρα να υπάρξουν οι συγκλίσεις σε προγραμματικό πεδίο για να ωριμάσει η εναλλακτική λύση.

Για τα 50 δις. ευρώ
Για τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ που έχει δώσει η κυβέρνηση στην υγειονομική και ενεργειακή κρίση ο κ. Σπίρτζης έκανε λόγο για πλιάτσικο που γίνεται στον ελληνικό λαό στα ενεργειακά ζητήματα, με αποτέλεσμα την επιβάρυνση των πολιτών. Μάλιστα είπε πως, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση, θα επανακρατικοποιήει τη ΔΕΗ.
Από την πλευρά του ο κ. Βούτσης υπογράμμισε πως τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ δόθηκαν σε ένα περιβάλλον πολύ διαφορετικό, όπως ήταν η άρση του συμφώνου σταθερότητας και με μηδενικά επιτόκια. Αυτά τα ποσά αν και πολλά, δεν δόθηκαν στοχευμένα υπέρ των πολλών που επλήγησαν στη φάση της πανδημίας, ούτε στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που έβαλαν λουκέτο, ούτε στα λαϊκά νοικοκυριά. Το θέμα δεν είναι αριθμητικό, αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα έδινε περισσότερα χρήματα, αλλά σε ποιες κατευθύνσεις θα διοχετεύονταν».
Επίσης ο κ. Βούτσης ερωτηθείς σχετικά επισήμανε πως «προγραμματικά είμαστε πολύ πιο έτοιμοι για τη διακυβέρνηση της χώρας, γιατί υπάρχει εμπειρία, έχουμε κάνει επεξεργασίες και μπορούμε να έχουμε πιο ριζοσπαστικό πρόγραμμα, αφού η χώρα δεν βρίσκεται στα μνημόνια. Έχουμε μεγαλύτερες δυνατότητες για να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας».
Για το θέμα των συνεργασιών ενόψει αυτοδιοικητικών εκλογών ο κ. Σπίρτζης ανέφερε πως θα υπάρξουν συνεργασίες προοδευτικών δυνάμεων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το