Τοπικά

Στον Βόλο από σήμερα οι δήμαρχοι όλης της χώρας

 

Επίκεντρο της τοπικής αυτοδιοίκησης γίνεται από σήμερα μέχρι και μεθαύριο Τετάρτη ο Βόλος που φιλοξενεί το ετήσιο τακτικό συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) παρουσία πολλών δημάρχων, αλλά και υπουργών και άλλων στελεχών της δημόσιας διοίκησης.

Οι εργασίες του συνεδρίου με θέμα «Ισχυρή Αυτοδιοίκηση, Καλύτερη Ελλάδα Σύγχρονοι, Ψηφιακοί, «Πράσινοι» Δήμοι: Στην υπηρεσία των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών»» θα πραγματοποιηθούν στο Εκθεσιακό Συνεδριακό κέντρο του Βόλου και θα αρχίσουν σήμερα στις 10.30 το πρωί.
Ήδη από χθες κατέφθασαν στην πόλη πολλοί δήμαρχοι, αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ. Στέλιος Πέτσας. Μάλιστα χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του δημαρχείου Βόλου η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ.
Για το σπουδαίο αυτό γεγονός παρεχώρησαν στα τοπικά ΜΜΕ συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, ο δήμαρχος Βόλου κ. Αχιλλέας Μπέος και ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας και Δήμαρχος Κιλελέρ κ. Θανάσης Νασιακόπουλος.
Ο κ. Αχιλλέας Μπέος ανέφερε πως «τρέφω μια ιδιαίτερη εκτίμηση προς το πρόσωπο του προέδρου της ΚΕΔΕ κ. Παπαστέργιου, γιατί είναι πολύ αξιόλογος. Θέλω να καλωσορίσω το συνέδριο της ΚΕΔΕ στην όμορφη πόλη του Βόλου και να ευχηθώ καλά αποτελέσματα. Μακάρι αυτό το συνέδριο είναι η απαρχή για μια συζήτηση ουσίας που θα φέρει καλύτερα αποτελέσματα στον τόπο μας, στην πατρίδα μας, στους Δήμους μας».
Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Νασιακόπουλος τόνισε πως «θα ήθελα να ευχαριστήσω τον δήμαρχο Βόλου κ. Αχιλλέα Μπέο για τη φιλοξενία του. Ήταν μια άριστη επιλογή του προέδρου της ΚΕΔΕ να πραγματοποιήσει το συνέδριο στην όμορφη πόλη του Βόλου. Ας ελπίσουμε ότι σε αυτό το συνέδριο θα υπάρξουν δραστικές αποφάσεις που θα αλλάξουν το ρου του πρώτου βαθμού αυτοδιοίκησης».
Στη συνέχεια ο κ. Παπαστεργίου τόνισε πως το συνέδριο διεξάγεται στον Βόλο, γιατί μας το ζήτησε ο Δήμος, αλλά και γιατί μας βοήθησε πάρα πολύ παραχωρώντας αυτό το εξαιρετικό εκθεσιακό-συνεδριακό κέντρο και το οποίο ζηλέψαμε».
Ο ίδιος πρόσθεσε πως «το συνέδριο αυτό είναι το τελευταίο πριν τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές και που διεξάγεται μέσα σε ειδικές συνθήκες λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και του ενεργειακού. Η αυτοδιοίκηση παραμένει η ατμομηχανή της δημόσιας διοίκησης. Και παρότι τα πάντα έχουν αυξηθεί ως προς το κόστος, οι Δήμοι ούτε έχουν αυξήσει τα τέλη για το νερό και τα άλλα τέλη. Αυτό, όμως δεν μπορεί να συνεχιστεί για καιρό ακόμη. Και το ζήτημα δεν είναι μόνο να δώσει το κράτος χρήματα στους Δήμους. Εμείς θα πούμε στο ελληνικό κράτος ότι η αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι ψηλά. Γι’ αυτό και επιλέξαμε ως σύνθημα του φετινού συνεδρίου «Ισχυρή Αυτοδιοίκηση, Καλύτερη Ελλάδα». Δεν μπορεί το κράτος να διοικεί από την Αθήνα, για τα πάντα, τι γίνεται στην περιφέρεια. Η κυβέρνηση πρέπει να στηρίξει τους Δήμους και θεσμικά, γιατί αρκετές φορές νιώθουμε ότι είμαστε ο τελευταίος τροχός της αμάξης».

Ενεργειακό
Για το ενεργειακό ο κ. Παπαστρεργίου ανέφερε πως «πρέπει να δημιουργηθούν οι ενεργειακές κοινότητες, αλλά και να δοθεί η δυνατότητα από τον ΔΕΔΔΗΕ να δημιουργηθούν από τους δήμους φωτοβολταϊκά πάρκα. Αν συνεχίσουμε απλώς να ζητάμε λεφτά για το ενεργειακό, αυτά κάποια στιγμή θα τελειώσουν. Εμείς ζητάμε από την κυβέρνηση μεγαλύτερη εμπιστοσύνη για να κάνουμε καλύτερα τη δουλειά μας. Και αυτή την εμπιστοσύνη δεν την έχουμε δει απόλυτα από το κράτος».
Ο ίδιος είπε πως οι δήμοι για το ενεργειακό έχουν λάβει μέχρι στιγμή 260 εκατομμύρια ευρώ και περιμένουν άλλα 60 εκατομμύρια ευρώ.
Επίσης για τη μείωση της κατανάλωσης ρεύματος κατά 10% που είναι και πρόταση της κυβέρνησης, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ανέφερε πως «δεν μπορούμε να σβήσουμε τα φώτα στους Δήμους. Υπάρχει θέμα ασφάλειας και δεν νομίζω πως αυτό εννοούσε το υπουργείο. Επίσης για τα λαμπάκια ενόψει των Χριστούγεννα δεν είναι μεγάλες οι καταναλώσεις που κάνουν».

Προσωπικό
Ο κ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε στην έλλειψη προσωπικού στους Δήμους λέγοντας πως το 2023 θα «τρέξουν» 1.214 προσλήψεις για τη Δημοτική Αστυνομία που μόνο 100 Δήμοι την έχουν, αλλά και 2.600 προσλήψεις για τους Δήμους γενικότερα. Είναι μια σημαντική «ανάσα». Βέβαια, αν σκεφθεί κανείς ότι οι τελευταίες μόνιμες προσλήψεις έγιναν το 2004, είναι μια «σταγόνα» στον ωκεανό.

ΕΣΠΑ
Ο κ. Παπαστεργίου πρόσθεσε πως «αυτή την περίοδο «τρέχουν» χρήματα στην αυτοδιοίκηση, μέσα από το ταμείο ανάκαμψης, το παλιό και νέο ΕΣΠΑ, το πράσινο ταμείο, αλλά το ζήτημα είναι να απορροφήσουμε τους πόρους, καθώς έχουμε έλλειψη σε προσωπικό».
Για το ΕΣΠΑ είπε πως «ήμασταν απλοί θεατές. Πλέον με το νέο ΕΣΠΑ οι Δήμοι συμμετέχουν ενεργά στις περιφερειακές επιτροπές αναπτυξιακού σχεδιασμοί, καταθέτουν προτάσεις και συναποφασίζουν, πότε θα προκηρυχθούν τα έργα».
Για τους εργαζόμενους στο πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι» τόνισε πως πρέπει να εξεταστούν από το υπουργείο όλα τα νόμιμα μέσα, ώστε αυτοί οι άνθρωποι να παραμείνουν στη δουλειά τους. Δεν είναι λογικό μετά από 20 χρόνια να ανατρέπονται οι ζωές τους.

Κρατικοί πόροι
Για τους κρατικούς πόρους στους Δήμους ο κ. Παπαστεργίου ανέφερε πως «ο προϋπολογισμός προβλέπει επιπλέον 120 εκατομμύρια ευρώ. Αλλά θυμίζω ότι ο αναπληρωτής υπουργός εσωτερικών μας είχε πει στο περσινό συνέδριο ότι η φετινή χρονιά θα τρέξει με 300 και εκατομμύρια ευρώ.
Για τα έσοδα από τις πληρωμές των πολιτών είπε πως «παρά τις δυσκολίες, τα έσοδα δεν έχουν μειωθεί. Οι πολίτες ματώνουν, αλλά κοιτούν να είναι συνεπείς απέναντι στους Δήμους».

Τα θέματα του συνεδρίου
Ειδικότερα τα θέματα που θα απασχολήσουν τις εργασίες του Συνεδρίου είναι: Η πρόταση της Κ.Ε.Δ.Ε. για το νέο σύστημα κατανομής των Κ.Α.Π. στους Δήμους. Διοικητική Μεταρρύθμιση – Ισχυροί Δήμοι. Ψηφιακός Μετασχηματισμός. Η Ενεργειακή Αυτονομία των Δήμων την επόμενη μέρα. Χρηματοδοτικά εργαλεία Δήμων.
Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου θα γίνουν και παράλληλες συζητήσεις με τις εξής θεματικές:
Η Συμμετοχή της Τ.Α. στην Παιδική Προστασία και στη Διασφάλιση της Ισότητας των Φύλων.
Διαχείριση Απορριμμάτων – Κυκλική Οικονομία.
Επιμόρφωση – Τεχνική Υποστήριξη Δήμων.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στο επίκεντρο της Πολιτικής Προστασίας.
Παρουσίαση Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το