Τοπικά

Στον Αγ. Λαυρέντιο 170 φοιτητές Αρχιτεκτονικής για την αποτύπωση ιστορικών κτιρίων

Συνολικά 170 φοιτητές του Τμήματος Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ με τους καθηγητές τους θα φιλοξενήσει φέτος ο Άγιος Λαυρέντιος, 27-29 Μαρτίου, που θα αποτυπώσουν κτίρια του χωριού στο πλαίσιο του εργαστηρίου «Εισαγωγή στην Αποκατάσταση Ιστορικών Κτιρίων» του 4ου εξαμήνου.
Ένα πολύ ενδιαφέρον εργαστήριο που πραγματοποιεί η ομάδα των καθηγητών με τη μορφή αυτή, για δεύτερη χρονιά. Το 2019, οι φοιτητές του αντίστοιχου εξαμήνου μετέβησαν και αποτύπωσαν παραδοσιακά κτίρια στις Πρέσπες.

Οι καθηγητές κκ. Μαρία Δούση και Μιχάλης Νομικός προσκλήθηκαν πέρυσι να δώσουν διάλεξη στη διημερίδα που διοργάνωσε το «Ανοιχτό Χωριό» για τη βιώσιμη ανάπτυξη ορεινών παραδοσιακών οικισμών, μία πρόσκληση που απόφερε πολλαπλούς καρπούς. Το Ανοιχτό Χωριό του Αγίου Λαυρεντίου δεσμεύτηκε να βοηθήσει στην ανεύρεση κτιρίων για αποτύπωση, χώρων για τη διαμονή φοιτητών και καθηγητών και σε ό,τι άλλο χρειαστεί. Ο Άγιος Λαυρέντιος είναι χωριό του Νομού Μαγνησίας. Βρίσκεται κτισμένο στις νότιες πλαγιές του Πηλίου σε υψόμετρο 600 μ. και σε απόσταση 19 χλμ. ανατολικά από τον Βόλο, ανάμεσα στα χωριά Δράκεια και Άγιος Γεώργιος. Κοντά στο χωριό ρέει ο χείμαρρος Βρύχωνας.
Το χωριό οφείλει την ονομασία του στη Μονή του Αγίου Λαυρεντίου, που κτίσθηκε από ρωμαιοκαθολικούς βενεδικτίνους μοναχούς (τους Αμαλφινούς) κατά την περίοδο των Σταυροφοριών (11ος αι.). Το μοναστήρι αργότερα εγκαταλείφθηκε για να κτισθεί εκ νέου ως ορθόδοξη μονή από τον όσιο Λαυρέντιο τον Τραπεζούντιο, μοναχό από τη Μεγίστη Λαύρα του Αγίου Όρους. Η ανακατασκευή του μοναστηριού ολοκληρώθηκε το 1378, με την οικονομική βοήθεια του βυζαντινού αυτοκράτορα Αλέξιου Γ’ Κομνηνού.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το