Σταθερό παραμένει το ενδιαφέρον των τελειόφοιτων και απόφοιτων Λυκείων της Μαγνησίας, να πραγματοποιήσουν προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές στη Μεγάλη Βρετανία, παρά το Brexit που προκαλεί ευρύτερες οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές.
Άλλωστε είναι η ποιότητα των σπουδών στα βρετανικά πανεπιστήμια, καθώς και οι πολύ καλές εργασιακές προοπτικές στη συγκεκριμένη χώρα, που ωθούν τους νέους, να φοιτήσουν σε ένα από τα εκατοντάδες αγγλικά ακαδημαϊκά ιδρύματα.
Όσον αφορά δε το κόστος, αυτό κινείται σε διαχειρίσιμα επίπεδα για τη μέση ελληνική οικογένεια, τη στιγμή που οι φοιτητές μπορούν να βρίσκουν εργασία, παράλληλα με τις σπουδές τους.
Για τα νέα δεδομένα που ισχύουν για τις σπουδές στη Μεγάλη Βρετανία, μίλησε στη διαδικτυακή εκπομπή «Θεσσαλία Παντού», ο διευθυντής του Manios Instiutute of Volos κ. Βασίλης Μανιός, με πλούσια εμπειρία στη γνωστική και οργανωτική προετοιμασία των υποψηφίων, για να φοιτήσουν στα βρετανικά ΑΕΙ.
Ίδιο το καθεστώς για σπουδές
Στη Μεγάλη Βρετανία σπουδάζουν περίπου 60.000 Έλληνες φοιτητές, που έχουν επιλέξει διάφορα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα.
«Αυτοί που είναι ήδη φοιτητές στη Βρετανία, δεν επηρεάζονται καθόλου από το Brexit. Επίσης αυτοί που θα εισαχθούν σε βρετανικά ΑΕΙ τον Σεπτέμβριο του 2020, θα φοιτήσουν με το ίδιο καθεστώς, που ισχύει τα τελευταία χρόνια, όπως δηλαδή είναι η απαλλαγή των διδάκτρων, η εύρεση σπουδών στον τομέα που επιζητούν», τόνισε ο κ. Μανιός.
Για τα δίδακτρα των φοιτητών ο κ. Μανιός επισήμανε πως «ο φοιτητής εγγράφεται στο βρετανικό πανεπιστήμιο και, αφού είναι ευρωπαίος πολίτης, καταθέτει μια αίτηση στο υπουργείο, που είναι τυπική διαδικασία και στη συνέχεια το βρετανικό κράτος πληρώνει στο πανεπιστήμιο τα δίδακτρα του φοιτητή. Είναι μια κυβερνητική επιχορήγηση και όχι ένα τραπεζικό δάνειο. Όταν ολοκληρώσει τις προπτυχιακές του σπουδές ο φοιτητής, υπάρχει ένα πλαφόν στο μηνιαίο εισόδημά του, που, αν το ξεπεράσει, θα πρέπει να αποπληρώσει το κόστος των διδάκτρων. Για την Ελλάδα αυτό το πλαφόν είναι στα 2.000 ευρώ τον μήνα. Αν για παράδειγμα επιστρέψει ο Έλληνας απόφοιτος του βρετανικού ΑΕΙ στη χώρα μας και ξεκινήσει να εργάζεται, λαμβάνοντας αποδοχές μέχρι 2.000 ευρώ τον μήνα, τότε δεν θα πληρώνει τίποτα. Αν, όμως λαμβάνει 3.000 ευρώ, τότε θα πληρώνει στο βρετανικό κράτος το 9% στα 1.000 ευρώ, που είναι η διαφορά πάνω από τα 2.000 ευρώ, δηλαδή 90 ευρώ τον μήνα. Σε περίπτωση που περάσουν και 25 χρόνια, τότε η υποχρέωση του απόφοιτου διαγράφεται. Για κάθε χώρα υπάρχει διαφορετικό πλαφόν».
Μόνο το κόστος διαβίωσης
Επομένως οι φοιτητές έχουν να πληρώσουν μόνο τη διαβίωσή τους, που σύμφωνα με τον κ. Μανιό, σε ορισμένες περιοχές δεν ξεπερνούν τα 650 ευρώ τον μήνα. Άλλωστε πολλοί είναι οι φοιτητές, που εντάσσονται στη μερική απασχόληση, για να βοηθούν τις οικογένειές τους.
Για τις μεταπτυχιακές σπουδές ο κ. Μανιός επισήμανε πως «το καθεστώς είναι διαφορετικό και πιο ευνοϊκό για τους φοιτητές. Ειδικότερα, επειδή το κόστος των διδάκτρων τον χρόνο κυμαίνεται από 4.500-5.500 λίρες έως και πολύ υψηλότερα ποσά, το βρετανικό κράτος δίνει στον κάθε μεταπτυχιακό φοιτητή περίπου 11.000 λίρες, που τα διαχειρίζεται ο ίδιος, όπως θέλει. Μάλιστα και το ποσοστό χρημάτων που πρέπει να επιστρέφουν κάθε μήνα, όταν αρχίσει την εργασία και ξεπεράσουν το πλαφόν των 2.000 ευρώ για την Ελλάδα, δεν θα είναι 9%, όπως ισχύει στα προπτυχιακά, αλλά στο 6%. Επίσης με την παρέλευση των 25 χρόνων διαγράφεται το χρέος».
Πτυχίο και κατοχή αγγλικής γλώσσας
Επίσης τόνισε πως το νέο στοιχείο που προέκυψε τις τελευταίες εβδομάδες, είναι πως όσοι θέλουν να μεταβούν στη Βρετανία για εργασία ή άλλο λόγο, θα πρέπει να καλύπτουν δύο προϋποθέσεις, πρώτον, να διαθέτουν ένα πτυχίο και δεύτερον να γνωρίζουν καλά την αγγλική γλώσσα. Και οι ενδιαφερόμενοι θα μπαίνουν σε μια μοριοδότηση. Επομένως η Μεγάλη Βρετανία για τους κατοίκους της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είναι ανοικτή.
Οι εργασιακές προοπτικές
«Στη Μεγάλη Βρετανία η ανεργία στο εξειδικευμένο και επιστημονικό προσωπικό είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Άτομα με ένα πτυχίο ή μια ειδίκευση θα βρουν εργασία το πολύ σε ένα χρόνο. Το πρόβλημα της ανεργίας έγκειται κυρίως στο ανειδίκευτο προσωπικό», τόνισε ο κ. Μανιός και συμπλήρωσε πως «πολλοί απόφοιτοι παραμένουν στη χώρα για εργασία και σταδιοδρομούν σε διάφορους κλάδους».
Και πρόσθεσε πως «υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για σπουδές στη Μεγάλη Βρετανία από τους νέους του Βόλου, για όλους τους τομείς, όπως στα οικονομικά, ναυτιλιακά, λογιστικά, τις πολυτεχνικές σχολές, τις τέχνες, τις θεωρητικές επιστήμες, την πληροφορική. Εμείς παρέχουμε τις πληροφορίες που χρειάζονται, αλλά αναλαμβάνουμε και την προετοιμασία, που πρέπει να κάνουν, για να σπουδάσουν στη Μεγάλη Βρετανία».