Ελλάδα

Στον «αέρα» και με απλήρωτες υπερωρίες 3.000 δασικοί υπάλληλοι – Γιατί μένουν μετέωροι – Απειλείται το πρόγραμμα πυροπροστασίας του 2023

Χορτάτοι από συγχαρητήρια και επαίνους για τη φετινή αντιπυρική περίοδο σε ό,τι αφορά τη δασοπροστασία αλλά και τις επιδόσεις τους στο ζήτημα της μερικής κύρωσης των δασικών χαρτών, αλλά με απλήρωτες δεδουλευμένες υπερωρίες και οδοιπορικά έξοδα από τον περασμένο Ιούνιο, είναι οι 3.000 δασικοί υπάλληλοι των περιφερειακών Δασικών Υπηρεσιών. Όπως οι ίδιοι επισημαίνουν, αυτό είναι πρωτοφανές για τα δασικά χρονικά καθώς ουδέποτε έχει γίνει στο παρελθόν, αλλά συμβαίνει τώρα και μάλιστα εν μέσω ενεργειακής και οικονομικής κρίσης.

 

Οι εργαζόμενοι σε 150 Δασικές Υπηρεσίες εκ των οποίων 101 Δασαρχεία πριν λίγες ημέρες ενημερώθηκαν ότι δε θα πραγματοποιηθεί η καταβολή δεδουλευμένων υπερωριών και οδοιπορικών εξόδων. Οι δαπάνες αυτές περιλαμβάνονται στο ετήσιο πρόγραμμα δασοπροστασίας του έτους 2022.

Παρά το γεγονός ότι η μεταφορά των Δασικών Υπηρεσιών από τις Αποκεντρωμένες διοικήσεις στο υπουργείο Περιβάλλοντος είχε εξαγγελθεί από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη από τον Αύγουστο του 2021 στον απόηχο των καταστροφικών πυρκαγιών και τυπικά ολοκληρώθηκαν τον περασμένο Μάιο, τα προβλήματα που εξακολουθούν να προκύπτουν είναι πολλά – κυρίως διοικητικά και οικονομικά – κάνοντας τις υπηρεσίες δυσλειτουργικές.

«Μέχρι και τη μεταφορά η συνήθης πρακτική ήταν οι δαπάνες των υπερωριών και των οδοιπορικών εξόδων να εκκαθαρίζονται καθόλη τη διάρκεια του προγράμματος. Ως ανειλημμένες μεταφέρονταν για το επόμενο έτος μόνο αυτές, οι οποίες πραγματοποιούνταν τον τελευταίο μήνα κάθε έτους, δηλαδή τον Δεκέμβριο», εξηγεί στο «ethnos.gr» η πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Δασοπόνων Δημοσίων Υπαλλήλων, Αντιγόνη Καραδόντα.

Φέτος όμως για πρώτη φορά επιχειρείται οι πληρωμές αυτές να μετατεθούν για το 2023 αφήνοντας οικονομικά εκτεθειμένους τους δασικούς υπαλλήλους και θέτοντας παράλληλα σε κίνδυνο και το πρόγραμμα δασοπροστασίας της επόμενης χρονιάς, του 2023.

Γιατί μένουν μετέωροι
«Ο λόγος είναι ότι δεν υπήρξε η πρόνοια και η ελάχιστη ευαισθητοποίηση για την ενημέρωση της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών αναφορικά με την ύπαρξη των 7 Επιθεωρήσεων Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής της χώρας ώστε να δοθούν οι σχετικοί κωδικοί στα αντίστοιχα τμήματα για να μπορεί να γινει η ανάρτηση των σχετικών καταστάσεων σε μορφη xml και να καταστεί εφικτή η πληρωμή των σχετικώνμε το πρόγραμμα δαοπροστασίας δαπανών» επισημαίνει η Ενωση σε κατεπείγουσα επιστολή της προς την πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος.

«Οι 3.000 δασικοί υπάλληλοι των περιφερειακών δασικών Υπηρεσιών εν μέσω ενεργειακής και οικονομικής κρίσης και ενόψει των εορτών των Χριστουγεννων και της Πρωτοχρονιάς δε θα πάρουν τα δεδουλευμένα τους. Πρωτοφανές στα χρονικά της Δασικής Υπηρεσίας!» τονίζουν.

 

Αναφέρουν μάλιστα πως είναι οι ίδιοι υπάλληλοι που:

Μόλις χθες ο Γενικός Γραμματέας Δασών συνεχάρη για τη μερική κύρωση των δασικών χαρτών.

Εκτέλεσαν χωρίς καύσιμα και κάλυψη οδοιπορικών (λόγω καθυστέρησης μεταφοράς των πιστώσεων της δασπροσταίας) και πέραν του ωραρίου τους το πρόγραμμα ΑΝΤΙΝΕΡΟ 1 και τώρα το ΑΝΤΙΝΕΡΟ 2.

Όποτε και όταν τους ζητείται παραμερίζουν προσωπικές δυσκολίες και αντιμετωπίζουν το όποιο ανακύπτον πρόβλημα προκειμένου να ανταποκριθούν.

Δεδομένων των υπερωριών που έχουν καλύψει και των οδοιπορικών εξόδων, εκτιμάται ότι σε καθέναν από τους εργαζομένους οφείλεται ποσό που κυμαίνεται από 1.500 έως 2.000 ευρώ. Παραδοσιακά τα χρήματα πιστώνονταν στους δασικούς υπαλλήλους κοντά στις γιορτές των Χριστουγέννων και παρά το γεγονός ότι πρόκειται για δεδουλευμένες αποδοχές, λειτουργούσαν ως ένα «αντιστάθμισμα» του καταργημένου δώρου προκειμένου να καλύψουν υποχρεώσεις.

Απειλείται και το πρόγραμμα πυροπροστασίας του 2023
Η μεταφορά των πληρωμών αυτών στο 2023 απειλεί να τινάξει στον αέρα και το πρόγραμμα της επόμενης χρονιάς. Σύμφωνα με τους δασικούς υπαλλήλους: «Καθίσταται σαφές και πέραν πάσης αμφιβολίας ότι δε θα μπορέσει να εφαρμοστεί πρόγραμμα δασοπροστασίας για το έτος 2023, με τις όποιες συνέπειες για το περιβάλλον, για την εν γένει δασοπροστασία, για τη συνεργασία της Δασικής Υπηρεσίας με το Πυροσβεστικό Σώμα και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και για την εικόνα του υπουργείου προς τους πολίτες της υπαίθρου και όχι μόνο».

 

Κι αυτό επειδή – όπως εξηγεί η κυρία Καραδόντα – τα κονδύλια κάθε έτους είναι συγκεκριμένα και εάν αυτές οι δαπάνες μεταφερθούν, δε θα υπάρχει η δυνατότητα κάλυψης των δαπανών της επόμενης χρονιάς καθώς θα έχει καλυφθεί μεγάλο μέρος του προβλεπόμενου προυπολογισμού. Για το λόγο αυτό «η Ενωση είχε από τον περασμένο Μάρτιο κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, αλλά για αλλη μια φορά αγνοήθηκε παντελώς».

Αίτημα των 3.000 δασικών υπαλλήλων είναι να καταστεί εφικτή η καταβολή των δεδουλευμένων τους κατά το τρέχον έτος. Σε διαφορετική περίπτωση προειδοποιούν ότι «θα πράξούν τα δέοντα ώστε να αποδοθούν ευθύνες εκεί και σε όποιο βαθμό αναλογούν».

Από την πλευρά του το υπουργείο σε απάντηση του Γενικού Γραμματέα Δασών, Κωνσταντίνου Αραβώση στο υπόμνημα της Ενωσης, αφού παραθέτει τις κινήσεις που έχουν γίνει έως τώρα προκειμένου να ολοκληρωθεί η εμβληματική – όπως τη χαρακτηρίζει – μεταρρύθμιση, επισημαίνει ότι …«η τακτική μισθοδοσία καταβάλλεται απρόσκοπτα», ενώ προαναγγέλλει μάλλον αόριστα το τέλος στις καθυστερήσεις πληρωμών: «Το πρόγραμμα δασοπροστασίας για το έτος 2023 θα εφαρμοστεί στο σύνολό του. Επίσης, οι όποιες καθυστερήσεις παρατηρήθηκαν στο παρελθόν στην καταβολή των δεδουλευμένων των 3.000 δασικών υπαλλήλων, οφείλονται σε προβλήματα, τα οποία έχουν ήδη επιλυθεί στο σύνολό τους, όπως προαναφέρθηκε, ώστε να μην παρατηρηθεί καμία περαιτέρω καθυστέρηση», αναφέρει.

Ερωτήσεις και αναφορές από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ
Για το ζήτημα της μη καταβολής υπερωριών και αποζημιώσεων εκτός έδρας στους δασικούς υπαλλήλους από το πρόγραμμα δασοπροστασίας του έτους 2022 κατέθεσαν την Τετάρτη ερώτηση στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα και τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταικούρα 44 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με πρωτοβουλία του τομεάρχη Περιβάλλοντος, Σωκράτη Φάμελλου.

Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι επιδείχθηκε ολιγωρία στις απαιτούμενες διοικητικές πράξεις, με αποτέλεσμα, από την 1η Ιουνίου 2022 που πραγματοποιήθηκε η μεταφορά των δασικών υπηρεσιών στο ΥΠΕΝ, καμία εκκαθάριση – πληρωμή να μην έχει πραγματοποιηθεί, τόσο στο πρόγραμμα δασοπροστασίας του τρέχοντος, όσο και σε λοιπές δαπάνες.

Κάνουν λόγο για «υποκρισία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), που ενώ σπεύδει στα λόγια να απονείμει συγχαρητήρια στους δασικούς υπαλλήλους την ίδια στιγμή τούς στερεί την καταβολή των δεδουλευμένων τους από υπερωρίες και εκτός έδρας στη δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία».

Κι αυτό ενώ ταυτόχρονα «το ΥΠΕΝ διαθέτει 210.000 ευρώ για την «φημολογούμενη στήριξη» των επτά Τμημάτων υποστηρικτικής λειτουργίας των Δ/νσεων Συντονισμού και Επιθεωρήσεων Δασών, με απευθείας ανάθεση (για άλλη μια φορά!) όταν είναι γνωστό ότι η διαχείριση του δημοσίου χρήματος γίνεται αποκλειστικά και μόνο από δημοσίους υπαλλήλους».

Εκφράζουν επίσης την ανησυχία τους και για τη μη έγκαιρη πληρωμή των μελών των Δασικών Συνεταιρισμών Εργασίας (ΔΑΣΕ) για τις υλοτομικές εργασίες που έχουν διενεργήσει, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των δαπανών. Υπογραμμίζουν ότι «ενώ ο αρμόδιος Υφυπουργός Περιβάλλοντος διακήρυττε «ξύλα για όλους», δεν διασφάλισε την έγκαιρη πληρωμή των μελών των ΔΑΣΕ που, σε δύσκολες συνθήκες, εργάζονται μέσα στο δάσος και στηρίζονται στο εισόδημα αυτό για τον βιοπορισμό τους».

Αναφορά του υπομνήματος της Ενωσης Δασοπόνων έκανε και ο βουλευτής Πέλλας της ΝΔ, Γιώργος Καρασμανης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το